Hrvatski Fokus
Kultura

Riječ 2019. godine prema Websterovu rječniku

Engleskomu jeziku nedostaje neutralnoga prema spolu zamjenice jedine koja odgovara riječima "svi", "netko", "ma tko"…

 
 
Zamjenica 'oni' je riječ godine 2019. prema odabiru američkoga objasnidbenoga rječnika „Merriam-Webster“. Noah Webster (1758.-1843.) je američki leksikograf, jezikoslovac, sastavljač „Američkoga rječnika engleskoga jezika“. Radi se o riječi koja se u godini na izmaku učestalo rabila u javnom govoru. Prema riječima jednoga od stručnoga urednika rječnika Pitera Sokolovskoga ovo je rezultat promjena u tom kako se rabi riječ. Engleskomu jeziku nedostaje neutralnoga prema spolu zamjenice jedine koja odgovara riječima „svi“, „netko“, „ma tko“… „U zadnje vrijeme they (oni) također se rabi prema jednomu čovjeku, čija je spolna pripadnost nebinarna, tj. neodređena prema spolu“, dodao je Sokolovski.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/12/AP19344211817662.jpg
Godine 2018. prema Websterovu rječniku riječ godine je postala justice koja u prijevodu može značiti kao „pravednost“; „pravosuđe“; „sudac“ i dr., a 2017. – feminism „feminizam“. (hkv)

Povezane objave

Zidovi snivaju sjene

HF

Zborija je mudro

HF

HAIKU – Cvjetni oblak

HF

Novi ciklus akrila na platnu Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više