Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

OGRAĐIVANJE – Ograda na ogradu

»Ujedno, ovim putem iskazujemo zgražanje spram primitivnosti pojedinih govornika na javnoj raspravi uime Bunjevaca nehrvata…«

 

Današnju (27. travnja 2021.) nepotpisanu izjavu na portalu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodin (DSHV) očito je na brzinu napisao „predsjednik“ te stranke, pa se nije usudio potpisati je, jer kad ju je pročitao vidio je i sam da, između ostalog, odaje neobično zbrkanog autora.

Radi se, kako stoji u naslovu, o „ogradi od dijela izjava iz javne rasprave“ (oko uvođenja bunjevačkog jezika u službenu uporabu u Subotici održanoj u Vijećnici Grada Subotice 23. travnja 2021. godine). Ako se netko ograđuje od neke izjave onda znači da je netko njegov rekao nešto što ne ide u prilog toj strani, ali ispostavit će se, međutim, da se DSHV, odnosno „predsjednik“ Žigmanov, ograđuje od dijela izjave jednog sudionika na „protivničkoj“ strani upućenoj direktno njemu!  No, idemo redom. „Ograda“ počinje velikim zadovoljstvom što „predsjednikovi“ puleni nisu uspjeli svojim sinkronim nastupom spriječiti uvođenje bunjevačkog jezika u službenu uporabu u Subotici, ali ostvaren je fenomenalan utisak jedinstva (u pitanju je novac).

Predstavnici “hrvatskih” institucija i organizacija, njih 15 (uz “predsjednika”), koji su govorili ili čitali ono što im je napisano, su, osim njih nekoliko, svi Bunjevci. I da su ti Bunjevci bili tako uporni i jedinstveni sve vrijeme kada su u pitanju interesi svih 57.900 Hrvata u Srbiji, kao što su bili u prepirci s Bunjevcima iz Subotice, ne bi bilo uopće ove raspaave, koja je ovdašnjim Hrvatima donijela samo dublju konfrontaciju s Bunjevcima, s Mađarima, s većinskim stanovništvom i svima drugima u ovoj državi! Ali biser “ograde” je nešto što nikada ne bi napisala niti jedna najminornija i najbezveznija stranka na svom službenom portalu, a posebno ne “jedina relevantna politička stranka” jednog cijelog naroda, a napisala je: »Ujedno, ovim putem iskazujemo zgražanje spram primitivnosti pojedinih govornika na javnoj raspravi uime Bunjevaca nehrvata, među kojima je prednjačio Blaško Gabrić, koji je javno ustvrdio da, kada sluša predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova, „dobije proliv«!? No comment! Ali na kraju se ipak sve lijepo završilo po tog istog Gabrića, budući se “predsjednik” ogradio od njegove “ograde”: »Na koncu, posebno pozdravljamo stav Blaška Gabrića da “svi Bunjevci u Subotici treba da budu ponosni što smeju javno da govore svojim dijalektom i  da ih ne bude sramota”, jer bunjevački to i jest – samo dijalekt!« Ovu njegovu tvrdnju prisutni Hrvati (valjda Bunjevci) su pozdravili pljeskom! No comment x 2!

(Ako mjestimično ne razabirete o kojim se Bunjevcima radi, možete ih slobodno sve zvati Zbunjevci!)

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

Nosi moju crnu ogrlicu

HF

Biti Hrvat u Crnoj Gori

hrvatski-fokus

KESTEN ISPRED GIMNAZIJE

HF

Plakat za izgon Hrvata iz Hrtkovaca

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više