Hrvatski Fokus
Kolumne

Zrin – nekažnjeni genocid nad Hrvatima

U Zrinu je 1943. nad Zrinjanima – ponosnim Hrvatima počinjen genocid

 
 
Povijest je učiteljica života. Svjetionik od kud dolazimo i kamo idemo, što se zbilo i da se ne bi ponovilo, ako nešto dobro nije bilo. Za nas Hrvate puno toga lošega se kroz povijest dogodilo. Nad Hrvatima je učinjen genocid, u mnogim mjestima, gradovima i nikad nitko odgovarao nije i zato se isti nad Hrvatima u domovinskom ratu i ponovio. 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/MG_6244.jpg
Povijesna istina temelj je hrvatske opstojnosti. Zrin je grad u kojem je živjelo 99 posto Hrvata i samo 2 Srbina. Sva imovina je bila na Hrvatima, a sada je na Srbima, SFRJ i manji dio na HR. Gotovo nitko od Zrinjana nije se vratio, a nema se gdje ni vratiti jer je njihova cjelokupna imovina konfiscirana. Zrin je sada po imovini srpski grad. Srećom, obnavljena je crkva Našašća Sv. Križa zaslugom sisačkog biskupa mons. Vlade Košića. Kad je izvršen genocid nad Hrvatima porušene su i sve tri katoličke crkve, a sa crkvi su Srbi odnosili kamenje za gradnju svojih kuća. Ni Bogu i njegovim hramovima ne odaju dužno poštovanje.
 
U Zrinu je 1943. nad Zrinjanima – ponosnim Hrvatima učinjen genocid. Zbog toga, što u pune 2 godine nisu mogli naći dva doušnika učinili su genocid nad 850 duša. Dana 6. rujna 1943. donesena je odluka da se svi Zrinjani strijeljaju – ubiju – protjeraju, a njihove kuće spale, a sva imovina se konfiscira. Od  muškaraca starijih od 16 godina, preživjelo je samo nekoliko. Ubijali su i djecu, čak i od 15 dana rođenja, nekoliko djece od 5 do 7 godina. Sve ostale su u vlaku za stoku, prevezli u Slavoniju u okolicu Đakova i onako ponižene ih ostavili da preživljavaju radeći kao najamni radnici bez plaće, samo za hranu. Nisu imali ni jedan osobni dokument i mogao ih je ubiti tko god je htio i nikome ne bi odgovarao. To je bila sudbina 1,5 milijuna Hrvata. Mnoga stratišta još nisu istražena, a mučki ubijeni Hrvati do danas nisu pokopani. Najnovije ekshumacije su sada u Zagrebu, i pronađeno je preko 1.178 ubijenih Hrvata, a to je tek mali dio od najavljenih mjesta gdje su masovne grobnice Hrvata.
 
Za ubojstvo Hrvata nikada nitko odgovarao nije, a to nam svjedoče i najnovija ubojstva, silovanja, mučenja u obrambenom domovinskom ratu. Uvijek je teško bilo biti Hrvat, pa i danas u našoj državi Hrvatskoj. Prikupili smo cjelokupnu dokumentaciju i Odluke da se izvrši strijeljanje, ubijanje i protjerivanje Hrvata iz Zrina, a njihove kuće da se spale, a imovina da se prenese na Srbe i tako je sve do danas. Zrin po imovini nije više hrvatski grad. Istu sudbinu dijele i desetci drugih gradova (Španovica, Boričevac, Udbina…)  Uz Odluku u ime naroda, da se Zrinjani ubiju i strijeljaju, donesena je i Odluka o uklanjanju i preoravanju groblja i sadnje na tom mjestu šume. Ljudi koji su to činili nisu imali srama ni svijesti, a još bolnije je što to ni jedna Vlada do sada nije barem u dijelu imovine, povratka potomaka Zrinjana ispravila, vratila im imovinu, izgradila kuće i financijski ih obeštetila, a groblje vratili i ubijene dostojno pokopali. Inicijativa Hrvatska sloga, predala je DORH-u cjelokupnu dokumetaciju i traži da se vrati imovina Zrinjanima, obnovi tvrđava Zrin, obnove Crkve i osudi genocid nad Hrvatima od strane partizana i četnika. Čekamo odgovor. Do danas, nitko se nije vratio u Zrin.
 
Zrin je grad najvećih hrvatskih ratnih vojskovođa, banova, državnika Zrinsko-Frankopana. Tvrđava je u ruševnom stanju umjesto da je obnovljeni spomenik kulture kao što je Masada u južnom Izraelu, čija je povijest daleko manje hrabra i viteška nego naših Zrinskih i Frankopana. Opera U Boj, u boj, izvodi se u dalekom Japanu, Austriji, Mađarskoj ali ne i u Hrvatskoj. O povijesnom gradu Zrinu, gradu Zrinsko – Frankopana, jako malo građani znaju i zato je odaziv i zadovoljstvo sa tribinama veliko. Građani najčešće znaju reći da to nikada nisu čuli. Velika je to sramota za sve Vlade zadnjih 30 godina. Pokazali su, svojim primjerom da im do hrvatske povijesti, Hrvata i povijesne istine ni malo nije stalo. Vrijeme je za promjene.
 

Slavica Vučko, predsjednica Inicijative Hrvatska sloga

Povezane objave

Hrvatski policajci su uvijek u pravu. Pa i sada!

hrvatski-fokus

Plenković je ruski liferant

hrvatski-fokus

Plenković ugrozio nacionalnu sigurnost Hrvatske

hrvatski-fokus

Putinova agresija na Ukrajinu, nema opravdanja! Ovo je poraz čovječanstva!

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više