Hrvatski Fokus
Kultura

Pjesnikinji Božici Jelušić nagrada ‘Tin Ujević’

U knjizi 'Kotačev slavopoj' autorica je ukazala na tri vlastite pjesničke preokupacije

 
 
Ovogodišnja pjesnička nagrada 'Tin Ujević' za najbolju zbirku pjesama objavljenu od svibnja 2018. do svibnja 2019., dodijeljena je u petak, 5. svibnja na svečanosti pred Tinovom kulom književnici Božici Jelušić za knjigu „Kotačev slavopoj“.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/07/bozica-jelusic.jpg
Na natječaj Društva hrvatskih književnika za najprestižniju pjesničku nagradu u Hrvatskoj stiglo je ukupno 59 knjiga. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: dr. sc. Tin Lemac, književnik, književni teoretičar i kritičar (predsjednik Povjerenstva), Ružica Cindori, pjesnikinja i tajnica Društva hrvatskih književnika i Tito Bilopavlović, književnik i književni kritičar, u uži izbor izdvojilo je sljedeće knjige: Božica Jelušić: „Kotačev slavopoj“ (Tonimir, Varaždinske toplice, 2018.), Sonja Manojlović: „Gledajući odgovore“ (Fraktura, Zaprešić, 2019.) Zvonimir Mrkonjić: „Reciklažno dvorište“ (Meandarmedia, Zagreb, 2018.) Davor Šalat: „Zvijezde, davna lica spašenih“ (Fraktura, Zaprešić, 2019.)
 
Povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da se Nagrada 'Tin Ujević' za najbolju novu zbirku pjesama dodijeli Božici Jelušić za knjigu „Kotačev slavopoj“ u  izdanju nakladne kuće Tonimir iz Varaždinskih Toplica. Nagradu 'Tin Ujević' ovogodišnjoj laureatkinji uručio je predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović, kazavši da ta prestižna nagrada, koja se dodjeljuje od 1981. godine, a uručuje se u Vrgorcu od 1993., zasluženo ide u ruke jednoj od najboljih živućih hrvatskih pjesnikinja. Istaknuvši da je nagrada 'Tin Ujević' vrhunac njezine književne karijere, Božica Jelušić je rekla da je napisala tridesetak pjesama posvećenih velikom Tinu, a na kraju je pročitala i novi akrostihni sonet napisan na Tinov rođendan.
 
Božica Jelušić ugledna je hrvatska književnica čiji je pjesništvo obilježilo nekoliko desetljeća suvremenog hrvatskog književnog stvaralaštva. Unatoč brojnim poetičkim mijenama i raznorodnosti lirskih glasova koji su se smjenjivali u različitim poetičkim periodima, Božica Jelušić ostala je vjerna tradicionalnoj poetici i svim njezinim tvorbenim sastavnicama. To je u današnjem vremenu znak neodustajanja od vlastitosti kad zaglušna buka različitih i istih pjevanja opterećuje književno polje. U knjizi „Kotačev slavopoj“ autorica je ukazala na tri vlastite pjesničke preokupacije, a to su odnos prema životu, suvremenosti i poeziji. Pjesme su pisane pravilnom formom soneta ili u četverostisima s obgrljenom rimom. U njima prevladavaju tradicionalni motivi (munja, oluja, bokal), poetizmi (lokvanj, stelja, kumir) autorski neologizmi (donebesna, snomorica, srcolovka, domotužje, bezvjetrica), poetski motivirani leksemi (velur, raža, grivna), etimološke figure (sipki gips) i metajezične atrakcije (tijelo teksta, jezične figure).  Od svih navedenih preokupacija dominira ona metapoetička pri čemu autorica ističe umijeće nad vještinom, prirodni poticaj pisanja naspram diskurzivnih pobuda, pisanje pjesme kao života, a ne samo kao teksta.
 
U odnosu prema životu preferiraju se metafore prirode kao smjene životnih ciklusa, te pitanje pjesnika kao čovjek osuđenog na svaku vrstu ruba (od onog društvenog do onog duhovnog i filozofskog). Suvremenost je najmanje zastupljena, no prema njoj autorica zauzima ironijsku perspektivu jer je ona zakrčena trivijalnostima svakodnevnog života naspram vječnih vrijednosti kojima treba težiti. U pjesmi po kojoj je naslovljena zbirka radi manifest spajajući sve navedene preokupacije i ističući određeno metapoetičko i autopoetičko sanjarenje. Dosljednost u oblikovanju poetike, probrana poetska retorika, suptilno baratanje tradicionalnim tvorbenim načelima i neodustajanje od poezije kao života čine Božicu Jelušić jednom od najznačajnijih pjesničkih osobnosti suvremenog hrvatskog pjesništva. Zbog svega navedenog je predložena za dobitnicu Nagrade Tin Ujević za 2019. godinu. 
 
Na svečanosti su dodijeljene i nagrade za najbolje literarne radove s nedavno održanog likovno-literarnog natječaja „Tin i ja“ o.š. Vrgorac, na koji je pristiglo 260 radova iz 40 hrvatskih škola. Već devetnaest godina u o.š. Vrgorac pristižu radovi koje je dotakla i potakla Ujevićeva privlačna osobnost i uvijek životna riječ. Na ovogodišnji natječaj je pristiglo 260 radova iz 40 hrvatskih škola, a Povjerenstvo je među radovima izdvojilo i nagradilo prvonagrađenu Paolu Šavor i drugonagrađenu Saru Simonić, koje pohađaju šesti razred o.š. „Rikard Katalinić Jeretov“ u Opatiji s mentoricom prof. Milanom Međimorec.
 

Nives Matijević

Povezani članci

Karte zle kobi

HF

Jedan dan

HF

Mercedes Bratoš izlaže u Malinskoj

HF

Predstavljena knjiga Gorana Borčića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...