Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Od zatvaranja (lockdown) nema nikakve koristi

Nije postojao jasan, značajan blagotvoran učinak [restriktivnijih mjera] na rast slučajeva u bilo kojoj zemlji

 

Studija koja je procjenjivala odgovore na COVID-19 širom svijeta otkrila je da obvezni nalozi o zaključavanju rano u vrijeme pandemije možda ne će donijeti znatno veće koristi usporavanju širenja bolesti od drugih dobrovoljnih mjera, poput fizičkog udaljavanja ili smanjenja putovanja. Studija koja je recenzirana objavljena je u European Journal of Clinical Investigation 5. siječnja i analizirala je rast slučaja koronavirusa u deset zemalja početkom 2020. Studija je usporedila slučajeve u Engleskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Iranu, Italiji, Nizozemskoj, Španjolskoj i SAD-u – svim zemljama koje su provodile obvezne naloge o zaključavanju i zatvaranju poduzeća – s Južnom Korejom i Švedskom, koje su pokrenule manje ozbiljne, dobrovoljne odgovore. Cilj je bio analizirati učinak koji su manje restriktivne ili restriktivnije mjere imale na promjenu ponašanja pojedinca i suzbijanje prijenosa virusa.

Istraživači su koristili matematički model za usporedbu zemalja koje jesu i nisu donijele restriktivnije naredbe o zaključavanju i utvrdili da “nije postojao jasan, značajan blagotvoran učinak [restriktivnijih mjera] na rast slučajeva u bilo kojoj zemlji.” “Ne dovodimo u pitanje ulogu svih javnozdravstvenih intervencija niti koordinirane komunikacije o epidemiji, ali ne uspijevamo pronaći dodatnu korist od narudžbi boravka kod kuće i poslovnih zatvaranja”, navodi se u istraživanju. Međutim, istraživači su također priznali da studija ima ograničenja i napomenuli da su “usporedbe među zemljama teške”, jer nacije mogu imati različita pravila, kulture i odnose između svoje vlade i građanstva.

Studiju su proveli istraživači povezani sa Sveučilištem Stanford, a koautor je Jay Bhattacharya, profesor medicine i ekonomije koji je glasni protivnik zaključavanja koronavirusa od ožujka. Bhattacharya je također bio među skupinom znanstvenika koja je napisala Veliku Barringtonovu deklaraciju, kontroverznu izjavu koja je ohrabrila vlade da ukinu ograničenja zaključavanja radi postizanja imuniteta stada među mladim i zdravim ljudima, dok su zaštitu usmjerili na starije osobe.

https://www.seebiz.eu/drustvo/od-lockdowna-nema-nikakve-koristi/249574/

Povezani članci

Kupnja zlata može se pokazati i profitabilnom

HF

Pomorske vježbe u Arapskom moru

HF

Sukob Danske i Rusije

HF

Riječ je Sotonina

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...