Hrvatski Fokus
Kolumne

Tko se s Plenkovićem druži, doživi politički kraj

Otišli su Kurz, Borisov, Babiš, Merkel…

 

Slobodan sam konstatirati nekoliko činjenica o geopolitičkoj poziciji i utjecaju Andreja Plenkovića. Kao što je mnogima poznato, HDZ je članica EPP-a (Europske pučke stranke) i dio je njihove grupacije u Europskom Parlamentu gdje participira sa svega 4 svoja zastupnika, što je nezamjetan broj, ravno nuli.

EPP kao takav trenutno je u vjerojatno najlošijoj poziciji od svojeg osnutka, s obzirom da dosad najveći broj članica iz više zemalja planira izaći iz te grupacije zbog neslaganja s politikom i vođenjem samog EPP-a.

Uostalom, od trenutka konstituiranja ovog saziva EU Parlamenta, veliki je broj vođa stranaka baš iz EPP grupacije već izgubio svoje premijerske pozicije ili ozbiljno oslabio unutar svoje zemlje. Tako je i većina “utjecajnih” prijatelja A. Plenkovića, kao što su sama Angela Merkel, Bugarin Bojko Borisov, Austrijanac Sebastian Kurz danas bivši, dok su Mađar Viktor Orban, Čeh Andrej Babiš, kao i poljski predstavnici ili izbačeni ili žele napustiti EPP. Ispada da tko se god družio i grlio s Plenkovićem, danas je politički propao.

Plenković se tako sada pokušava približiti predsjedniku Francuske, vođi liberala u EU Parlamentu gospodinu Emmanuelu Macronu. Znam da bi tema razgovora trebala biti kupnja Rafaela (kako neki kažu) koji bi hrvatskim nebom trebali poletjeti tek tamo negdje 2024., no možda će Plenković s g. Macronom podijeliti i svoje sjajne društveno-političke, ekonomske, socijalne ili demografske rezultate koji govore da RH dijeli posljednje mjesto u EU-u s Bugarskom. Kako god bilo, poručujem onima koji dolaze u politički posjet Plenkoviću – pazite se, jer, kako ne duga povijest govori – ne ćete još dugo ostati u svojoj fotelji.

Ivica Todorić

Povezani članci

Jugoslavenstvo – najveća kancerogena rana

HF

Protuhrvatski revizionizam Ace Stankovića

HF

IDS suvereno vlada Istrom od 1993.

HF

Kako je drug Stepinac mogao postati svet

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...