Hrvatski Fokus
Kultura

Putujuće kazalište Zorana Ferića 

Pred nama je saga o autorovoj obitelji kroz dvadeseto stoljeće

Zoran Ferić, poznati je i cijenjeni hrvatski književnik, odavno suspjehom objavljuje, što nije nevažno. Nedavno je zagrebački VBZ objavio njegovu novu knjigu,roman Putujuće kazalište u biblioteci Ambrozija.

Prije dosta godina, čitao sam gotovo svaku knjigu trojca, Goran Tribuson, Miljenko Jergović i Zoran Ferić. Doista sam se veselio svakoj njihovoj novoj knjizi i uživao u čitanju. Naravno, uvijek se pojavljuju novi izazovi i rekli bi, superiorni načini privlačenja, no ostao sam vjeran Robertu Gravesu, Dylanu Thomasu, unatoč razornoj moći računala. Ferić piše vješto i lako i imate neprijeporan dojam dok čitate ovaj roman, kako  sam autor izgovara napisane rečenice, dok vi u šutnji plovite piščevim mislima.

Pred nama je saga o njegovoj obitelji kroz dvadeseto stoljeće (ponekad mi se čini kako još uvijek nismo danas, u stvarnosti izašli iz prošlog stoljeća i čiji nam se repovi neprestano moraju oko naših nogu koje bi rado krenule dalje, u budućnost) i velikim i malim ratovima, tragedijama i emocijama, nesrećama i kobima, izmišljenim i stvarnim suprotnostima,prepletanju ljudskih sudbina širom Hrvatske, Europe ali i dalje. Samo jedna uputa čitatelju, nikako ne odustati, jer roman ima gotovo 500 stranica, a neki će mi reći, danas je previše informacija, one moraju biti kratke, jezgrovite a ne kao nekada, referati na plenumima, jezivo dugi kao i svaki ozbiljniji tekst u novinama u istom vremenu, davnom. Vrijedi izdržati, izdržite sve dok  vas ne povuče magično i nadahnuto ispričana povijest, o vremenu i ljudima i njihovim neizbježnim sudbinama. Ovaj je roman izvrsna kronika i o vremenu i o ljudima, o događajima i sanjarenjima.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Ljetna alkemija

HF

Nagrada za životno djelo ‘Ivo Maček’

HF

Jednosmjerno

HF

Prihvaćam svaki način izražavanja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...