Hrvatski Fokus
Kultura

Portreti žena Nevena Otavijevića

Serija ulja od aktova do portreta žena

 
 
Samozatajni zadarski slikar Neven Otavijević slika, koliko mu objektivne okolnosti dopuštaju dok ga subjektivne upućuju, guraju prema obimnijoj kontinuiranoj produkciji.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/Neven-Otavijevic-1-635x840.jpg
Teško je posložiti stvarnost života s našim željama, htijenjima i mogućnostima, teško, naporno, složeno i iscrpljujuće. Unatoč svih realnih poteškoća koje nezaustavljivo nagrizaju aktivnu djelatnost umjetnika, Otavijević se srećom hrabro i odlučno odabire, stvarajući likovni produkt manjeg obima ali izrazite težine.
 
Nedavno smo imali prigode vidjeti dva nova ulja na platnu. Riječ je o portretima žena zagonetnog držanja u okruženju u poznatom slikarevom stvarno nestvarnom krajoliku, u prostoru arkadijskog doživljavanja svakodnevnog. Smirujuće, dostojanstvene geste oba lika, prva stojeća i druga sjedeća figura, reklo bi se u potpunoj tišini, kao da jest ili doista jest, pred njima svečani, odlučni trenutak, koji će njihove iduće dane usmjeriti prema nepoznatom ili neizbježivom.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/Neven-Otavijevic-2-610x840.jpg
Otavijević s puno pažnje ali i poštovanja portretira jedinstvene trenutke u životima dvije nepoznate žene, ističući njihovu tajnovitost ali i odmjerenu ljepotu.
 
Kolor je odmjeren, profinjen. Doista, žene kao da su izronile iz prelijepog okruženja i sada su tu, ogoljene ispred nas, u očekivanju, u čekanju na odjek dvije, tri sudbonosne riječi, svjesno žudeći prema miru iz koga su izronile. Serija ulja od aktova do portreta žena značajan je doprinos Nevena Otavijevića aktualnoj likovnoj produkciji i bilo bi vrijeme da ih slikar prikaže na izložbi koja bi obuhvatila njegova ključna djela.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Suza hrvatska

HF

San i zbilja jezika hrvatskoga

HF

Podrijetlo plavih očiju – danak u (plavoj) krvi

HF

Po prvi puta u Čakovcu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više