Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Nisu to Sjedinjene Američke Države

Australski bankar Lex Greensill bio je savjetnik vlade dok je Cameron vršio dužnost premijera

 

Upravo nevjerojatno, Martina Dalić instruira Borisa Šavorića da dade signal da u Hrvatskoj nema ništa bez korupcije i govori još da Hrvatska nisu Sjedinjene Američke Države. Ipak prst pravde stiže.

Ovdje možemo vidjeti kako se jedna uređena zemlja bori sa korupcijom.

SKANDAL GREENSILL – Bivši premijer u velikim problemima: Pokrenuta istraga o Cameronovom lobiranju za propalu financijsku tvrtku. David Cameron je slao SMS poruke sadašnjem ministru financija i dogovarao privatni susret s ministrom zdravstva. (Piše: Karla Juničić, objavljeno: 12. travanj 2021. 22:36); Britanska vlada otvorila je neovisnu istragu o lobiranju nakon što su aktivnosti bivšeg premijera Davida Camerona u ime financijske tvrtke Greensill Capital otvorile pitanja o njegovom pristupu ministrima, prenosi Financial Times. Australski bankar Lex Greensill bio je savjetnik vlade dok je Cameron vršio dužnost premijera od 2010. do 2016. Nakon odlaska s dužnosti, Cameron je zauzvrat postao savjetnik Greensillove financijske tvrtke koja je u međuvremenu propala. FT i Sunday Times izvijestili su ranije da je Cameron izravno kontaktirao ministre kako bi lobirao u ime Greensill Capitala. Prema izvješćima medija, Cameron je slao SMS poruke ministru financija Rishiju Sunaku i dogovarao “privatni susret” s Lexom Greensillom i ministrom zdravstva Mattom Hancockom. Cameron je u svojim prvim komentarima na ovu temu u nedjelju rekao da nije prekršio pravila lobiranja, ali i priznao kako komunikacija s vladom mora biti potpuno formalna. Britansko Ministarstvo financija priopćilo je da je bivši premijer kontaktirao Sunaka i još dvojicu ministara u vladi kako bi pitao može li Greensill pristupiti vladinim shemama zajma za poduzeća pogođena pandemijom u travnju prošle godine. Greensill Capital se nadao da će novac iskoristiti za potporu svojim klijentima, među kojima je bio i vlasnik Liberty Steela, tajkun Sanjeev Gupta. Međutim, davanjem pristupa Greensillu shemi financiranja ministarstvo bi prekršilo pravila prema kojima zajmodavci ne smiju posuđivati novac putem tog programa.

U prvim mjesecima 2021. godine Greensill Capital bio je pred bankrotom. Tvrtka je posudila gotovo 100 milijuna eura od svoje sestrinske banke u Njemačkoj u mjesecima koji su doveli do propasti što je postavilo daljnja pitanja o upravljanju zajmodavca. Savezno tijelo za financijski nadzor zatvorilo je Greensill Bank AG u Bremenu 3. ožujka 2021. Propašću su Cameronove dionice postale bezvrijedne. Budući da je više od polovice poslovanja Greensilla proizašlo iz preprodaje dionica čeličnog carstva Sanjeeva Gupte, krah tvrtke otvorio je niz pitanja o budućnosti industrije i tisućama radnih mjesta.

Glasnogovornik Borisa Johnsona rekao je da je premijer razumio “značajan interes” za pitanje o Cameronovom lobiranju i želio pokrenuti istragu kako bi “osigurao da vlada bude potpuno transparentna u vezi s takvim aktivnostima”. “Ured vlade naručuje neovisnu istragu u ime premijera kako bi se utvrdio razvoj i korištenje financiranja opskrbnog lanca i povezane aktivnosti u vladi, te uloga koju je Greensill u tome igrao,” rekao je novinarima.

Ivica Todorić, https://www.facebook.com/ivicatodoric.hr/posts/143402147784947

Povezane objave

Jedna velika afera u obnovljivcima sasvim je dovoljna

hrvatski-fokus

Plinski i energetski sektor u EU-u očekuje izazovnu zimu

hrvatski-fokus

Spasimo Muru!

HF

Festival Lavande u Velom Grablju

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više