Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Ministrov poziv Hrvatima iz Pittsburgha

Vjerujem u budućnost naše Hrvatske, naše prelijepe Domovine

 
 
Dragi prijatelji!
Upravo sam u Pittsburghu, na obilježavanju 125. obljetnice Hrvatske bratske zajednice. Prvi puta u životu sam ovdje. Bio sam presretan vidjeti i doživjeti hrvatsko zajedništvo koje se njeguje tolike godine. Obratio sam se nazočnima, među kojima je puno i onih koji nisu toliko njegovali hrvatski jezik, ali su ostali mentalno i kulturološki privrženi starom kraju, Hrvatskoj Domovini. Zahvalio sam im na velikoj i neprocjenjivoj podršci za vrijeme Domovinskog rata i velikosrpske agresije. Kao netko, tko se 1991. vratio iz Švicarske, poznata mi je Vaša velika uloga, neprocjenjiv politički, gospodarski i humanitarni angažman Hrvata diljem svijeta: od Australije i Novog Zelanda, SAD-a Kanade, Južne Amerike i Europe. Hrvati izvan Domovine imali su veliki utjecaj na političke elite zemalja u kojima su živjeli kako bi međunarodno priznanje moderne Hrvatske uslijedilo što prije. Nikada se ne ćemo dovoljno odužiti za taj veliki prinos Vas Hrvata u iseljeništvu. No, i sam čin spoznaje o Vašoj važnoj ulozi znak je našega poštovanja i priznanja koje ne će biti zaboravljeno.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/0-1563430837.png
Gordan Grlić Radman
 
No, najljepše od svega bilo bi kada bi se Hrvati vratili u svoju Domovinu, jednako tako i u Bosnu i Hercegovinu. Od samih početaka je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman pozivao Hrvate na povratak, a bilo je ustrojeno i posebno ministarstvo. Sada je to Središnji državni ured za Hrvate izvan Domovine. S druge strane, i naš prijatelj Marin Sopta redovito organizira uspješne iseljeničke kongrese. Želim Vam reći kako nam je izuzetno stalo do Vašeg uključivanja, ali i do Vašeg povratka. Česti su slučajevi da mlađe generacije, čak druge ili treće, nalaze kako je kvaliteta života u Hrvatskoj bolja nego u nekim drugim zemljama. Ova hrvatska domoljubna Vlada svakako radi na što boljem uključivanju iseljenih Hrvata. Nismo možda u svemu perfektni, no znajte da ste Vi u velikom hrvatskom srcu koje je nedjeljivo. Radimo svi zajedno, predlažimo, borimo se svatko na svoj način. Budimo optimisti i gajimo nadu – nada je kršćanski zavjet koji nas obvezuje. Vjerujem u budućnost naše Hrvatske, naše prelijepe Domovine, ali i u Vas, drage Hrvatice i dragi Hrvati, ma gdje bili.
 
Srdačno Vas sve pozdravljam iz Pittsburgha, spremamo se na svetu misu, gdje će pribivati i naša predsjednica gospođa Kolinda Grabar-Kitarović, koja je prije toga bila s hrvatskom zajednicom u Clevelandu. 
Vaš,
 

Gordan Grlić Radman

Povezane objave

Hrvati u Vojvodini 30 godina poslije – suradnjom do očuvanja identiteta

hrvatski-fokus

Vodič za povratnike u Hrvatsku (7)

HF

Test velikodušnosti i identiteta Njemačke

HF

Dnevnik na hrvatskom jeziku ili samopromocija Žigmanova i Bunjevaca

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više