Hrvatski Fokus
Kultura

Riječ 2019. godine prema Websterovu rječniku

Engleskomu jeziku nedostaje neutralnoga prema spolu zamjenice jedine koja odgovara riječima "svi", "netko", "ma tko"…

 
 
Zamjenica 'oni' je riječ godine 2019. prema odabiru američkoga objasnidbenoga rječnika „Merriam-Webster“. Noah Webster (1758.-1843.) je američki leksikograf, jezikoslovac, sastavljač „Američkoga rječnika engleskoga jezika“. Radi se o riječi koja se u godini na izmaku učestalo rabila u javnom govoru. Prema riječima jednoga od stručnoga urednika rječnika Pitera Sokolovskoga ovo je rezultat promjena u tom kako se rabi riječ. Engleskomu jeziku nedostaje neutralnoga prema spolu zamjenice jedine koja odgovara riječima „svi“, „netko“, „ma tko“… „U zadnje vrijeme they (oni) također se rabi prema jednomu čovjeku, čija je spolna pripadnost nebinarna, tj. neodređena prema spolu“, dodao je Sokolovski.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/12/AP19344211817662.jpg
Godine 2018. prema Websterovu rječniku riječ godine je postala justice koja u prijevodu može značiti kao „pravednost“; „pravosuđe“; „sudac“ i dr., a 2017. – feminism „feminizam“. (hkv)

Povezani članci

Ciklus kolaža Duška Šibla

HF

Hrvat pjesnik u tuđini

hrvatski-fokus

Aktualnost misli Marka Marulića

HF

Novi ciklus slika Nevena Otavijevića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...