Hrvatski Fokus
Kultura

Brodovi Mate CROate

Snaga života u srcu je ovih kamenih plovila

 
 
I danas gledajući novu produkciju suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, akademskog kipara Mate CROate (Mate Turića) osjećam i uzbuđenje i iznenađenje u neposrednoj blizini njegovih jedrenjaka, brodova, uvijek napetih jedara jer doista, ti raznolika kamena plovila plove i žive plovidbu.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/11/KIPAR-MATE.jpg
Ipak, pojavilo se novo pitanje u vezi ove flote.
Kamo plove ovi brodovi?
Plove li nekom u susret?
Žele li dosegnuti nedosegnuto?
Što je cilj njihove plovidbe?
 
Misterij pravca njihova plova možda i nije ključan za njihovo postojanje jer, naravno, brodovi da bi živjeli moraju ploviti, ako ne plove umiru i nestaju.
 
Mata CROata kontinuirano istražuje obličje plovila dajući mu posebnu, nesvakodnevnu odliku, omogućujući kamenu da plovi. Kipar omogućuje život kamenu, boreći se s  njegovom tvrdoćom i čvrstinom,izrazito željeći ostvariti kreaciju u kojoj buja život.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/11/KIPAR-MATE-BROD.jpg
U ovoj seriji brodova, dominiraju plovila s jednim jedrim, naizgled bez mnogo šansi u ogledanju s morem, s valovima, s vjetrom, sa svim mogućim i nemogućim nevoljama što vrebaju na brodove i mornare a koja ipak u toj drevnoj borbi savladavaju sve prepreke i dosižu nedosezivo.
Snaga života u srcu je ovih kamenih plovila, često sasvim jednostavnih oblika.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Kolekcija Marinko Sudac

HF

Prva, prava, živa izložba u doba Corone

HF

Sjeti se, prijatelju!

HF

Gdje si bio ti..?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...