Hrvatski Fokus
Povijest

Kip iz Izmita

“Napokon sam ubio sudbonosnog vepra”

 

Ovaj kip iz Izmita pokazuje ga kao glavonju poput našega glumca Borisa Dvornika ili dr. Borića, dok na novčiću više sliči na Philipa K. Dicka, što upućuje na točnost Philipove teze da Rim i dalje prikriveno vlada. Legenda (ili zbilja) kaže da je nekoj krčmarici kao mladi vojnik platio račun točno u novčić, našto se ona požalila da je mogao dati i koji sitniš više. Dioklecijan joj odgovori da će dobiti više kada postane car.

Lukava žena nato dobaci da će postati car, ali da prethodno treba ubiti sudbonosnoga vepra. Samoostvarujuće proročanstvo svjedoči o vjeri u svoju sudbinu, o škrtosti, o srčanosti (stvarno je lovio veprove sa vojničkim mačem).

Evo govora koji je kazao postajući imperatorom:

Zdravo ratnici! Za sreću naše Imperije koja je besmrtna i nepobjediva, koliko nas ratna memorija podsjeća, služit ćemo se mačem i kopljem, sve dok ne nastane vječni mir, kad će vrata hrama boga Marsa i Janusa biti zatvorena i kad će mačevi rđati, a plugovi se sjati. Dok to ne postignemo, Jupiteru Bože, Marsu i Belona i naš Mitrase učinite da naša koplja i naši mačevi nikad ne promaše cilj”. Potom je ispred cijele vojske Dioklecijan izveo Apera (Aper je bio takmac, ime na latinskome znači vepar) i ubio ga mačem uz povik: “Napokon sam ubio sudbonosnog vepra”. Potom je cijela vojska zapjevala staru vojnu pjesmu “Sunce se na Orijentu rađa”. Pjesma ide:

„Tiho u zoru izgleda pustinja,

Sjajni disk Sunca se ukaza,

Zrak u izmaglici oko rastinja.

Pjesma je naša zadnja oaza.

Beskraj pustinje lomi nam tijela,

Kroz pijesak gubi se staza,

Valjda je sudbina tako htjela,

Da nam je duša osjetljiva ko vaza.

Idemo na Orijent, biser u vlasti Rima,

Zbog kojeg je davno s Partima izbila svađa,

Beskrajnom pustinjom hrlimo k njima,

Na krilima pjesme Sunce se na Orijentu rađa.

U dolini rijeke Morave 285. godine Dioklecijan na početku bitke eliminira protukandidata Karina kojega ubija vlastiti časnik. Godine 291. u strašnoj bitki pobjeđuje Gote, rimski pješaci koriste praćke s olovnim kuglicama koje probijaju čak i oklope. Rimska vojska suzbija Saracene, Germane, Sarmate (Rimljani prodiru do Dona) i nanose teški poraz Perzijancima.

Vraća carstvu Britaniju i krši ustanak u Egiptu u kojem sudjeluju i kršćani.

Dioklecijan je posljednji car koji je proslavio trijumf 302. godine. Reformirao je i novčani sustav, porezni sustav, administrativni sustav. Pod starost je doživio da mu ubiju ženu i kćer (Maksimin Daja), Drugi pak Ilir Konstantin je ubrzo shvati da kada već ne može iskorijeniti kršćane može ih saliti u rimski kalup i učiniti cementom koji veže narode i klase carstva.

Teo Trostmann

Povezane objave

Domoljub, koji je dao život za Domovinu

HF

Teror srpskih žandara nad Hrvatima (2)

HF

Singapur očima kapetana Pera Jakšića

hrvatski-fokus

Alfin udžbenik o povijesti laže

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više