Hrvatski Fokus
Znanost

Nema PVC vrećica, ima PVC stolarije

Moguće je višestruko manipuliranje frazom »vrećice koristite štedljivo«

 
 
»Izvana zeleni, iznutra crveni« potaknuti iz stranih krugova, uspjeli su u Hrvatskoj uništiti razvijenu proizvodnju te važne plastike. Danas je PVC »najzeleniji« materijal. Sintagma Stop jednokratnoj plastici (eng. stop single-use plastics) postala je sadržajem jedne od najvećih manipulacija suvremenog svijeta.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/07/spray-painted-plant-pots.jpg
Zbog zakonskih odredbi da na štandu treba pisati »vrećice koristite štedljivo« moguće je višestruko manipuliranje tom frazom. Prvo, nejasno je u odredbi koje vrećice treba koristiti štedljivo. Papirnate, pamučne ili plastične? Kada se misli na plastične, rabe se izrazi: najlonske vrećice (nikada nisu bile), PVC vrećice te rijetko ispravno polietilenske ili polipropilenske vrećice. Najbolje je kada se kaže plastične vrećice.
Slika prikazuje primjer manipulacije. Slika je snimljena u mesnici, a snimio ju je stručnjak za plastične proizvode. Na njegovo pitanje odakle sada PVC vrećice, mesar je odgovorio: »Traži Uprava«. A Uprava se dosjetila kako su devedesetih godina »izvana zeleni, iznutra crveni« sotonizirali već tada izvrsni materijal, poli(vinil-klorid), poznat pod složenom kraticom, ili akronimom, PVC. Potaknuti iz stranih krugova, uspjeli su u Hrvatskoj uništiti razvijenu proizvodnju te važne plastike. Danas je PVC »najzeleniji« materijal.
 
Prema podacima direktora Radne skupine PVC i OKOLIŠ e. V., pridruženog člana tvrtke VinylPlus® Thomasa Hülsmanna od 5. srpnja 2019., građevinski sektor je najveći potrošač energije u Njemačkoj i čini 30 posto emisija CO2. Žele li se postići planirano smanjenje emisija, njemački odgovor glasi: PVC u građevinarstvu. Od visokoučinkovitih plastičnih prozora s recikliranom jezgrom i lakih i higijenskih vinilnih podova do robusnih krovnih i hidroizolacijskih membrana.
 
Posebno treba naglasiti uporabu PVC-a za izradu iznimno robusnih i ekonomičnih cijevnih sustava. Sve većeg problema, od povećanja broja stanovnika na zemlji, tri puta od 1950. Do najnovije zabrane uporabe plastičnog posuđa i pribora.
Nažalost, nema nikoga iz službenih redova koji reagiraju na takve manipulacije.
 

Prof. emeritus Igor Čatić, Zg-magazin

Povezane objave

Sedamnaesta knjiga Mediterana

HF

Opasnosti pijenja energetskih pića

HF

COVID cjepiva trajno oštećuju 62 posto primatelja

hrvatski-fokus

Ugrađena sustavna (“sistemska”) pogrješka

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više