Hrvatski Fokus
Kolumne

Tko se s Plenkovićem druži, doživi politički kraj

Otišli su Kurz, Borisov, Babiš, Merkel…

 

Slobodan sam konstatirati nekoliko činjenica o geopolitičkoj poziciji i utjecaju Andreja Plenkovića. Kao što je mnogima poznato, HDZ je članica EPP-a (Europske pučke stranke) i dio je njihove grupacije u Europskom Parlamentu gdje participira sa svega 4 svoja zastupnika, što je nezamjetan broj, ravno nuli.

EPP kao takav trenutno je u vjerojatno najlošijoj poziciji od svojeg osnutka, s obzirom da dosad najveći broj članica iz više zemalja planira izaći iz te grupacije zbog neslaganja s politikom i vođenjem samog EPP-a.

Uostalom, od trenutka konstituiranja ovog saziva EU Parlamenta, veliki je broj vođa stranaka baš iz EPP grupacije već izgubio svoje premijerske pozicije ili ozbiljno oslabio unutar svoje zemlje. Tako je i većina “utjecajnih” prijatelja A. Plenkovića, kao što su sama Angela Merkel, Bugarin Bojko Borisov, Austrijanac Sebastian Kurz danas bivši, dok su Mađar Viktor Orban, Čeh Andrej Babiš, kao i poljski predstavnici ili izbačeni ili žele napustiti EPP. Ispada da tko se god družio i grlio s Plenkovićem, danas je politički propao.

Plenković se tako sada pokušava približiti predsjedniku Francuske, vođi liberala u EU Parlamentu gospodinu Emmanuelu Macronu. Znam da bi tema razgovora trebala biti kupnja Rafaela (kako neki kažu) koji bi hrvatskim nebom trebali poletjeti tek tamo negdje 2024., no možda će Plenković s g. Macronom podijeliti i svoje sjajne društveno-političke, ekonomske, socijalne ili demografske rezultate koji govore da RH dijeli posljednje mjesto u EU-u s Bugarskom. Kako god bilo, poručujem onima koji dolaze u politički posjet Plenkoviću – pazite se, jer, kako ne duga povijest govori – ne ćete još dugo ostati u svojoj fotelji.

Ivica Todorić

Povezane objave

Neprijatelji križa Kristova

HF

Plenkovića napuštaju donedavni prijatelji i podupiratelji

hrvatski-fokus

Zapadni svijet osudio velikosrpsku ideju

hrvatski-fokus

Kapitalno djelo Stjepana Loze

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više