Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Kanadski naftaši dolaze u Hrvatsku!

Krajnje je vrijeme da se netko obrati javnosti i očituje o ovom pitanju

 
 
Kada smo u veljači objavili vijest da su se u području Dinarida odredila četiri velika polja za “istraživanje ležišta škriljca”, od kojeg se tehnologijom hidrauličkog lomljenja, ili “frackingom”, dobiva nafta i plin, neki od čitatelja su tvrdili “kako to nije istina i da je u Hrvatskoj taj postupak zabranjen”. Informacije o natječaju za “istraživanje škriljca” u Dinaridima, uz priloženu kartu, možete pročitati u prethodnom članku. Naši čitatelji koji nisu vjerovali u ovu informaciju su zato vjerovali Milanoviću, Vrdoljaku, Zmajloviću, Mireli Holy, Karamarku, Oreškoviću, Paneniću, Bošnjakoviću, premijeru Plenkoviću i brojnim drugima koji tvrde isto. Svi oni koji su prodali Slavoniju, a isto pripremaju cijeloj kopnenoj Hrvatskoj,  kunu se da se nikada neće koristiti “fracking”, ili hidrauličko lomljenje, zloglasnu tehnologiju eksploatacije ugljikovodika koja dokazano, znanstveno i teoretski, uvijek i nepovratno zagađuje pitku vodu i inducira potrese.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/03/Canadian-oil.jpg
I opet laž, uz svesrdnu podršku medija koji ovu temu izbjegavaju u širokom luku, dok se pola središnjeg Dnevnika posveti navodnom protupravnom špijuniranju elektroničke pošte potpredsjednika Sabora, koji je prema izvješćima medija tako pratio svoju bivšu suprugu, valjda kako bi bio siguran u njezinu vjernost. To je “posebno važna” tema da je polovica tjedna prva polovica Dnevnika bila posvećena istrazi je li ili nije SOA špijunirala bivšu suprugu Milijana Brkića.
Dakle svi nabrojeni, ali i oni koji nisu spomenuti tvrde kako “frackinga” u Hrvatskoj ne će biti. Onda se kanadska naftna korporacija Vermilion Energy na vlastitoj internetskoj stranici hvali da se sprema u nas koristiti “naprednu tehnologiju bušenja”, pa zatim tu tehnologiju opiše kao “hidrauličko lomljenje” ili “frakturiranje”.
 
“Vermilionove rane ulazne pozicije u Hrvatskoj, Mađarskoj i Slovačkoj predstavljaju produžetak naše europske strategije rasta. Naše pozicije karakteriziraju skromne, natpolovične obveze koje pokrivaju površine koje su perspektivne i za naftu i za plin, i koje mogu imati koristi od primjene nove tehnologije”, piše u uvodnom dijelu o aktivnostima u srednjoj i istočnoj Europi kompanija Vermilion Energy. U daljnjem obrazloženju se navodi koliko je hektara Vermilion Energy u koncesiju dobila u kojoj zemlji i koliko je to postotak na ukupnu površinu na kojoj će se raditi ovom “novom naprednom tehnologijom”.
U Hrvatskoj pokrivamo gotovo 2,35 milijuna hektara, 100 % radnog interesa, što Vermilion čini najvećim kopnenim vlasnikom u zemlji. Značajan dio naših površina nalaze se u blizini proizvodnje naftnih i plinskih polja”.
Imamo više od 650.000 hektara u Mađarskoj, također 100 % radnog interesa, na koncesijama u South Battonyi, Ebesu i Békéssámsonu.
U Slovačkoj smo se udružili s dominantnom zemljoradničkom agencijom NAFTA u aranžmanu koji nam daje 50% radnog interesa za zajedničko istraživanje 183 000 hektara na postojećoj dozvoli.
 
U objašnjenju tih tehnologija, Vermilion navodi kako ih koristi i u Kanadi, gdje je su se dvije horizontalne bušotine za mjerenje probile do dubine više od 4700 metara i upotpunjene su suvremenim tehnikama koje koriste horizontalno hidrauličko lomljenje, te uključuju mikroseizmička praćenja u bušotinama.
“Očekujemo da će rezultati proizvodnje i interpretirane geometrije loma iz mikroseizmičkih podataka na ovim procjenskim bušotinama pomoći u optimizaciji završetka budućih horizontalnih bušotina razvoja. Naša prava u Duvernayu uglavnom su temelj naših postojećih razvojnih prava, što stvara potencijal za infrastrukturu, operativne i vremenske prednosti ako napredujemo do punog razvoja resursa u Duvernayu. Iako ne očekujemo ulaganje kapitala u ovu bušotinu 2018. godine, nastavljamo pratiti razvoj industrije u pogledu troškova bušotina i dovršenja”, piše Vermilion, valjda u želji da uvjeri javnost da je ova nova tehnologija bezopasna, budući da se naslovnoj stranici hvali kako je to kompanija koja je posvećena međunarodnoj raznolikosti i održivom rastu i prihodima.
Logično je zaključiti da je krajnje vrijeme da se netko obrati javnosti i očituje o ovom pitanju, jer su sve službene izjave u suprotnosti s onim što tvrde kanadski naftaši.
 

Saša F., https://www.logicno.com/vijesti/kanadski-naftasi-dolazimo-u-hrvatsku-s-naprednim-tehnologijama-frackinga.html

Povezane objave

Gospodarski pad od 9,4 posto, a svi šute!

HF

Zakon pogoduje velikima, mali propadaju

HF

Zakoni ZA bogate i PROTIV ne-bogatih 2

HF

Hrvatska povrijedila prava vlasnika stanova sa zaštićenim najmoprimcima

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više