Hrvatski Fokus
Kultura

Cvijeće me još uvijek jako inspirira

Ivo Šebalj mi je usadio vjeru u slikarstvo

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iznimnog ugleda, Frane Radak, sredinom siječnja predstavio se zagrebačkoj publici samostalnom izložbom, malom retrospektivom u galeriji Bernardo Bernardi u Pučkom otvorenom učilištu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/01/Frane_Radak_2.jpg
• Gospodine Radak, Vi ste uz Pinu Trostmanna, naš najstariji aktivni hrvatski slikar.
– Da, tu negdje. Ja sam nedavno navršio 85 godina.
 
• Nedavno ste otvorili novu samostalnu izložbu u Zagrebu. Riječ je o maloj retrospektivi. Što je ključ za čitanje Vašeg djela?
– Riječ je osobnom pristupu i načinu izražavanja likovnosti. Ja u principu ne bježim od sebe. Sve što se događa, događa se u ova četiri zida, ovdje u atelijeru. U posljednje sam vrijeme dosta radio pejzaža, vani, u prirodi,u živo ali i po nekim fotografijama iz Slavonije. Slavonija me je snažno zainteresirala sa svojim skromnim kućama. Dao sam si oduška pa sam napravio nekoliko varijanti. Te ću slike izložiti za nekoliko mjeseci u Daruvaru.
 
• Vi ste najviše poznat kao slikar dalmatinskih motiva, brodovi, masline, cvijeće.
– Ranije, ranije sam radio sve ono što me je privlačilo. Cvijeće je moj konstantni motiv. Stalno rješavam taj motiv i radim različite varijacije na istu temu. Cvijeće me još uvijek jako inspirira.
 
• Prakticirate vrlo jaki kolor. Ne štedite boju.
– U ovim godinama mislim da je boja slučajnost. Nekad vam se pojavi crvena ili žuta i vi je jednostavno uzmete samo da ispunite svoju energiju. Rijetko sam koju sliku napravio od prve, vagao sam, mijenjao, ponekad završim u toplim bojama, a drugi put idem u jači kontrast.
Evo, ovdje u atelijeru,mnoštvo je slika sa motivom cvijeća gdje sam taj motiv sveo na znak. Sjećam se Tartaglije koji je buket radio u nizu varijacija.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/01/Frane-Radak_1_iphone-6.jpg
• Je li netko od Vaših profesora utjecao izravno na vas?
– I dan danas se sjećam svojih profesora i cijenim ih, posebno Ivu Šebalja, još iz srednje škole, pa spomenuti Tartaglia, Režek, iako mi nisu bili profesori, jako sam ih cijenio. Šebalj mi je usadio vjeru u slikarstvo.
 
• Izložba nosi naslov, Slikao sam ono što sam vidio a vidio sam ono što sam slikao.
– Upravo tako. To je moj postulat. Ono što se nalazi preda mnom, to je motiv. Netko je više usmjeren na motiv a drugi više na imaginaciju,uvijek promatram a koliko ću taj motiv transformirati, hoće li doći do znaka, na boje se ne obazirem previše ali stalo mi je da sve to skladno stavim na površinu.
 
• S velikim žarom govorite o umjetnosti. Nema ni traga umoru od slikarstva?
– Slikarstvo je moja sudbina. To je moj život.
 
• Na čemu sada radite?
– U zadnje vrijeme putujem po Slavoniji i slikam njezine privlačne motive. Pripremam samostalnu izložbu uskoro u Daruvaru.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Nora “strašna lavica”

HF

Jugo edukacija u školi

HF

Nova operna premijera – Tosca Giacoma Puccinija

hrvatski-fokus

Retrospektiva Fulvija Juričića u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac u Splitu

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više