Hrvatski Fokus
Kolumne

Plenković i Njonjo ogadili javni diskurs kao nitko prije

Plenković još jednom traljavo eskivira zajedničko obilježavanje jedne komemoracije

 

Plenković još jednom traljavo eskivira zajedničko obilježavanje jedne komemoracije i pokriva se uobičajenom profilaksom, “epidemiološkim razlozima”, ali kao, nije to njegova odluka. Nego čija je? Ministrova? Kakva sjajna difuzna membrana! Opna propušta samo ono što njemu godi. Veli nam majstor i da “nije (nisu) oni pokrenuo (li) životinjsku farmu”, “nisu pokrenuli uvrede” i da “nema prostora za glumu”. Na stranu njegovo očajno (ne)poznavanje i (ne)razumijevanje duha hrvatskog jezika, intuitivna sklonost samo njemu jasnim komitetsko-kosovskim metaforama i metonimijama (nismo mi POKRENULI uvrede; nismo mi “POKRENULI životinjsku farmu”), na stranu to da “slabo čita, a i to što čita krive stvari čita” (3N; Krivo srastanje) pa tako, u ovom slučaju, i Orwella, Plenković prvenstveno, da prostite – laže.

Do njegova dolaska na čelo HDZ-a, reći nekome u lice da “laže” bilo je, u pravilu, rezervirano za političke marginalce i selske bukače, govor ispod razine političkih prvaka, govor sinova plićaka. Bili smo često grubi, ali u olimpijskim rukavicama. On i Njonjo ogadili su javni diskurs kao nitko prije u hrvatskoj Državi. Životinjska farma je jednostavna alegorija. U njoj, doduše, nema psovki. Samo jeziva slutnja jednopartijske države u kojoj je svatko tko misli i govori drukčije tretiran kao “smeće” i “panj”.

Zoran Milanović, https://www.facebook.com/ZoranMilanovic/

Povezane objave

Mislila sam da se u demokratskoj Hrvatskoj u školstvu ne će nastaviti po staromu

hrvatski-fokus

Prešućeno američko istraživanje o snošljivosti

HF

Etničko čišćenje Hrvata u Čanku

hrvatski-fokus

UDBOLAND – Obnovljena Udbina mreža

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više