Hrvatski Fokus

Ankara počela bušenja u ciparskim vodama, neovisno o prijetnjama EU-a

 
 
Turski brod za bušenje podmorja „Fatih“ počinje s geološkim istraživanjima ugljikovodika u ciparskim vodama, neovisno o prijetnjama uvođenja sankcija od strane Europske unije, izjavio je u petak, 15. studenog, turski potpredsjednik Fuat Oktay. „Brod „Fatih“ završio je istraživačko bušenje na turskom šelfu i krenuo je u novu misiju južno od poluotoka Carpas na Cipru“, kazao je Oktay, čije je riječi prenijela agencija Anadolu. Pritom je dodao kako sankcije EU-a ne će utjecati na planove Ankare o istraživanju nalazišta u istočnom dijelu Sredozemnog mora. Turska je angažirala i ploveću platformu „Yavuz“ za istraživanja nalazišta, neovisno o prosvjedu ciparske vlade.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/09/44382ccdb1a5c6eed9f1018753dbf10d-scaled.jpg
Ciparska vlada, inače, odmah je reagirala i odlučno osudila turske poteze i namjere u isključivom gospodarskom pojasu i šelfu Cipra. Vijeće EU-a već je ranije odobrilo okvirni paket sankcija, kao odgovor na turska bušenja u istočnom Sredozemlju, koji uključuje mogućnost primjene sankcija protiv turskih fizičkih i pravnih osoba, odgovornih za spomenuta bušenja. Osim EU-a i Sjedinjene Američke Države turske akcije u ciparskim vodama smatraju „provokativnim potezom“ te State Department (SD) poziva Ankaru na zaustavljanje bušenja (riječi glasnogovornice SD Morgan Ortagus). Ali čitav je problem puno dublje prirode i o njemu je Geopolitika News već ranije analitički izvijestila. Ciparski je otok podijeljen na grčki dio, koji se službeno i dalje zove Republika Cipar koja je međunarodno priznata država i članica je EU-a, te na Tursku Republiku Sjeverni Cipar (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti), koja zauzima trećinu otoka, a priznata je kao država jedino od strane Turske. Upravo iz toga razloga Ankara prosvjeduje i tvrdi kako ciparska vlada u Nikoziji istraživanja nafte i plina u morskom pojasu otoka svojata samo u svoju korist i da se ni o čemu ne konzultira s „vladom u Sjevernom Cipru“. Osim toga Ankara smatra kako Nikozija pritom zlouporabljuje svoj status članice EU, čiju jednodušnu potporu ima.
 
Turski čelnik Reçep Tayyip Erdoğan izjavio je kako je Ankara odlučna u namjeri zaštite prava turskog stanovništva u Sjevernom Cipru po spomenutom pitanju, između ostalog i uz pomoć turske vojske, koja, u tu svrhu, u toj zoni ima raspoređene fregate iz sastava turskih pomorskih snaga. Kazao je kako „sve što će biti pronađeno u šelfu – nafta ili bilo što drugo, pripada kako Južnom tako i Sjevernom Cipru prema međunarodnom pravu“. Problem je, međutim, kao i obično, što to isto međunarodno pravo različite strane različito tumače pa se na kraju – prije ili kasnije – sve svodi na „zakon jačega“.
 

https://www.geopolitika.news/vijesti/turska-pocela-busenja-u-ciparskim-vodama-neovisno-o-prijetnjama-eu/

Povezane objave

Kineska vojska priprema se za invaziju na Tajvan

hrvatski-fokus

Nakon eliminacije Hamasa Pojas Gaze mogao bi doživjeti razdoblje kaosa prije nego što se uspostavi novi poredak

hrvatski-fokus

Kurdi između mlinskih kamenova

HF

Nizozemci gube strpljenje za Europu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više