Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

U Hercegovini više umrlih nego rođenih

Široki Brijeg jedini u plusu

 

U Hercegovini je ukupno rođeno ukupno 2550 djece, a umrlo je ukupno 4271 osoba. Broj rođene djece u nekim hercegovačkim mjestima je triput manji u odnosu na broj umrlih. Najgore je stanje svakako u Hercegbosanskoj županiji, gdje su u cijeloj županiji u prošloj godini rođeno ukupno 323 djece, a umrle su 924 osobe. U najvećim gradovima u ovoj županiji Tomislavgradu i Livnu broj umrlih je gotovo dvostruko veći od broja rođenih. Preciznije u Tomislavgradu je rođeno 114 djece, a umrlo je 316 osoba. U Livnu je rođeno 153 djece, a umrlo je 399 osoba, piše Bljesak.info.

Negativan prirodni priraštaj zabilježen je i u Bosanskom Grahovu, Kupresu, Drvaru i Glamoču. U Kupresu je rođeno 20 djec, a umrle su 32 osobe, dok je u Glamoču rođeno 13 djece, a u umrlo 45 osoba. Najgore stanje svakako je u Drvaru gdje je rođeno 16 djece, a umrle su 102 osobe. Nije bolje stanje ni u Bosanskom Grahovu, gdje je rođeno sedmero djece, a umrlo je 30 osoba. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji u prošlog godini je rođeno 1.503 djece, a umrlo je 2.367 ljudi, kažu prvi rezultati Federalnog zavoda za statistiku. Najviše rođenih logično je u Mostaru, gdje je u prošlog godini rođeno 858 djece. U Mostaru je pak umrlo 1168 osoba. Negativan prirodni priraštaj zabilježen je i u mjestima HNŽ-a. U Konjicu je 159 djece rođeno, a 330 Konjičana je umrlo, navodi Bljesak.info. U Čapljini je na svijet došlo 141 dijete, a ukupno je 313 osoba preminulo.

Dvostruko više umrlih u odnosu na broj rođenih je u Prozoru i u Stocu. U Prozoru je 57 rođenih, sa 115 umrlih. U Stocu je pak rođeno 68 djece, a umrle su 133 osobe. Jablaničani također imaju negativan prirodni priraštaj 78 rođenih, 114 umrlih. U Čitluku je broj novorođenih iznosio 136, a umrlih 174. U Neumu je rođeno samo šestero djece, a umrlo je 17 Neumljana u prošloj godini. Jedino mjesto u kojemu nije rođena niti jedno dijete u HNŽ-u je Ravno. U ovom mjestu u prošloj godini su preminule tri osobe, piše Bljesak.info.

Široki jedini u plusu

U Županiji Zapadnohercegovačkoj rođeno je 724 djece, od kojih je najviše rođeno u Širokom Brijegu i Ljubuškom. Prema dostupnim podacima u ovoj županiji umrlo je 980 osoba. Jedini grad u Hercegovini od nabrojenih, u kojemu broj rođenih prelazi broj umrlih, je Široki Brijeg. Naime, u ovom gradu je zabilježeno 313 novorođenih, a umrlo je 307 osoba. U Ljubuškom je broj rođenih iznosio 169, a umrlih 347. U Grudama je rođeno 96 djece, a umrlo je 159 osoba. Posušje pak bilježi 145 rođenih i 167 umrlih.

Vrisak.info, http://www.vrisak.info/hercegovina/u-hercegovini-vise-umrlih-nego-rodenih-siroki-brijeg-u-plusu/

Povezane objave

Bošnjačke laži

HF

Progon i zlosilje nad redovnicama

HF

SRPSKI ČELNICI OBJAVILI OSVAJAČKI PROGRAM: Kako će Bošnjaci odgovoriti “srpskom svijetu” čiji je cilj da svi Srbi žive u jednoj državi?! 

hrvatski-fokus

Zašto je spor Denis Zvizdić!?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više