Hrvatski Fokus
Kultura

Dalmatinski motivi Nevena Otavijevića

Na ovim slikama vlada mir, tišina, sklad

 

Slikar Neven Otavijević, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik iz Zadra, autor je vrlo inspirirajućeg ciklusa krajolika ali i sjajnog ciklusa aktova, izlagač na brojnim izložbama, nastavlja s kontinuiranom slikanjem, obogaćujući aktualnu umjetničku scenu svojim viđenjem i osjećajem. Nedavno je predstavio seriju ulja na platnu manjeg formata, stranica od 30 do 50 cm, s dalmatinskim motivima (kako ih sam naziva). Riječ je o motivima s obale, s otoka, iz autorove neposredne blizine, koji ga okružuju i trajno nadahnjuju.

Sjećam se riječi Mladena Veže, čuvenog hrvatskog slikara, autora fascinantnog opusa, koji je često govorio kako je najteže naslikati sliku u malom formatu. Bez namjere da uspoređujem ovu dvojicu slikara, valja istaknuti kako Otavijević slika predano, bez velike žurbe, bilježeći sjećanje, impresije, doživljaje, djetinjstvo, svjetlost, sunce, more,sadašnje trenutke u prostoru rođenja i življenja, stvarajući niz vrlo dojmljivih krajolika oživotvorujući svoje otiske iz djetinjstva. Kolor na njegovim slikama je vrlo uočljiv, opipljiv, živ ali nije nametljiv i ne dominira motivom,primiren je, s pažljivom mjerom nanesen. Na Otavijevićevim slikama nema ljudi, no osjeća se njihovo nedvojbeno prisustvo kroz arhitekturu skladno uklopljenu u pejzaž. Na ovim slikama vlada mir, tišina, sklad.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

A onda dođeš ti…

HF

Cilj mi je stvoriti iluziju realnosti

HF

Stjepko Mamić na salonu Des Artistes Francais u Parizu

hrvatski-fokus

Senje i meteori

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...