Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Zločinci na mjestu zločina

Dovoljno je otići u Hrtkovce na grob Mijata Štefanca

 

Prodavajući svoju maglu nesretnom i neznajućem hrvatskom puku u Srbiji put je nanio velikog šibicara Tomislava Žigmanova, Bunjevca iz Donjeg Tavankuta, i u Hrtkovce. Trebalo je za to ravno trideset godina od vremena kada su Hrtkovci umirali. Žigmanov je za tih trideset godina bio na čelu (a i danas bi još uvijek želio biti) svih Hrvata u Republici Srbiji i u dugom vremenskom periodu je bio čak i njihov zastupnik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije! Petar Kuntić, i poslije njega Žigmanov, ukupno su preko deset godina sjedili u zastupničkim klupama te ustanove (stvarno, gdje je nestao mali šibicar Petar Kuntić, Bunjevac iz Bikova?!), a da tamo niti jednom riječju nisu spomenuli Hrtkovce! Uostalom, kao niti jedan drugi problem Hrvata u Srbiji!

Hrtkovci su u cijelom svijetu sinonim za izgon Hrvata iz Vojvodine osim na sjeveru Bačke, među Bunjevcima, koji su i danas uposleni (i dobro plaćeni) na skoro svim ključnim mjestima svih krovnih „hrvatskih“ institucija u Subotici, na čelu s velikim šibicarem Tomislavom Žigmanovim! Dok su Hrtkovci krvarili oni su šutjeli budući da je Vojo Vojislav Šešelj rekao da ih ne treba dirati „jer su naši“, a poslije toga su zatomljavali (posebno Žigmanov) svaku inicijativu da se govori o stradanju Hrvata u Srijemu (jer samo je u Srijemu izgon Hrvata bio masovan i samo je u Srijemu ubijeno 26 Hrvata). O tomu sam opširno pisao u više navrata ali ću ovdje u prilogu navesti samo  jedan takav tekst (VRHUNAC BESČAŠĆA od 2.veljače 2019.). Pišući argumentirano o lošem stanju u ovdašnjoj hrvatskoj zajednici izložen sam nepojamnim napadima, vulgarnim vrijeđanjima (cijele moje obitelji) i nipodaštavanju mojih književnih radova od strane Žigmanova i njegovih plaćenih trabanata. Žigmanov je u svom „stručnom časopisu za književnost i umjetnost Nova riječ“ (u kojem je hvalio plagijatoricu Ive Andrića) napisao da moje pjesme o Hrtkovcima treba spaliti, a predsjednica HNV-a Jasna Vojnić mi, primjerice, šalje email poruku „da ću gorko zaplakati za to što radim“! A sve je vezano za nesretne Hrtkovce!

No, zločinci se uvijek vraćaju na mjesto zločina! Tamo se slikaju i bahate! Jedan je u Hrtkovcima napravio velelepnu kuću, a drugi se slika pored nje posle trideset godina od kako u Hrtkovcima praktično više nema Hrvata! I sa pristojne udaljenosti, na ledini na kojoj je prije više od sto godina osnovan hrtkovački Nogometni klub „Šubić“! Ali tko će govoriti (i pisati) o „Šubiću“, to nije važno, to treba zaboraviti! I spaliti! Nenadmašni licemjer Žigmanov, koji je sa Šešeljem godinama sjedio u Skupštini Srbije, u porti hrtkovačke crkve prije nekoliko dana skrušeno priopćava kako su Hrtkovci danas „važno i bolno mjesto“ za sve Hrvate, a onda ide slikati se  Šešeljeve kuće u Hrtlpvcima! HRabro i bahato, s rukama u džepovima! Pa kaže na svom twitter nalogu: Kako se osjeća nekoliko desetina Hrvata, uglavnom u poznim godinama, u Hrtkovcima, znaju samo oni, ali kako se osjećaju svi Hrvati izgnani iz Hrtnovaca, pa i oni u cijelom svijetu kada vide ovu fotografiju aktera „završnih radova“ u Hrtkovcima, kako se bahate, i sa jedne i sa druge strane?!

Za trideset godina se šibicar Žigmanov dobro, kako u Srijemu kažu, „nafatirao“ „zastupanjem i branjenjem“ ovdašnjih Hrvata (kao i Kuntić i mnogi drugi Bunjevci), sjedeći u svojoj udobnoj fotelji u kutu države u kojoj živimo, mirno na samoj granici sa Mađarskom i dalje grabeći novac koji pripada svim Hrvatima u Republici Srbiji! No, rekli smo:

Zločinci se uvijek vraćaju na mjesto zločina!

Miroslav Cakić, Novi Sad, 24. lipnja 2021.

Prilog:

(objavljen u knjizi Otvorena pisma I, str. 31., HKUPD „Stanislav Preprek“, Novi Sad, 2020.)

VRHUNAC BESČAŠĆA

Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“ i dr., a povodom pojave Tomislava Žigmanova na Dnevniku na hrvatskom jeziku RTV2 od 2. veljače 2019. (poslano 2. veljače 2019. u 21:30)

O lošem karakteru Tomislava Žigmanova pisao sam u više svojih otvorenih pisama, a njegovo pojavljivanje na Dnevniku na hrvatskom jeziku RTV2 od 2. veljače 2019. godine povodom predstavljanja Dosijea Fonda za humanitarna prava o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini je vrhunac njegovog beščašća (u režiji glavne urednice te emisije Jelene Tumbas). Naime, Fond za humanitarna prava predstavio je 31. siječnja 2019. u Medija centru u Beogradu svoj dosije „Zločini nad Hrvatima u Vojvodini“ o čemu su govorile Ivana Žanić iz FHP, Jovana Kolarić, autorica Dosjea i Vesna Abjanović,  kći Mate Abjanovića, koji je nestao zajedno sa bratom Ivicom iz sela Morović u Srijemu 23. oktobra 1991. godine.

Predsjednik jedine relevantne hrvatske političke stranke u Republici Srbiji (kako ju on tako naziva), zastupnik 57.900 Hrvata u Skupštini Republike Srbije, predstavnik Hrvata u Međuvladinom mješovitom odboru Srbije i Hrvatske za nacionalne manjine, ravnatelj Zavoda za kulturu Vojvođanskih Hrvata, predsjednik Nakladničkog vijeća NIU “Hrvatska riječ” i nosioc svih drugih funkcija kada su u pitanju Hrvati u Republici Srbiji, jednom riječju, etnobiznismen, u čijim rukama je već niz godina sve što je vezano za ovdašnje Hrvate, pa tako i novac koji im pripada, zatekao se na ovoj promociji! No, o ovom ne bismo ništa znali jer niti jedan medij nije pomenuo nazočnost ovog profesionalnog Hrvata na ovom skupu. Vjerojatno je kurtoazno pozvan (kao institucija, kako sam sebe često identifikuje), jer praktično, pored navedenih funkcija i tko zna koliko dobijenog novca za ove silne godine, nije ništa praktično učinio u vezi tragedije Hrvata u Vojvodini.

Da bi se ipak nešto znalo i o njemu povodom ove aktivnosti FHP,  moglo je biti samo preko njegovog vlastitog twittera:

 “Nevine žrtve nam govore da ne smijemo šutjeti! –  riječi su teškog cinika, bolje reći nečovjeka, koji, sa tog položaja na kojem je, godinama ne čini ništa u vezi  tragedije vojvođanskih Hrvata, posebno srijemskih.

No, da se završilo na zahvali Tomislava Žigmanova FHP na svom twitteru “na odlično urađenom poslu” (umijesto njega), još bi se sve moglo i progutati (kao otrov od kojeg se ipak ne umire), ali čovjek-institucija (nečovijek) ne bi bio institucija da se ne pojavi i na televiziji! A najlakše je da ga uslika njegova subotička Bunjevka Jelena Tumbas, pa u današnjem takozvanom Dnevniku na hrvatskom jeziku RTV2, sazajemo da je Žigmanov bio nazočan na navedenom skupu, čak je sjedio u prvom redu (kao institucija, a za hrvatski Dnevnik je, kao i obično, dao mudru izjavu!). Tako ovaj par po tisućiti put obmanjuje 57.900 Hrvata u Republici Srbiji o veličini i djelu etnobiznismena Tomislava Žigmanova.  Neće nas čuditi da na koncu jedino on bude zaslužan za otkrivanje gole istine o tragediji Hrvata u Vojvodini, posebno onih u Srijemu, jer je poslije desetak godina “mukotrpnog” rada uspio na sve položaje oko sebe postaviti samo svoje poslušnike (koji od toga, naravno, imaju koristi).

Miroslav Cakić

Povezane objave

Ne želim u taj dvadeset i prvi vijek

HF

Žigmanov podržava velikosrpske laži

HF

Svjetionik

hrvatski-fokus

Josip P. Vidošić – znanstvenik, profesor i dobročinitelj

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više