Hrvatski Fokus
Hrvatska

Neuspješni su ljubomorni na uspješne

Da je Hrvatska upola učinila koliko je Zdravko Mamić, imala bi ugled u svijetu

 
 
Koga bi valjalo optužiti? Nesposobnu birokraciju ili sposobnog Mamića? Ako je Zdravko Mamić osudom kvalificiran za zločinačko udruživanje unatoč činjenici da je njegovim radom klub ostvario rezultate kojima se kvalificirao za participaciju u fondovima UEFA asocijacije, a HNS u fondovima FIFA asocijacije, kojima se ne opterećuje ni državni ni gradski proračun, kako bi valjalo kvalificirati sve one što ne ostvaruju sredstva iz EU fondova? Niti su ministarstva povukla raspoloživa sredstva iz fondova EU-a, niti je pravosuđe  na tragu osude krivaca za stanje države kakvu imamo. Baviti se uspješnim nogometom i Zdravkom Mamićem umjesto neuspješnim likovima odgovornim za stanje u gospodarstvu ne razlikuje se od stanja naše prosvjete o kojoj, više od svega, svjedoče maturanti koji umjesto zrelosti za nastavak školovanja svojom se proslavom „norijade“ rugaju sustavu koji ih je iznjedrio bez odgoja reda, rada i odgovornosti. Nije li nastavak školovanja praksa koja ih plaća puno, puno više nego li zaslužuju za sve što proizvode s reformom ili bez nje o čemu svjedoči štrajk nastavnog osoblja zbog plaća a ne zbog sudara Gutenbergove s digitalnom galaksijom.   
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/Zdravko-Mamic.jpg
Zdravko Mamić
 
Mediji „brinu“, o Mamićevoj imovini, kako bi skrenuli pozornost s pravosudne nebuloze i osnažili učinak njegova kažnjavanja. Zar je kažnjen zbog uspjeha kluba i doprinosa reprezentaciji HNS-a? Da nam je država uspješna u gospodarstvu koliko je nogomet uspješan u Europi i u svijetu, građani Hrvatske ne bi napuštali svoju zemlju. Tko je, k vragu, oštećen i komu bi pripala sredstva zbog kojih je optužen Zdravko Mamić? Što su radile službe nadležne za kontrolu sredstava iz proračuna? Zar da bi se bavile  sredstvima ostvarenim posredstvom asocijacije UEFA?
 
Zašto sam na strani Zdravka Mamića i protiv pravosuđa koje ga je osudilo? Zato što se protiv njega provodi kazneni umjesto upravni proces kao predmet pravosudne birokracije! Zašto država nije ništa učinila protiv idejnog tvorca njegova progona u osobi ex ministra Željka Jovanovića? Nije li on započeo legislativom zakonskih podvala neviđenu harangu protiv HNS-a i Zdravka Mamića? Nije li nogometnu organiziranost HNS-a napalo i proglasilo močvarom ministarstvo na čijem je bio čelu bez odgovornosti?  Što je ministar sve činio pod okriljem vlasti kako bi uništio nogometno stvaralaštvo uz vrhunac diverzije ispisivanjem fašističke svastike na poljudskom stadionu? Bio je to vrlo zahtjevni postupak u kojem je, neposredno pred početak kvalifikacijske utakmice sa Italijom, na nogometnom terenu  osvanula složena diverzija kojom se htjelo uništiti, kako ga volim zvati, najmoćniji socijalni agregat nacionalnog identiteta koji sve što politika, kakvu imamo, razara uspjesi našeg nogometa stvaraju!
 
Država ima vlast bez odgovornost institucija zaduženih za vođenje države sredstvima proračuna, a Zdravko Mamić, za razliku od države, vodio je klub ostvarenjima međunarodnih uspjeha bez sredstava proračuna sve dok nije pravosudno onemogućen. Nije li zločinačko udruživanje bliže onima koji ga optužuju? Ako je otuđio sredstva što pripadaju klubu, s više od dvije stotine zaposlenih, koji se ne žale onda je postavljeno puno upitnika na pitanja njegova progona, navijačke netrpeljivosti i medijskog linča. Novac za koji se optužuje Zdravko Mamiću ostvaren je iz nagradnih fondova UEFA asocijacije pa bi, u svakom slučaju, pripao onima koji ga nisu ostvarili. Pretpostavimo da je novac dobila Država. Što bi država uradila s novcem kojeg nije ostvarila? Nije li to činjenica zbog koje bi valjalo optužiti nesposobne državne institucije koje, za razliku od Mamića, ne uspijevaju ostvariti sredstva iz fondova EU.  
 
Hrvatska je, kako piše Boris Beck u Večernjem listu od 24. studenog 2019. naslovom: DOLAZAK HRVATA: „…postala je dioocvalog Zapada i dijeli njegovu sudbinu. Ratuje u Afganistanu, ali stanovnici joj odlaze u svijet: zatrpana je apartmanima, odjećom, elektronikom, a ništa više ne stvara, ima slobodne medije, a na njima se okuplja komentatorska rulja koja je sve samo ne slobodna. Njezina povijest dolazi kraju dok stranac s istoka prolazi njenim vrtovima i voćnjacima. Nije došao slučajno nego s predumišljajem, privučen ljepotama kakvih kod njega nema. Ne trubi u rog da dozove one kojima je prethodnica nego im se javlja na smartphoneu. Novine upozoravaju da se vrata trebaju zaključavati, govornici patetično podsjećaju da će izbjeglice odnijeti stupove iz naše kolonade , dići našeg boga i još nas beznadno zatući.“
 
Hrvatska je danas suočena s brojnim pitanjima njene gospodarske, a s njim i političke ugroze zbog čega je tragično da se skretanjem sa spomenute problematike postiže optuživanjem Zdravka Mamića umjesto uzrocima u koje sasvim sigurno ne spada naš nogomet. Naprotiv! Nismo samo ograničeni međunarodnim granicama nego sami sobom. Nikad i nitko nije pogodovao biračima nego isključivo parcijalnim interesima koje mediji osvjetljavaju kao i sunce nebo kako bi se zvijezde vidjele tek u mraku laži, podvala, prevara i obezvređivanja rada o čemu svjedoči praksa u oči izbora koji se približavaju tumačenjem nadležnosti umjesto programima gospodarstva utemeljenog na izvoz, a ne na uvoz roba i usluga. Više je nego očito da smo država u kojoj umjesto navodnjavanja polja imamo poplave. Umjesto sadašnjosti živimo u lažima o našoj budućnosti. Umjesto napredovanja zaostajemo vođenjem ratova koji nikad ne završavaju samo zato što su zemlje Zapada boreći se protiv fašizma uvele demokraciju, a zemlje Istoka diktaturu u kojoj komunisti određuju tko može bitu ubijen bez suđenja, optužen bez dokaza i normalan ako poludi!
 

Željko Mataja

Povezane objave

Tito – idejni temelj i politički uzor vladajuće klase u Republici Hrvatskoj

hrvatski-fokus

CRVENE BRIGADE – Jeziva poruka Splićanima

hrvatski-fokus

Donald Trump je u pravu

HF

Pokojnome branitelju Darku Pajičiću

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više