Hrvatski Fokus
Povijest

Ostavština Vjekoslava Luburića, generala Drinjanina

Piše: Stjepan Štef Crnički 7. kolovoza 1969.

 

Prilažem ovdje izvještaj pukovnika HOS gospodina Stjepana Štefa Crničkog upućen dužnostnicima VANJSKOG FRONTA HRVATSKOG NARODNOG ODPORA. Ovaj izvještaj se ne nalazi u knjizi “Pisma Vjekoslava Maksa Luburića” zato što je ovo pismo pisano tri i pol mjeseca poslije generalove pogibije. Iz ovog izvještaja se može jasna slika vidjeti sve imovine generala Drinjanina. Mnogi su si zamišljali da general živi u velikom bogatstvu i raskošnu životu. Tako je i generalov ubojica Ilija Stanić nedavno izjavio u “seriji jugoslavenskih tajnih služba” kako je general raskošno živio.
Posjedujem nekoliko kutija pisama generala Drinjanina koje je on pisao svojim suradnicima, prijateljima i znancima. U tim pismima je izražena sva ljubav generala Drinjanina za onim što on voli, a to je naša Hrvatska, kao i sva mržnja za onim što on ne voli, a to je svaka Jugoslavija.
Neki su već mogli primijetiti u do sada iznesenim pismima kako se je general obraćao svojim suradnicima da mu novčano pomognu snositi nagomilane troškove oko tiskare Drinapress. Pripustimo riječ očevidcu Štefu Crničkome, koji je po ovlaštenju vanjske fronte Hrvatskog Narodnog Odpora i po španjolskom zakonu preuzeo ostavštinu generala Luburića.
“DRINAPRESS”
Carcagante, Španjolska, Carcagente, dne 7. kolovoza 1969.
Draga hrvatska braćo,
Javljam vam ovime, da sam kao opunomoćnik VANJSKOG FRONTA HRVATSKOG NARODNOG ODPORA preuzeo dana 5. kolovoza 1969. imovinu hrvatskog Narodnog Odpora iz ruku španjolskog suda u Alciri.
Sud je uručio Hrvatskom Narodnom Odporu na moje ruke tiskaru, koja se sastoji iz 1 Lynotipa, 2 tiskarska stroja, 1 stroj za prelamanje listova za knjige, 1 mali stroj za štampanje naslova, posjetnica i ostalih manjih stvari. Zatim jedan nož za rezanje papira i 1 presa za prešanje papira.
Osim toga olovo sirovo, te u slogu, kao i sav ostali pribor, koji pripada tiskari.
Zatim mi je sud predao radnu sobu Generala, koja se sastoji iz 1 stola, i vitrina, 3 stolca, te ormarića za papir i pisma, 1 jedan vojnički krugoval za primanje na sve valove, te jedan televizor.
Zatim mi je sud predao arhivu, koja se je nalazila u stanu, dok je najvažniji dio arhive uzela policija, te se sada ona nalazi kod zapovjednika žandarmerije (guardia civil), (Nadati se je da će ta ista GUARDIA CIVIL jednog dana dati HRVATSKOJ DRUGOJ DRŽAVI u prošlom stoljeću, za koju se je general borio cijeli svoj život, svu tu ARHIVU u kojoj se nalaze generalove zapisane USPOMENE preko 30 tisuća stranica, mo. Otporaš.) te knjige na svim jezicima osim španjolskog, kao i knjige koje su na skladištu.
Osim toga predao mi je sud svu poštu, koja je usljedila poslije tragedije Generala, kao i sve čekove, koji su kasnije stigli.
Zatim mi je sud predao i dugove, t.j. još ne isplaćene račune, u prilično velikom iznosu.
Ostalu imovinu i to pokućstvo, posteljinu, odjela, španjolske knjige, kuhinju, hranu, predao je sud bivšoj supruzi Generala za djecu jer su djeca sada kod matere svoje. Ona si odprema stvari, koje joj je sud dodijelio svojoj kući.
Drinapress je jučer 6. kolovoza (1969., mo.) počela sa radom. Jučer i danas štampali smo 4 stranice OBRANE, te se nadam, da će za tjedan dana po prilici OBRANA mići izići. Strojevi su u ispravnom stanju.
Nadam se, da ćemo uz pomoć Božju i suradnju svih Vas, hrvatskih rodoljuba poći brzim korakom naprijed.
Meni je hvala Bogu uspjelo spasiti imovinu Odpora, a na Vama je braćo, da je očuvamo i povećamo.
Molim svu braću, da ovo uzmu na znanje, te Vas sve pozdravljam sa bratskim pozdravom SLOBODA HRVATSKOJ!
Stjepan Crnički.
Odposlano:
Ostavština Vjekoslava Luburića, generala Drinjanina

Piše: Stjepan, Štef Crnički 7. kolovoza 1969.
(Cleveland, predsjednik Vanjskog front HNO, mo.)

Mile Boban (San Francisco, povjerenik HNO-a za Kaliforniju, mo.)

R. Gagro (Toronto, predsjednik središnjice HNO-a za Kanadu, mo.)
M. Nosić (Calgary, Kanada, tajnik središnjice HNO-a za Kanadu, mo.)
S. Brbić (Stipe Brbić, Pročelnik središnjice društava HNO-a za Australiju, mo.)
M. Mikac (Marijan Mikac, suradnik tiskare DRINAPRESS-a i generala Drinjanina. mo.)
Lukas Juričić (Predsjednik HNO za južnu Ameriku, mo.)
Ilija Vučić (Predsjednik HNO za Njemačku. Udba ga ubila u lipnju 1975. godine u Njemačkoj. Mo.)
Pavle Vukadin (Ne znam tko bi mogao biti taj. Mo.)
S. Mikulić (Stipe Mikulić, Pročelnik društava HNO za Skandinaviju. Udba ga ubila 15 prosinca 1975. pred njegovom kućom u Švedskoj. Mo.)
S. Fištrović (Bojnik Stjepan Fištrović iz Venezuele, generalov uski i povjerljivi suradnik u HNO-u. Mo.)
Ivan Džeba (Cleveland, rizničar HNO za Ameriku u Canadu, mo.)

Mile Boban

Povezane objave

O pomorstvu Orebića

HF

Biela kuga u Slavoniji

hrvatski-fokus

Sedam desetljeća od ubojstva širokobrijeških franjevaca

HF

Ucjenjivačko pismo koje je poslano iz Njemačke Hrvatima na području Amerike 

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više