Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

APSURDISTAN ili trodioba vlasti u Hrvatskoj

Nevjerojatno je da saborski zastupnici Branko Bačić i Josip Borić tvrde da se Sabor ne treba baviti raspravama i preispitivanjima rada

 
 
Pokušat ću pokazati koliko ima apsurdnosti i naznaka određene  korumpiranosti u postupcima vladajuće političke „elite“ glede sve učestalijih tvrdnji da se u sustavu trodiobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, ne smije događati da bilo koji dio u ovoj trodiobi, utječe na neki drugi dio u toj istoj trodiobi vlasti.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/11/Triade-1096x423.jpg
Apsurdna je tvrdnja i fundamental contradictio, da Hrvatski sabor kao najviša institucija zakonodavne vlasti države i institucija, kojoj odgovaraju za svoj rad sve institucije koje su dužne raditi po zakonima koje Sabor donosi, ne smije formirati svoja istražna povjerenstva za nadzor rada bilo koje institucije u državi, jer je to miješanje u rad institucija, odnosno utjecaj na rad institucija. Nevjerojatno je i posve apsurdno da neki saborski zastupnici HDZ-a, u čemu prednjače Branko Bačić i Josip Borić, bez imalo srama tvrde da Sabor i njegova povjerenstva ne trebaju se baviti raspravama i preispitivanjima rada, (tobože) neovisnih institucija sudske i izvršne vlasti. Pri tome im ne pada na pamet da se upitaju tko se onda treba da baviti time što neke institucije ne rade posao iz svoje nadležnosti, ili ga rade traljavo, loše iz neznanja ili čak namjerno, i to uz poprilične doze korumpiranosti?
 
Takva stajališta su očiti pokazatelj, u najmanju ruku, moralne korumpiranosti takvih zastupnika od strane stranačkih vodstava ili određenih poluga vlasti. Jer je nelogično i apsurdno tvrditi da je nezakonito putem povjerenstava razmatrati kako i što rade, ili ne rade i zašto ne rade određene institucije države. Trenutačno su Andrej Plenković i saborska većina HDZ-a svrstani uz antologijsku paradigmu Milana Bandića „Neka institucije rade svoj posao!“, a koji već godinama zna da institucije NE RADE svoj posao, odnosno rade samo ono što im vladajuća politika nalaže!
 
Na apsurdnosti i korumpiranost tih institucija čiju neovisnost tako „žustro“ zastupaju i brane Plenković i njegova saborska većina, ukazuje više općepoznatih činjenica kao što su sve afere koje su „otvorene“ ili postale poznate javnosti, tek kada su one postale javnosti poznate putem medija i za svu sreću uz pomoć još postojećeg malog broja istraživačkih novinara, i urednika koji su imali hrabrosti, pa to nisu skrivali od javnosti. Sjetimo se sudbine „zviždačice“ Vesne Balenović, koja je izjavila i prijavila, a mediji su to objavili: „Mislim da sam jedina osoba u Hrvatskoj koja sve zna što se tiče Ine. Grijeh SDP-a i HNS-a je neviđen i u odnosu na HDZ-ov, a kada je Ina u pitanju, je nemjerljiv. Vi morate znati da je Ina bila socijalni amortizer, da je bila u vlasništvu svih građana Hrvatske, da je bila kralježnica čitave države. Njihova je odluka bila da se nešto što je vrijedilo 8 milijardi dolara proda za 500 milijuna USD. Razlika je završila u nečijim džepovima“.
 
Sjetimo se i kako su institucije „radile“ svoj posao kada se nije mogla ustanoviti realna cijena bojanja tunela, uz skandaloznu izjavu ministra Božidara Kalmete da „možda se i krade, ali ja kao ministar to ne moram znati!“, a danas se „ekspresno“ procjenjuje trošak sanacije štete od potresa u Zagrebu?! Sjetimo se apsurdnosti  u radu Hrvatskog sabora, kada 'tanka većina' od 76 ruku uglavnom HDZ-ovskih „vrtnih patuljaka“ iz 'vrta' Andreja Plenkovića i 'kupljenih' ruku koalicijskih partnera, odbijajući gotovo sve amandmane oporbe na zakonske prijedloge, zapravo upravo miješaju u rad najviše zakonodavne institucije u zemlji, jer se odbijanje amandmana bez argumentiranih objašnjenja uvijek svodi na  frazu „Vlada ne prihvaća amandman!“. Poznato je čak i to da je Plenković izričito zabranio HDZ-ovcima da glasaju po savjesti uz prijetnju isključenja iz stranke, pa se sad postavlja pitanje tko poštuje, a tko ne poštuje 'trodiobu' vlasti? Plenković kada zabranjuje saborskim zastupnicima glasanje po vlastitoj savjesti i pameti, ili Sabor kada želi izvršiti uvid u rada neke državne institucije?
 

Laslo Torma, dipl. ing. el.

Povezani članci

Ante Glibota brani Todoriće

HF

Tito: simbioza metafizike masonstva i komunizma (2)

HF

Protuhrvatski pamflet Lore Vidović

HF

Zabrane su u suprotnosti s kršćanskom vjerom

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...