Hrvatski Fokus
Društvo

Lažu da se planet zagrijava, planet se hladi

Antarktika bilježi ekstremne hladnoće i povećanje leda

 

Na Južnom polu i dalje padaju rekordi ekstremne hladnoće. Tri dana, 16., 17. i 18. studenog, zabilježila su dnevni rekord, pri čemu je 18. pao na –45,2°C, u usporedbi s –44,7°C istog dana 1987. Rekordi slijede šestomjesečnu zimu 2020. na 2021., što je bilo najhladnije od početka mjerenja 1957. godine.

Neobjašnjivo, sve te činjenice i trendovi izmakli su izvješćima u glavnim medijima. Izgovor bi mogao biti da je to samo vrijeme, a temperature se uvijek kreću gore-dolje. No čini se da se taj izgovor ne odnosi na razne maksimalne temperature koje su se po ljeti pojavile u raznim predjelima Europe, a koje su i dalje tema medija.

Zapravo, sve što postaje hladnije ovih dana jedva dobiva pogled. Arktički morski led značajno se, gotovo tiho, vraća. Ljetni led krajem rujna pokrivao je 4,92 milijuna četvornih kilometara, što je za 1,35 milijuna četvornih kilometara više od najniže razine iz 2012. godine. Na kopnu, grenlandski ledeni pokrivač možda se povećao u veličini tijekom prošle godine do kolovoza 2022. U međuvremenu, zoologinja dr. Susan Crockford izvijestila je da je ovo peta godina od posljednjih sedam da se duž zemlje formira dovoljno morskog leda.

tribun.hr/antarktika-biljezi-ekstremne-hladnoce-i-povecanje-leda

Povezane objave

AFORIZMI – Muške i ženski

HF

Ne Istanbulskoj konvenciji!

HF

MALI OGLASNIK – Obećanja, obećanja…

HF

AFORIZMI – Žuti mrav

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više