Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Petar Kuntić – šampion zbunjevine

Više ne znamo koji su Bunjevci nehrvati, a koji su Bunjevci dahrvati

 

Na temu da Hrvati u Republici Srbiji (i svi drugi) ne razlikuju Bunjevce nehrvate od Bunjevaca dahrvata (tzv. bunjevačkih Hrvata) pisao sam više puta, ali primjeri postaju sve masovniji i sve pogubniji po ovdašnju hrvatsku nacionalnu zajednicu.

Bunjevaca u Srbiji po službenom popisu ima 16.706, dok broj „bunjevačkih Hrvata“ nikako ne možemo saznati jer je to nepostojeća odrednica pri nacionalnom izjašnjavanju. Prvi kažu da nemaju nikave veze s Hrvatima već da su poseban narod, dok su drugi na čelu svih ovdašnjih krovnih hrvatskih institucija.  I jedni i drugi govore isti jezik, i jedni i drugi imaju iste običaje, pivaju Podvikuje bunjevačka vila i nose isto ruvo. Samo nam jedni kažu da je sve to bunjevačko, dakle, nije hrvatsko, a drugi nas uvjeravaju da je sve to upravo hrvatsko!

A kako od dugoodišnjeg predstavnika svih Hrvata u Republici Srbiji, “bunjevačkog Hrvata”, odjednom postaje Bunjevac, svima nam je nedavno pokazao Petar Kuntić u jednosatnoj televizijskoj emisiji RTS1 “Kuhinja moga kraja”, u kojoj je sebe, svoju obitelj i grad Suboticu predstavio tako da u njoj od Hrvata i bilo čega hrvatskog nema niti “h”! Kuhinja je mađarsko-bunjevačka, a Subotica je poznata po najvećem jezeru u Srbiji, oldtajmerima i zološkom vrtu!!! (pažljivo pogledajte reportažu: https://m.youtube.com/watch?v=4h0eCz3BYXs)

O ovom nezdravom stanju u vrhu naše zajednice (što, prije svega, prouzrokuje nezainteresiranost Hrvata u javnom prostoru i u popisu ove godine moguće je da ih bude dvostruko manje, a Bunjevaca dvostruko više) također sam pisao i navodio zbunjujuća imena i prezimena jednih i drugih Bunjevaca, pri čemu ne znamo jesu li te osobe u srodstvu ili čak članovi iste obitelji.

Šampion ove zbunjevine je upravo “bunjevački Hrvat” Petar Kuntić koji je  desetak, za Hrvate izgubljenih godina, bio zastupnik Hrvata (čak i u Skupštini Republike Srbije, a da tamo nije rekao niti jednu reč o problemima ovdašnjih Hrvata), koji je sada konačno otkrio pravo lice! Sa druge strane, primjerice, Kata Kuntić je član Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine i pridsidnica Odbora za kulturu, dok je Branimir Kuntić član Upravnog odbora NIU “Hrvatska riječ”. Jesu li ovi Kuntići, jedni Bunjevci nehrvati, a drugi Bunjevci dahrvati, u srodstvu ili čak iz iste obitelji?

Jasna Vojnić je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, a Veljko Vojnić je član Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine i pridsidnik Bunjevačke matice. Još je bezbroj toga takvoga, a mnogi Dulići, Sarići, Bašić Palkovići, Ivković Ivandekići, Tumbasi, Tikvicki, Stantići, Ušumovići, Bošnjaci, Suknovići, Bakoi, Horvati i slični su masovno angažirani (zaposleni i plaćeni) na obe strane i po više osnova.

I jedni i drugi Bunjevci obrću veliki novac od nas poreskih obveznika Republike Srbije, a “bunjevački Hrvati” još i veliki novac poreskih obveznika Republike Hrvatske.

S osjećajem da nas svakako varaju ostaje i pitanje da li nam se smiju u brk kada kod kuće u istoj obitelji i jedni i drugi razgovaraju o tome. A najnoviji “slučaj za smijanje u brk” je kada se ista osoba predstavlja i kao  Bunjevka nehrvatica i kao Bunjevka dahrvatica! Naime, reportaže televizijskih emisija “Spektar” na bunjevačkom jeziku od 13. prosinca i “Dnevnik” na hrvatskom jeziku od 14. prosinca 2020. godine o božićnjaku Marije Bošnjak iz Male Bosne nas pored toga što nam se smiju u brk, bezobrazno pri tom vuku i za nos!

Prvo treba treba reći da u Maloj Bosni postoji udruga Bunjevaca nehrvata “Bunjevačka vila” i udruga Bunjevaca dahrvata “Lajčo Budanović”. To je inače  slučaj u skoro svim mjestima gdje ima Bunjevaca.

U “Spektru” na bunjevačkom jeziku Marija Bošnjak nam prikazuje svoj božićnjak kao Bunjevka iz udruge “Bunjevačka vila” iz Male Bosne.

Dakle, Marija nije Hrvatica!

Ali u “Dnevniku” na hrvatskom jeziku, samo dan kasnije, Marija nam prikazuje isti božićnjak u udruzi “Bunjevačko kolo” iz Subotice, kojem je Hrvatsko nacionalno vijeće upravo dodjelio nagradu za istaknuti društveni rad “Ban Josip Jelačić”.

Dakle, Marija je Hrvatica!

I svim Hrvatima u cijelom svijetu jedni i drugi Bunjevci se smiju u brk i pri tom nas još i drsko vuku za nos, smatrajući nas budalama (dok se ban Josip Jelačić zasigurno prevrće u grobu)! Novac čini čuda! Dokle?

Miroslav Cakić

Povezane objave

Lažni izbori za Hrvatsko nacionalno vijeće

HF

Guy Mitchell – poznata pjevačka zvijezda hrvatskog podrijetla

hrvatski-fokus

Ministar useljeništva Zdravko Sančević spasio brojne Hrvate s Kosova, Vojvodine, Bosne i Hercegovine…

HF

Suvremene države su decentralizirane

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više