Hrvatski Fokus
Znanost

»Impossible Foods« u Europi

Za razliku od SAD-a, EU ima stroža pravila o genetski modificiranim organizmima

 
 
Krajem listopada 2019. Bloomberg je izvijestio kako je američka kompanija „Impossible Foods, Inc.“ podnijela zahtjev Europskoj uniji za odobrenje prodaje njihovih proizvoda. Radi se o burgerima, „Impossible Burger“ na biljnoj bazi podrijetlom od genetski modificiranih organizama / GMO-a jer kompanija želi proširiti svoje tržište izvan SAD-a i Azije. Kompanija „Impossible Foods“ proizvodi burgere na bazi biljnih bjelančevina, a glavni sastojak je sojin leghemoglobin, SLH, molekula koja sadrži željezo dobiveno od genetski modificirane gljivice. Rachel Konrad, glasnogovornica kompanije izjavila je za Bloomberg: „Naša namjera je prodavati naše 'biljno meso' u svakoj regiji svijeta. …. Ispunit ćemo sve potrebne zakonske odredbe o prehrambenoj sigurnosti proizvoda u svakom području svijeta.“
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/02/Impossible-plant-based-burger-1200x600.jpg
No, kompanija „Impossible Foods“ provela je ispitivanje o sigurnosti proizvoda na laboratorijskim štakorima u trajanju od 28 dana. Međutim, propisi Europske unije zahtijevaju ispitivanje u trajanju od 90 dana. Nije poznato je li kompanija prije svojeg zahtjeva Europskoj uniji za odobrenje prodaje burgera provela istraživanje u trajanju od tri mjeseca (90 dana).
Jednako tako biti će zanimljivo vidjeti odgovor Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). Bloomberg podsjeća kako za razliku od SAD-a, EU ima stroža pravila o genetski modificiranim organizmima, njihovom stavljanju na tržište uz obavezno označavanje proizvoda kao takvih, pa će za odobrenje sigurno proteći određeno vrijeme. Štoviše, GMO-i kao i hrana koja sadrži GMO u SAD-u nema zakonsku odredbu o označavanju prehrambenih proizvoda kao takvih.
 
Dobije li kompanija „Impossible Foods“ („Nemoguća hrana“) zeleno svjetlo za prodaju svojih burgera na tržištu Europske unije tada će se naći na iznimno velikom tržištu već pretrpanim „lažnim mesom.“ 'Beyond Burger,' američka kompanija iz Los Angelesa, već je prisutna na tržištu Europske unije a proizvodi mesne zamjenice za burgere od biljnih bjelančevina  s različitim dodatcima koji simuliraju tj. oponašaju okus piletine, govedine i svinjetine. Prošle (2019.) godine hrvatski tiskani i elektronski mediji izvještavali su o dolasku kompanije „Beyond Burger“ na hrvatsko tržište a „Metro Cash and Carry Hrvatska“ prvi je trgovački lanac koji je u Hrvatskoj na svoje police uvrstio „lažno-mesne“ burgere ove američke kompanije. No, postoji jedan ozbiljniji problem i otežavajuća okolnost za burgere kompanije „Impossible Foods.“ Naime, britanski znanstvenik i molekularni genetičar dr. Michael Antoniou, PhD, i Claire Robinson, urednica na „GM Watch.org“ objavili su izvješće o mogućim štetnim učincima konzumiranja „Impossible burgera“ na zdravlje čovjeka. Naime, „GMO Science“ objavio je krajem lipnja 2019. (uz novije izmjene od 1.11.2019.) poznate rezultate provedenog istraživanja o prehrambenoj sigurnosti burgera kompanije „Impossible Foods“ koji ukazuju da konzumiranje ovih burgera nije sigurno. „Impossible Burgeri“ jesu burgeri na bazi biljnih bjelančevina a ključan sastojak je bjelančevina sojin leghemoglobin / SLH koji je proizveden od genetski modificirane gljivice.
Sojin leghemoglobin je supstancija koja burgeru daje „mesni“ okus a kod rezanja izaziva „krvarenje.“
 
Proizvođač burgera „Impossible Foods“ proveo je studiju o sigurnosti proizvoda hraneći laboratorijske štakore svojim proizvodom, a rezultati su pokazali da konzumiranje sojinog leghemoglobina uzrokuje određene štetne pojave za organizam što je dakako povezano i s određenim zdravstvenim problemima. Međutim, kako to često biva, kompanija „Impossible Foods“ odbacila je dobivene rezultate smatrajući ih „toksikološki nevažnim“ ili „neškodljivim“ iako su rezultati statistički značajni. Zaključak kompanije o sigurnosti burgera je neprihvatljiv i to najmanje iz dva razloga: prvi je kratkotrajnost studije hranidbe štakora a drugi je malen broj životinja u pokusu. Naime, samo dugoročna studija s većim brojem životinja može razjasniti značajnost pojave zabrinjavajućih promjena povezanih sa zdravljem.
 
Iz navedenog razloga američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) 2015. odbila je zahtjev kompanije „Impossible Foods“ za odobrenje stavljanja na tržište novog „lažnomesnog“ burgera uz obrazloženje da zdravstvena sigurnost sojinog leghemoglobina nije dokazana. Ipak, 2017. FDA je odobrila stavljanje na tržište „lažnomesnih“ burgera kompanije „Impossible Foods“ usprkos dokazanim negativnim učincima na zdravlje štakora u provedenom pokusu.
 
Štakori hranjeni sojinim leghemoglobinom pokazali su statistički značajnu pojavu štetnih učinaka u odnosu na kontrolnu grupu:
– neobjašnjivo prolazno smanjenje u dobivanju na tjelesnoj težini, povećan unos hrane ali bez dobivanja na tjelesnoj težini, promjene u kemiji krvi, smanjeni broj retikulocita (nezrele crvene krvne stanice) što može biti znak anemije i/ili oštećenja koštane srži gdje se 'proizvode' crvene krvne stanice ili eritrociti; smanjena sposobnost koagulacije/grušanja krvi, smanjena razina alkalnih fosfata u krvi što može biti znak malnutricije i/ili celijakije; povećanje albumina u krvi što može biti znak akutne infekcije ili oštećenja tkiva; povećanje razine kalija u krvi što može upućivati na oboljenje bubrega; smanjenje razine glukoze u krvi i klorida što može biti znak oboljenja bubrega; povećanje vrijednosti globulina u krvi što je najčešće kod upala i karcinoma. Nadalje, u studiji je otkrivena i značajna promjena u reproduktivnom ciklusu ženki štakora hranjenih sojinim leghemoglobinom. Usprkos svemu navedenom, kompanija „Impossible Foods“ odbacila je sve nalaze: „odbacivanje nalaza kao irelevantnih tj. nevažnih je neodgovorno.“
 
U međuvremenu (od 2017.) kompanija „Impossible Foods“ promijenila je recept svojih burgera koji sada pored bjelančevine sojinog leghemoglobina podrijetlom od genetski modificirane gljivice sadrži još jednu genetski modificiranu komponentu a to je bjelančevina podrijetlom od genetski modificirane soje tolerantne na herbicid glifosat. Kompanija je naime, odlučila pšenični protein tj. bjelančevinu zamijeniti sojinim proteinom kako bi poboljšala teksturu proizvoda i izbjegla gluten – pšeničnu bjelančevinu koju neki ljudi ne mogu tolerirati zbog preosjetljivosti na gluten. Stoga novi burgeri mogu sadržavati i rezidue herbicida glifosata koji je dokazano štetan za zdravlje čovjeka a Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma / IARC ga je uvrstila na popis „vjerojatno kancerogenih“ tvari za čovjeka.
 
Američka neprofitna organizacija „GMO Free USA“ sada nastoji sakupiti informacije koje nedostaju i nastoji educirati ljude o mogućim štetnim učincima GMO-a i sintetskih pesticida na ljudsko zdravlje. Ova organizacija pokrenula je i zdravstveno istraživanje u svrhu sakupljanja informacija od ljudi koji smatraju da imaju određene gastrointestinalne probleme nakon konzumiranje burgera kompanije „Impossible Foods.“ A dobiveni rezultati biti će proslijeđeni američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) kao i kompaniji „Impossible Foods.“
 
Izvor:
 
„Impossible Foods seeks to sell plant-based burgers in Europe,“ Bloomberg News, 23. 10. 2019.;
Claire Robinson & dr. Michael Antoniou, PhD: „Rat Feeding Study Suggests the Impossible Burger May Not Be Safe to Eat,“ GMO Science, 25. 6. 2019., posljednja izmjena: 1. 11. 2019.  
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezani članci

Pogrješan pristup reformi obrazovanja

HF

Tovilišta u moru

HF

Frankfurtska škola, kult kritičke teorije i kulturni terorizam ljevice

hrvatski-fokus

HAZU proslavio svoj dan

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...