Hrvatski Fokus
Znanost

Tajni sastojci – dokumentarni film

Jeffrey M. Smith i Amy S. Hart kao autori filma istražuju i oštro kritiziraju opasnosti GMO-a i pesticida

 
 
Dokumentarni film „Tajni sastojci“ („Secret Ingredients“) premijerno je prikazan 18. listopada 2018. godine. Redatelji i producenti ovog višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma u trajanju od osamdeset minuta jesu Jeffrey M. Smith, osnivač i ravnatelj Instituta za odgovornu tehnologiju (Institute for Responsible Technology), te Amy S. Hart. Film osporava ideju o sigurnosti genetski modificiranih organizama, GMO-a, i pratećih pesticida: „Ukoliko vas zbunjuje što biste trebali jesti, novi dokumentarni film najvjerojatnije će pogoršati vašu zbunjenost.“ Dokumentarni film „Tajni sastojci“ govori o dramatičnim ali i emocionalnim zbivanjima u nekoliko obitelji koje su nakon svih dijagnoza donijele odluku o promjeni života – a odluka se odnosila na prehranu bez GMO-a.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/08/91SdTPTvE0L._RI_.jpg
Jeffrey M. Smith i Amy S. Hart kao autori filma istražuju i oštro kritiziraju opasnosti GMO-a i pesticida te ispituju sigurnost ali i znanost u svezi hrane koju konzumiramo. Tajni sastojci u hrani naime, mogu biti pokretač različitih poremećaja i bolesti: prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, neplodnosti, karcinoma, probavnih problema, autizma, kožnih problema, osjetljivosti na gluten, alergija, umora i iscrpljenosti, anksioznosti, problemi pamćenja, koncentracije i pažnje i brojne druge. A liječnici u filmu svjedoče o poboljšanju zdravlja nakon promjene hrane – prehrana bez GMO-a i bez kultura tretiranih glifosatom, tvrde da to nije slučajno i objašnjavaju zašto. 
 
Film započinje pričom obitelji Kathleen DiChiara koja je bila suočena s brojnim ozbiljnim zdravstvenim problemima. Kathleen DiChiara iznenada je oboljela od neuropatije koja se očitovala „slabošću“ u nogama uz prijetnju potpunog gubitka pokretljivosti, tj. prijetila je nepokretnost. DiChiara se istovremeno borila protiv nekoliko kroničnih bolesti, uključujući sindrom miofascijalne boli, fibromijalgije i sindroma iritabilnog crijeva, zbog čega je na kraju izgubila i posao. Zatim upoznajemo njezina tri sina koji su imali različite zdravstvene probleme. Najstariji sin imao je dijagnosticiran poremećaj autističnog spektra, poremećaj u govoru i ponašanju, anksioznost. Drugi sin imao je ozbiljne poremećaje i tešku astmu, nadutost, osjećaj neugode i nadražaja. Najmlađi sin imao je po tijelu kožni osip i crvenilo. Suprug Stephen DiChiara, imao je benigni tumor u prsima. Sveukupno, kako DiChiara navodi u filmu, cijela obitelj, njih petero, imala je ukupno 21 kroničnu bolest. Nadalje, u filmu svjedoče i druge obitelji koje su također suočene s drugim i sličnim zdravstvenim problemima, ali i s drugim brojnim zdravstvenim poremećajima, uključujući pobačaj, alergije na hranu te još nekoliko slučajeva autizma.
 
Svi koji su izravno u kameru svjedočili o brojnim zdravstvenim problemima, na kraju su potvrdili slijedeće: kada su promijenili hranu i u potpunosti prešli na tzv. organsku prehranu bez genetski modificirane hrane, odn. bez genetski modificiranih organizama/GMO-a, došlo je do zdravstvenog poboljšanja. Tako na kraju filma saznajemo da je DiChiara vratila svoju pokretljivost a najstariji sin više nije imao dijagnozu poremećaja autističnog spektra. DiChiara izjavljuje: „Ne mislim da je svaki oblik autizma posljedica konzumiranja genetski modificirane hrane, ali isto tako smatram da prehrana s genetski modificiranom hranom ne će imati nikakav učinak na poboljšanje zdravstvenog stanja kod djece s autizmom.“ Znanost tvrdi da nema lijeka za autizam, ali najnovija znanstvena istraživanja dokazuju da posebna prehrana može imati pozitivne učinke kod osoba s autizmom (o tome sam već ranije pisala). Osim svjedočanstava obitelji, dokumentarni film također istražuje povijest i učinke genetski modificiranih organizama i herbicida glifosata na ljudsko zdravlje. Glifosat je najrašireniji herbicid u poljoprivrednoj proizvodnji i vezan je naročito uz uzgoj genetski modificiranih poljoprivrednih kultura koje su otporne/tolerantne na glifosat.
 
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uvrstila je glifosat u skupinu tvari „vjerojatno kancerogen.“ Glifosat je, podsjetimo se, aktivan sastojak herbicida „Roundup“ čiji proizvođač je kompanija Monsanto (sada u vlasništvu Bayera), a genetski modificirani organizmi odnosno poljoprivredne kulture otporne na glifosat nazivaju se „Roundup Ready“ i one su, zahvaljujući tehnikama genetskog inženjeringa otporne na herbicid glifosat koji bi ih u protivnom – ubio, upozorava u filmu kardiolog Jeff Ritterman. Kardiolog Jeff Ritterman također ističe da rezidue glifosata nalazimo u našoj svakodnevnoj hrani i neminovno ovu kemijsku tvar, otrov, unosimo hranom u naš organizam.
 
Film otkriva i činjenicu kako je „glifosat bio proizveden za industriju kao sredstvo za čišćenje, a to sredstvo može uništiti metale i minerale, što nikako nije dobro,“ upozorava neurolog David Perlmutter. Inače prilagođen za čišćenje cijevi, glifosat može negativno i štetno djelovati na dobre crijevne bakterije, može zbog toga potaknuti upalni proces u mozgu, a također utječe i kontrolira nastajanje serotonina i dopamina, dvije dobre kemijske tvari koje imaju pozitivan učinak na naše raspoloženje, izjavljuje Perlmutter. No, film prema kritičarima, ima i dva važna propusta. Prvi je da organska (ekološka hrana) nije nužno bez rezidua glifosata jer je ovaj herbicid ubikvitaran tj. sveprisutan (u tlu, u zraku, u pitkoj vodi, u oborinama i dr.). Prema izvješću „Environmental Working Group“ (15.08.2018.) koje se temelji na prisutnosti glifosata u prehrambenim proizvodima na bazi zobi u kojima su pronađeni tragovi herbicida glifosata. No, ova kemijska tvar prisutna je u znatno manjoj količini u hrani iz organskog/ekološkog uzgoja nego što je to slučaj u konvencionalnoj hrani, uključujući i genetski modificiranu hranu.
 
Drugo, film je propustio navesti i barijere u opskrbi i dostupnosti organskih prehrambenih proizvoda: dok film sugerira da je organska hrana zdravija i da bi je svi trebali jesti, ne osvrće se na cijenu ili dostupnost hrane iz organskog/ekološkog uzgoja diljem SAD-a što sigurno varira zbog nekoliko, često nekontroliranih čimbenika. Dokumentarac „Tajni sastojci“ može pobuditi i strah kod gledatelja. „Da li znanstvenici i grupe poput američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) i Agencije za zaštitu okoliša (EPA) svjesno vode američke potrošače na toksični teritorij? Ovo nije pitanje na koje je moguće odgovoriti u jednostranom, 80-minutnom filmu. Ali vjerojatno je dobro nastaviti istragu.“
 
Izvor: Kate Bratskeir: „Food documentary 'Secret Ingredients' challenges the idea that GMOs and pesticides are safe,“ 14.11.2018., www.mic.com ;
https://secretingredientsmovie.com  – možete saznati više o filmu i pogledati  „trailer“ tj. inserte iz dokumentarnog filma.
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Cjepivo protiv COVID-a može uzrokovati kronične bolesti

hrvatski-fokus

O pravnoj zaštiti prostora

HF

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (41)

HF

Franjo Hanamann – hrvatski kemičar i metalurg

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više