Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

U Zagrebu utemeljen Posavski književni klub

Književnici Bosanske Posavine na okupu

 

U Zagrebu je 9. siječnja 2021. osnovan Posavski književni krug na inicijativu skupine književnika rođenih u Bosanskoj Posavini koja će izdavati knjige, organizirati predstavljanja i tiskati zbornike radova. »Organizirat ćemo dva natječaja domoljubne poezije: „Posavino, volim te kao majku“ i dodijelit ćemo nagradu fra Ilija Starčević te „Croatio, srce iz njedara“ i dodijelit ćemo nagradu fra Andrija Zirdum, kao i natječaj duhovne poezije „Radujte se narodi“ a dodijelit ćemo nagradu fra Augustin Augustinović. Organizirat ćemo Večeri poezije u Zagrebu, ali i u Odžaku, Orašju, Brčkom i Domaljevcu. Izdavat ćemo knjige, organizirati predstavljanja knjiga i tiskanje zbornike radova«, kazao nam je Pejo Šimić, novoizabrani predsjednik Posavskog književnog kruga.

Sukladno Statutu Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu  u Zagrebu je 9. siječnja osnovan Posavski književni krug na inicijativu skupine književnika rođenih u Bosanskoj Posavini predvođenih poznatim književnikom Pejo Šimićem. Prema riječima predsjednika Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu Ante Pranjkića kultura i književnost su najbolji medij za zaštitu i očuvanje identiteta jednoga naroda. Stoga aktivnosti na promičbi književnosti su vrlo važne u ovom  trenutku za cijelu Posavinu. »Nalazimo se u nemirnim vremenima koja obilježavaju razne katastrofe i nedaće i ljudima je važno dati sadržaje koji ih mogu obogatiti, zabaviti i barem na trenutak misli usmjeriti na nešto pozitivno i lijepo. Uvjeren sam da će Posavski književni krug svojim aktivnostima na pisanju, izdavanju, promocijama knjiga i Večerima poezije najprije ispoštovati statutarne odredbe naše Platforme i kvalitetom svojih djela postati bitan reprezentat kulture Bosanske Posavine«, kazao je predsjednik Platforme Anto Pranjkić i izrazio svoje zadovoljstvo odazivom pozvanih posavskih književnika. »Već ima zainteresiranih diljem Hrvatske, BiH i inozemstva«, dodao je Pranjkić.

Boris Ćavar

Povezane objave

Prisegnula Kolinda Grabar Kitarović, nova hrvatska predsjednica

HF

Poziv na komemoraciju Milanu Ramljaku

HF

Afrodita Beauty Centri

HF

Jedini spasitelj Hrvata u Srbiji

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više