Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Jačanje hrvatsko-bugarskih odnosa

Predstavljen zbornik Bugari i Zagreb. Povijest, kultura i politika

 
 
U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak 16. rujna predstavljen je zbornik radova Bugari i Zagreb. Povijest, kultura i politika, koji sadrži 18 radova sa znanstvenog skupa Hrvatski i bugarski kulturni djelatnici u Zagrebu održanog u listopadu 2017. u HAZU-u. Skup je bio organiziran u sklopu zajedničkog projekta Odsjeka za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU-a, Odsjeka za povijest hrvatske književnosti Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU-a i Instituta za balkanistiku s Centrom za trakologiju Bugarske akademije znanosti. Radovi su posvećeni hrvatsko-bugarskim odnosima u razdoblju od prve polovice 19. stoljeća do danas, a teme radova obuhvaćaju široki raspon, preko umjetničko-književnih veza, religijsko-političkih odnosa, do širih kulturnih relacija Hrvata i Bugara u različitim povijesnim razdobljima, s naglaskom na vrijeme modernizacijskih procesa i formiranja građanskog društva. Naglasak je stavljen na veze koje su se formirale u Zagrebu, kao hrvatskom političkom i kulturnom središtu, te su najvažniji dio ukupnih hrvatsko-bugarskih veza. Zbornik ujedno daje sliku hrvatsko-bugarskih odnosa u sklopu političkih kretanja u Hrvatskoj, ali i na srednjoeuropskom prostoru i na Balkanu u različitim vremenskim razdobljima.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/Zar-Boris-III-pxh800.jpg
Objavljivanjem ovog zbornika nastavljena je višegodišnja uspješna povijesna i književnopovijesna suradnja hrvatskih i bugarskih znanstvenika, koja u kontinuitetu traje već više od dvadeset godina. U tom je razdoblju održano više 13 znanstvenih skupova o hrvatsko-bugarskim vezama, a rezultati su objavljivani u zbornicima. Na te je veze podsjetio i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt koji je rekao da Hrvate i Bugare veže iskreno prijateljstvo bez konflikata, kao i pripadnost južnoslavenskom krugu čiji su koncept vjerskog i kulturnog jedinstva zagovarali Josip Juraj Strossmayer i Franjo Rački, a unutar kojega je Bugarska zauzimala važno mjesto.
Svetlozar Eldarov, predstavnik projekta s bugarske strane, rekao je da stoljetne tradicionalne veze Hrvata i Bugara sežu još u vrijeme kralja Tomislava i cara Simeona. „Kulturni i povijesni odnosi su i dalje dobri što nije važno samo za Balkan nego i za ostali dio Europe“, dodao je Eldarov.
Iznio je podatak da je u dosadašnjih 13 zbornika objavljeno oko 230 studija i članaka na više od četiri tisuće stranica, što čini pravu enciklopediju kulturnih i znanstvenih veza dvaju naroda.
 
Tekstovi u zborniku objavljeni su na hrvatskom, bugarskom i engleskom jeziku, a sadržaj su predstavili njegovi urednici dr. sc. Damir Karbić, dr. sc. Tihana Luetić i dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek. Na predstavljanju je bila i bugarska veleposlanica Genka Georgieva i predsjednik Nacionalne zajednice Bugara u Republici Hrvatskoj Raško Ivanov.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Taner Akçam pronašao kariku koja je nedostajala

HF

Organizirani kriminal počinjen nad Amerikancima

hrvatski-fokus

Uhićen zakonodavac demokrata, mjesecima nakon što je uhvaćen u još jednom skandalu

hrvatski-fokus

Ugroženo prijateljstvo Rijada i Washingtona

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više