Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus krajobraza Bojana Doleneca

Most koji spaja ali istodobno i zid koji razdvaja

 

Odgovarajući na raznolike izazove, slikar se okreće različitim rješenjima u realizaciji slike, koristeći praktično sve dostupne likovne tehnike i podloge. Tako je i akademski slikar Bojan Dolenec okružen atraktivnim i izazovnim kontintentalnim motivima realizirao ciklus akvarela na papiru, 32 x 24 cm, ističući u prvi plan nefigurativni karakter prostora koji ga okružuje, stavljajući u središte pozornosti nakupine tmastih, gustih oblaka koji lebde izmeđe neba i zemlje.

Ovi neobični oblaci posve su živi i životvorni, oni tvore svijet između stvarnog i nestvarnog, oni su most koji spaja ali istodobno i zid koji razdvaja. Snažno je naznačena i prisutnost vode, kapi, kiša, jezerca koja se prostiru ispod zastirućih oblaka, dok se iznad u nedogled širi svjetlina.

Niz akvarela na manjem formatu papira Bojana Doleneca čvrst je korak u kontinuiranom autorskom naporu u dosizanju odavno željenih, priželjkivanih tema, na većim i velikim formatima i s drugim tehnikama, akrilima i uljem. Naravno, u ovim se odmjerenim akvarelima Bojana Doleneca može pronaći i druga korelacija simbola i drugačije doživljavanje elementarnih motiva.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Izbor impresivnih crno bijelih fotografija

HF

Izložba Marija Romode  ‘Portal II.’ u Sveučilišnoj galeriji Split

hrvatski-fokus

Odabrane pjesme za Stijeg slobode

HF

Reljefi u trešnjevom drvu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više