Hrvatski Fokus

Hajduk i Split ne trebaju ispriku tražiti od HNS-a nego od poznatih aktera i kreatora poljudske svastike

 
 
Hoće li 'svastikin' Poljud vatreno dočekati vatrene?Podigla se velika ideološka i politička prašina oko gostovanja 'vatrenih' u Splitu, na 'svastikinom' Poljudu. Najprije je klub apriori odbio sudjelovanje u organizaciji presudne kvalifikacijske utakmice s Mađarima e da bi kasnije gradski oci na čelu s gradonačelnikom pozdravili isto gostovanje ali uz uvjet da se HNS ispriča, eto, 'zapostavljenom gradu'.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/240_F_55645875_kNuYqUx7CQBq4cokvYHm4tWct8UHT0X4.jpg
„Gradski vijećnici su u svojoj zajedničkoj izjavi istaknuli kako žele da se u Splitu odigra službena kvalifikacijska utakmica protiv reprezentacije Mađarske, no istovremeno traže korjenite promjene dosadašnjeg odnosa HNS-a prema Splitu i Hajduku, koji se, smatraju, 'najbolje ogleda u činjenici da je reprezentacija u Splitu posljednjih 20 godina gostovala dva puta i to jednom bez publike'“. Istini za volju treba priznati da je Poljud 'najvatreniji stadion' u Lijepoj našoj, više puta zatvoren za publiku zbog nereda svake vrste te da je 'Hajduk' novčano kažnjavan više nego svi hrvatski klubovi zajedno! Neredi na Poljudu mogli bi se nazvati i fizičkima, opasnim često puta i po život gledatelja ali još gore od toga postoje i ekscesi političko-ideološke provenijencije, a to su 'neredi' koji nemaju nikakvu vezu sa športom. Oni su daleko opasniji po društvo u cjelini posebno kad se radi o, bez pretjerivanja, državnoj sigurnosti. Navest ću prvo samo jedan primjer koji se slobodno može nazvati i fizičkim terorizmom: Poljud, 2. studeni 2010.
 
Povjerenik  za natjecanje udruge prvoligaša HNL-a Josip Brezni čudi se kako je zaštitarskoj službi promaknuo opasni vojni eksploziv trotil(?) kod 'navijača'(dali torcidaša, vatrenog navijača Hajduka?, nap. a.), te ističe da Hajduka po običaju čeka kazna. „Vojni eksploziv trotil je vrlo razoran posebno ako dolazi na tvrda tijela, beton, kamen i sl.. Kada ga stavite, na primjer u kamen ima stravičnu razornu moć. Tada je jako opasan te razara ali i ubija. S druge strane, ako se sam trotil aktivira među ljudima, tada su moguće posljedice teškog ranjavanje, a sve ovisno o količini eksploziva. Nije se za igrati jer se radi o ubojitom i razornom sredstvu – objasnio nam je general Marinko Krešić opasnost od tog vojnog eksploziva koji je ispod tribina bacio 'navijač Hajduka'(?) u 60. minuti utakmice s Hrvatskim dragovoljcem“(citat iz 'Slobodanke'). Dakako, Hajduk je kažnjen a 'torcidaš' je želio samo da njegovo navijanje bude što gromoglasnije!
 
A sad nešto o političko-ideološkom 'navijanju' poznatom kao 'svastika na Poljudu', kulturološki performans izveden u vrijeme (i režiji?, nap. a.) vladavine Zokija Milanovića i glavnog pandura Rajka Ostojića iliti Ostoje Rankovića: Radi se, dakako, o ideološko-političkom terorizmu:
Priča s veoma sofisticiranom svastikom na poljudskom travnjaku po kojoj su igrači trčali cijelo prvo poluvrijeme i koja je postala vidljiva tek nakon tempiranih 45 minuta utakmice Hrvatska-Italija u sklopu kvalifikacija za Euro 2016. dobila je nakon pune četiri godine novi, dali i konačni sudski epilog. Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske ukinuo je presudu kojom su Hrvatski nogometni savez i njegov izvršni direktor Damir Vrbanović bili kažnjeni zbog svastike iscrtane na poljudskom stadionu uoči utakmice Hrvatske i Italije(?). Postupak je vraćen na ponovno suđenje Prekršajnom sudu u Splitu(na kojem je ročište zakazano za 7. lipnja ove godine). No, slučaj će po svemu sudeći otići u zastaru, jer će od iscrtavanja svastike na Poljudu 10. lipnja 2015., proteći četiri godine, a sasvim slučajno(?) upravo toliko iznosi rok za apsolutnu zastaru prekršajnog progona prema Prekršajnom zakonu. Odnosno, pravomoćna presuda, koja bi jedina prekinula zastarni rok, definitivno neće biti donijeta do 10. lipnja ove godine, ili, sve će završiti kako bi narod kazao 'pojeo vuk orjunaško magare'!
 
Simptomatično, večer prije odigravanja utakmice s Italijom na Poljudu, okupilo se SDP-ovo ugledno društvo (potencijalnih orjunaša?, nap. a.) na večeri u splitskome restoranu 'Lučica' na Spinutu. U društvu 'glavnog pandura' Ranka Ostojića bili su ministar obrane Ante Kotromanović, i što je vrlo važno, Ante Maslov, direktor tvrtke 'Jadro' koja između ostalog održava i travnjak na Poljudu. O čemu su razgovarali, može se samo nagađati, ali zar nije logično pretpostaviti da je bilo i riječi o sutrašnjoj utakmici pa i da im je direktor tvrtke 'Jadro'  podnio izvješće i o urednom stanju travnjaka koje je bilo isključivo u njegovoj nadležnosti odnosno pod njegovom kontrolom!?
 
Društvu za stolom uskoro su se pridružili ministar pravosuđa Orsat Miljenić i kontroverzni poduzetnik Zvonimir Radić, koji je navodno bio pritvaran zbog sumnji u kriminalne aktivnosti. Nakon njihova pridruživanja, ubrzo družinu napušta upravo direktor tvrtke 'Jadro' Anto Maslov. Inače, kada je postao ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je živio u stanu bivšeg vlasnika medijske kuće EPH Ninoslava Pavića, a poslije otkrivanja toga skandala preselio se i jedno vrijeme živio u stanu čiji je vlasnik upravo kontroverzni poduzetnik Zvonimir Radić. U svakom slučaju 'pravo društvo' političkih istomišljenika, simpatizera 'Hajduka'….i Hrvatske!?
 
Ovaj politički incident svakako nije počinio onaj 'navijač Hajduka' s trotilom u torbi nego ne-tko/ki t-ko/koji osmišljeno rad-i/e protiv Hrvatske, orjunaški izdresirani provokator/i koj-emu/ima je u interesu raskol Sjevera i Juga ove nesretne države; dakle, nije to bio primitivni Hajdukov torcidaš nego očito pripadnik grupacije notornih orjunaša!  
A evo sad jedan komentar nepoznatog autora s jednog našeg portala vezano uz gostovanje vatrenih na vatrenom Poljudu: „Ako već orjunaš konobar Brbić, orjunaški NO i Orjunaški NK, a ne HNK Hajduk odbija domaćinstvo Hrvatskoj reprezentaciji, kao i Poglavarstvo Grada Splita, ne znam zašto isti klub uopće sudjeluje u HNL-u? Očito je cijeli grad talac narkomana i pijanaca iz Huliganske udruge zvane Torcida, a gradska vlast samo leglo njihovih pijuna i uhljeba. U povijesti nogometa, bar otkada je Titanik potonuo, ovakav slučaj da jedan nogometni klub drugog grada po veličini jedne države zabranjuje igranje najboljim igračima iste države na svom stadionu – dakle ovakav nonsens nije zabilježen. 
Terapija: Upravu Hajduka žurno u Remetinec, a vodstvo Torcide u SB Vrapče. Ili im dovesti Četvrtu Splitsku Brigadu u prostorije kluba neka njima objasne zašto Dalić i naši vitezovi ne mogu na Poljud!!! 
Doli Orjunaška gubo.“ 
Autor NN.
 
Zaključak: Hajduk i splitsko gradsko vijeće ne trebaju ispriku tražiti od HNS-a nego od poznatih aktera i kreatora poljudske svastike jedino i isključivo odgovornih za odnose HNS-a i Hajduka; premda je i to ututanj jer je Orjuna dobro znala kad zastara 'svastike' stupa na snagu!
 

Damir Kalafatić

Povezane objave

Poruka drugu Andreju Plenkoviću

HF

Mirela Holy laže da ministar Maras laže

HF

Nema velike razlike između ljevice i desnice

HF

Papa Franjo poziva na ekumenski susret Putinovog zločinačkog moskovskog patrijarha Kirila I.

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više