Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Protuhrvatski Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti

GOTOVO JE! SLOM: Ovo nam se šutke gura! Vapaj na Novu godinu: Ostajemo bez domaćeg povrća

 

Jedan od zakona koji bi mogli zaživjeti u novoj godini jest i Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti koji je već pri samoj najavi izazvao velike polemike kod malih obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava i poljoprivrednika koji i danas ponavljaju kako ćemo s tim Zakonom ostati bez domaće rajčice, krastavaca, paprike, raštike, graška i svih onih proizvoda koji su uzgojeni na ekološki način i po poznatim metodama.

Kako kažu poljoprivrednici, hrvatsko povrće odlazi u povijest, a mi ćemo biti svedeni isključivo na bezukusno povrće kakvo se nalazi na policama trgovačkih lanaca. Zakon se odnedavno nalazi na e-savjetovanju, a poljoprivrednici gotovo u glas upozoravaju na apsurde i ograničenja koja on nosi pa ističu i potpunu zabranu sijanja domaćeg sjemena, naglašavajući kako time nije ugrožen samo njihov opstanak već i pozicija onih koji iz hobija po svojim vrtovima sade domaće povrće.

Naime, da biste mogli koristiti vlastito sjeme morat ćete ga voziti ovlaštenom dorađivaču te platiti doradu takvog sjemena. ”To vam znači da će netko morati platiti da bi stekao pravo sijanja svojeg sjemena u svojem vrtu, što vodi do toga da će većina biti primorana kupovati uvozno sjeme velikih kompanija, jasno vam je da će se time ugasiti autohtona proizvodnja i domaće sorte kakve danas poznamo, naša djeca na to mogu zaboraviti”, žali nam se jedan povrtlar iz Dalmacije koji kaže da je dio povrtlarske tradicije u našoj zemlji upravo čuvanje sjemena pa se zato primjerice dobro poznaju istarski ljubičasti luk, neretvanska rajčica jabučar ili rajčica, šibenska rajčica šljivar. ”Na takva sjemena naših baka koja se prenose s generacije na generaciju možemo zaboraviti, ovime se nekome pogoduje, jer pazite ograničene su i količine koje se mogu saditi za vlastite potrebe, a osim toga treba imati na umu i to da u Hrvatskoj nema organiziranog ekološkog sjemenarska pa se neće moći organizirati ni nekakav ekološki oblik dorade sjemena na čemu se u zakonu inzistira”, očajno prepričava naš sugovornik.

Sve oči domaćih poljoprivrednika uprte su u resorno Ministarstvo poljoprivrede u kojem ne vide ništa sporno u odredbama Zakona na čijoj provedbi inzistiraju.

Iva Međugorac, 1. siječnja 2021., https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/gotovo-je-slom-ovo-nam-se-sutke-gura-vapaj-na-novu-godinu-ostajemo-bez-domaceg-povrca-1639230/

Povezane objave

Luka Kopar preživjela pandemiju

hrvatski-fokus

Guraju nam porez na nekretnine

HF

Što čini Opec?

HF

Naftna industrija povećala izvoz

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više