Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Sučeljavanje – plagijat performansa

Ni s od sučeljavanja, bio je to reality višeboj

 
 
Ono što se na Hateveju zbivalo u utorak 17. prosinca 2019. od 21 sata pa nadalje pod naslovom „Sučeljavanje predsjedničkih kandidata“ toga jednostavno nije bilo, već se radilo o nekakvom reality višeboju. Uostalom kandidati nisu ni stajali sučelice, već jedan do drugoga pošlihtani abecednim redom iza govornica. Možda bi se moglo, šahovskim rječnikom, reći kako se radilo o simultanci Predsjednice s deset izazivača. Ili o nastupu jednog „performera“ u društvu deset bilmeza. Na hrvatskom: sučeljavanje će se moći dogoditi u drugom krugu, kad ih ostane dvoje/ica. Što su gledatelji mogli doznati o kandidatima, a navodno ih je oko 700 tisuća gledalo „sučeljavanje“, dakle nešto što se nije dogodilo, nejasno je. Svejedno mnogi analitičar i naročito stručnjaci za odnose s javnošću, ustvari za manipuliranje njome, odmah su procijenili tko je prošao dobro, a tko loše, a neki čak tvrde kao će taj „cirkus“ značajno utjecati na rezultate izbora.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/12/political-debates-illustration_9041-73.jpg
Gledatelji su, površno, upoznali kandidata Nedjeljka  Babića i Dejana Kovača u čijim istupima su možda najviše uživali Ante, Antiše, Tune… naročito kao An-tun-tuni. Katarina Peović je kod ostarjelih „ultraša“ izazvala nostalgiju za Frakcijom crvene armije (RAF) i Crvenim brigadama, pa tamo sve do Oktobarske. Kako više nema radničke klase ona bi vjerojatno robote natjerala na „tajkune i bankare“, a njih je ovdje manje od stotinjak pa bi onda i ostali, kako je i red, došli na red. Ostali su javnosti uglavnom poznati i bez tog „sučeljavanja: Nas trosatni reality ne će zanimati već pojava redatelja dokumentaraca Darija Juričana koji se predstavlja kao „Milan Bandić“. Izgleda da se nije uspio civilno „prekrstiti“, zasad, pa ćemo u nastavku pretpostavljati, radno, kako se on predstavlja kao „Napoleon“. Nekada su takvu osobu koju bi duboko ušla u tuđi lik, Napoleon je, mislim, bio najpopularniji, vodili u jednu ustanovu na zapadnom dijelu grada kako bi ga razuvjerili. Po uspješnom razuvjeravanju vraćao se doma, a o neuspjehu bolje ne pisati. Dakle dotični filmaš Juričan (neostvareni „Bandić“ zasad) se kandidirao za predsjednika države i od svega napravio odvratni performans.
 
Odmah o „performansima“, načelno. Čim vidim, čujem kako se nekakav umjetnik, bilo koje umjetnosti, odao performansima, žao mi ga. Tolika volja, talenta niotkuda, a sve već napisano, narisano, komponirano, snimljeno… prije. Izlaz je performans, od onih „blagih“ đpđut pišanja na javnom mjestu, do javnog rezanja „požiraka“ (žila). To je moj „performans“ o performansima. Već sam film držim daleko više industrijom, propagandom, „montažom“ virtualnog kako bi se dobilo „stvarno“…, a onda je valjda jasno koliko držim do filmaševa performansa.
 
Ali nije to sve – Juričanov performans je – plagijat. U „regionu“ je taj film već odigran, u Srbiji prije nekoliko godina. Odigrao ga Ljubiša Preletačević-Beli, mislim za Vučića, ali nevažno za koga. Pojava tog „Napoleona“ među kandidatima svakako nije ono najgore. Još gore je što ga je nahvalila cijela medija, brojni noćni kljucači i pipkari po internetu, a naročito gurui odnosa s javnošću i soj analitičara (macani, mamićke, relkovići…) amorfna skupina manipulatora. Odvratno, a radi se o tomu da se bitna funkcija, njena uloga, smisao, izbor… potpuno liši svakoga smisla. A ona je simbol države. To je ta igra. Ukoliko bi ovakav (sličan) izbor predsjednika države opstao treba ga u cijelosti prepustiti DIP-u. Neka obavi najprije kandidaturu, izabere kandidate, kao za reality Farmu, onu televizijsku, a zatim i izbor, ali sve iza strogo zatvorenih vrata, i za, i iza, izabranoga – pusti dim. Kad sam već kod „Napoleonog“ plagijata performansa, ništa ni od toga. Pravi je izveo onaj koji je „skupio“ jedan potpis, svoj, i prijavio kandidaturu. Sam svoj kandidat, sam svoj glasač, sam svoj predsjednik – to se zove jedan fini kulturni performans.
 

Mato Dretvić Filakov

Povezani članci

Most teško breme u Vladi i Saboru

HF

Banske laži lažnog “premijera”

HF

Hrvatska nije podijeljena

HF

Kukuriku bi zajašila Hrvatsku gospodarsku komoru

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...