Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus Mihovila Dorotića

Osobito voli otočke motive Brača, Pučišća, barki, Zlatnog rata

 

Mihovil Dorotić, akademski slikar (također je diplomirao i na zagrebačkoj Glazbenoj akademiji), pripadnik je mlađe, vrlo poletne generacije likovnih umjetnika, izlagao je na nizu zapaženih samostalnih izložbi. Govoreći o radu na novom ciklusu Mihovil Dorotić kaže: “Rekao bih da je glavni razlog moga slikanja uživanje u slikarskoj materiji i preobrazbi svjetla u boju, odnosno potez kista, masni namaz ulja ili suhi potez tempere. Kontinuitet slikarske tradicije slikanja po promatranju dakle komunikacija oka i ruke najvažniji su u mojem likovnom procesu. Rekao bih da je taj mediteranski kolorit i duboka potreba za svjetlom ono što me tjera u pejzaž i približava stvorenju i Stvoritelju“.

Dorotić vrlo rado istražuje i motive Zagreba ali i Samobora, Mrežnice, no osobito voli otočke motive Brača, Pučišća, barki, Zlatnog rata. Vrlo čest motiv umirenog broda, vezane uspavane barke, koje kao da doslovno lebde na prozirnoj površini mora, u lijepom i za pamćenje sunčanom danu, pojavljuju se uspješno u mnogim varijacijama.

Iza brodica koje se lijeno ljuljaju naziru se građevine otočkog grada na obali, u neposrednom susretu, dodiru s morem. U novom se ciklusu nižu slike sklada, jedna za drugom, motivi ljeta kojih ćemo se uvijek sjećati. Dorotić njeguje prozračan, nježan kolor, boje su posvećene jednostavnosti prirodnog života, naglašenoj ljepoti krajolika. Novi ciklus ovoga nadahnutog umjetnika ostavlja na gledatelja suptilan, profinjeni dojam, koji osjeća neodoljivo potrebu da se i sam, barem zakratko nađe u ovom čudesnom ambijentu mora i otoka.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Dileme

HF

Marijan Bingula, slikar trenutka tišine

HF

Dida moj

HF

Fragmenti sjećanja Darije Dolanski Majdak

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...