Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Biskupi šire herezu u Katoličkoj Crkvi

Novo ne-normalno donosi neki novi izopačeni vrijednosni sustav življenja, pa čak i tektonske podjele

 

Na sam Božić slušam i gledam poruke koje su narodu uputili državni poglavari i crkveni velikodostojnici i ne mogu se oteti dojmu da i oni podupiru politiku koju cijelom svijetu nameću  farmaceutski koncerni i oligarhija koja stoji iza njih. Glavna poruka predsjednika države Hrvatske, predsjednika Vlade RH i crkvenih velikodostojnika je cijepljenje!? Današnja hereza ima oblik u redefiniranju iskaza ljubavi. Ljubav se poistovjećuje s cijepljenjem. Isus nas uči da ljubimo jedni druge onako kako nas je On ljubio (Iv 13, 34): Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge.) Izopačenost nove definicije ljubavi vidljiva je već na prvi pogled. Isus štiti život od začeća do smrti. No sad se pod krinkom te iste „ljubavi“ stavlja ovakvo COVID cjepivo (cjepiva koja su proizvedena korištenjem fetalnih stanica, u bilo kojem dijelu procesa nastanka). To je sotonsko djelo i njegova vrhunska podvala.

Pater Dominik Gerbic je lijepo objasnio: “Današnja hereza ima oblik u redefiniranju iskaza ljubavi. Ljubav se poistovjećuje s cijepljenjem. Isus nas uči da ljubimo jedni druge onako kako nas je On ljubio (Iv 13, 34: Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge.) Izopačenost nove definicije ljubavi vidljiva je već na prvi pogled. Isus štiti život od začeća do smrti. No sad se pod krinkom te iste „ljubavi“ stavlja ovakvo COVID cjepivo. To je sotonsko djelo i njegova vrhunska podvala“.

Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit.

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/djakovacki-nadbiskup-djuro-hranic-za-dnevnik—689800.html?itm_source=HomeTopRow&itm_medium=Dnevnik&itm_campaign=Naslovnica

„Na konstataciju kako nam je epidemija ušla u svakodnevnicu, nosi jednu neizvjesnost ali i duboke podjele u društvu, pa i u crkvi – dok Papa poziva na cijepljenje, ne podržavaju svi taj njegov stav, nadbiskup Hranić pojasnio je kako nažalost, ima onih koji se ponašaju papskije od Pape. Oni još uvijek propitkuju i u pitanje dovode moralnu prihvatljivost cjepiva.

Nažalost, neki ne skrivaju pri tome svoju crkvenost, štoviše, nose slike Blažene djevice Marije, javno na trgovima mole krunicu i tako dalje i to ide sve dotle da možemo govoriti i o zloporabi kršćanskih simbola. Osobno moram priznati da ne mogu razumjeti takvo ponašanje.

Ne mogu ga jednostavno razumjeti i pozivam i koristim i ovu prigodu sve naše vjernike da budu razumni, da znamo prihvaćati smjernice Pape, mjerodavnih crkvenih institucija i da poštujemo znanost i da ne srljamo jednostavno u društveni nered i anarhiju u čitavom društvu”, naglasio je nadbiskup Hranić.

Biskupe Đuro Hranić je  učen čovjek, ali  ja kao laik doista njega ne mogu razumjeti , ni prihvatiti njegove riječi, kada čitam službeni stav Kongregacije za nauk vjere kojeg je Papa potpisao gdje izrijekom stoji da „praktični razum čini očitim to da cijepljenje u pravilu nije moralna obveza i da zato mora biti dobrovoljno“ Papa nikada i nigdje nije rekao da cijepljenje mora biti obvezatno. Ne poštuje se stoga Papu ako ga se nepotpuno ili iskrivljeno navodi nego zloupotrebljava. I zato me od biskupa još  više začudilo,“ ima onih koji se ponašaju papskije od Pape“?

Kongregacija za nauk vjere, Bilješka o moralnosti korištenja nekih cjepiva protiv COVID-19, Rim, 21. prosinca 2021., na: https://www.bitno.net/vijesti/vatikan/vatikan-biljeska-o-moralnosti-kori…

Pitam se koju znanost da poštujemo, koje institucije kada je toliko upitno sve vezano iz COVID-19. Veoma me začudio istup biskupa Hranića , s obzirom na njegov status i njegovo obrazovanje. Pa on tvrdi da je cijepljenje dogma koju se ne smije propitkivati? Eksperimentalna cjepiva skrpana zbrda-zdola, koja ne štite ni 6 mjeseci pa treba docjepljivanje, koja izazivaju masu nuspojava, pa čak i smrt, ne bi se smjelo propitkivati? Doista intelektualni nivo jednog nadbiskupa!? Žalosno!

Pater Dominik Gerbic, član dominikanskog reda i župni vikar u župi blaženog Augustina Kažotića na zagrebačkoj Pešćenici

(http://braniteljskiportal.ba/p-dominik-gerbic-za-narod-hr-moralno-okaljana-cjepiva-nisu-prihvatljiva-za-katolike/) kaže: „Pripadam Redu propovjednika, Redu kojega je Bog utemeljio preko sv. Dominika da bude red koji će čistoćom nauka propovijedati evanđelje i biti oštar mač svakoj herezi. Dominikanski red je i Marijin red, jer je Ona dala krunicu sv. Dominiku kao moćno oružje u duhovnom boju. Stoga dominikanci nose krunicu na lijevoj strani jer su se u ono vrijeme na toj strani nosili mačevi. Krunica se dakle „poteže“ za duhovni boj na način kako se to čini s mačem za tjelesni boj.

Skromnost je odlika čovjeka sposobnog primiti riječi Božje i kao Marija pohranjivati ih u svoje srce i promišljati o njima (usp. Lk 2, 19). Dublji smisao o tome što znači biti skroman nalazimo u promatranju riječi „promišljati“, kada uz nju stavimo i druga njezina značenja. U grčkom jeziku riječ „promišljati“ ima značenje „biti nekomu pomoćnik“, „boriti se za nekoga“. Hebrejska inačice znači „čuvati nekoga ili nešto“, „bdjeti na straži“, a Vulgata donosi značenje „sačuvati onoga koji je bez nadzora“, „održati ga na životu“. (a biskup Hranić bi zabranio promišljanje)

Dakle, Marija je ona koju promišljanje o Božjim riječima čini sposobnom boriti se za nas i održati nas na životu. Marija je čuvarica, ona bdije nad nama da ne budemo bez nadzora i u tami. Povjeravanje života Njezinu bezgrješnom Srcu otvara prostor za rast u skromnosti nalik onoj koju su imali pastiri, i još više, skromnosti sličnoj Marijinoj. Očekivanje koje Isus stavlja pred one koji su kršteni u Njegovo Ime, a osobito pred pastire Crkve, jest da znaju čuvati i promišljati Božju riječ i bdjeti na straži te sačuvati od pogibli sve koji su im povjereni na čuvanje.

Zaustavio bih se kratko na Isusovu rođenju. U liku djeteta Isus se pojavljuje na zemlji. Time pokazuje što misli o djeci i koliko ljubavi ima prema njima. Sve što djeci činimo, dobro ili loše, tiče se Njega osobno (usp. Mt 18, 5).

Ne gubimo ovdje iz vida nešto o čemu često ne mislimo, da je Isus prošao sve razvojne faze embrija prije nego se rodio! Nije došao kao odrastao čovjek ili kao dijete, nego je od trenutka začeća pa do rođenja prolazio sve faze razvoja koje smo prošli i svi mi prije nego smo se rodili. Njegov stvoriteljski pečat obilježava svaku etapu čovjekova života i zato su sve one svete. U čemu je danas narušen stvoriteljski poredak koji je otvorio vrata zlu? Narušen je u moralno okaljanim cjepivima! Sva dostupna covid cjepiva u Hrvatskoj, pri tome prvenstveno mislim na Pfizer, Modernu, Astra Zenecu i Johnson & Johnson, koristili su ili u procesima nastanka ili u eksperimentalnim procesima fetalne stanice pobačene djece.

Zbog toga, cjepiva koja su proizvedena korištenjem fetalnih stanica, u bilo kojem dijelu procesa nastanka, nisu moralno prihvatljiva za katolike! Čak i ova formulacija „moralno neprihvatljivo“ je preblaga budući da se radi o onome što je u nebu vapijući grijeh. Svi koji se takvim cjepivima cijepe ili pozivaju druge da to učine, izravno podupiru sile Zloga koje djeluju protivno Božjem stvoriteljskom djelu. Abortusi su smrtni grijesi s unaprijed izrečenom kaznom ekskomunikacije iz Crkve onima koji ga čine ili ga podupiru i stravična su mučenja djece u utrobama majki. Nitko od cijepljenih ovakvim cjepivima neće naći blagoslov niti za zdravlje, duhovno ili materijalno, od Djeteta koje raste u utrobi i rađa se od Majke Marije. Put povratka takvima je pokajanje i sv. ispovijed te odluka ne sudjelovati dalje u narušavanju Božjeg stvoriteljskog djela.

“Isus štiti život od začeća do smrti”

Samo je jedan period u povijesti Crkve usporediv s današnjom tamom duha. To je vrijeme arijanske hereze kada je mnoštvo biskupa bilo heretično. (kršćanska hereza (IV.–VI. st.), proizašla iz nauka o Trojstvu aleksandrijskoga svećenika Arija (oko 260–336), nastala u Kršćanskoj crkvi za cara Konstantina Velikog. Po njemu Sin Božji (Krist, Logos) nije suvječan i istobitan s Bogom Ocem.)

 Današnja hereza ima oblik u redefiniranju iskaza ljubavi. Ljubav se poistovjećuje s cijepljenjem. Isus nas uči da ljubimo jedni druge onako kako nas je On ljubio (Iv 13, 34): Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge.) Izopačenost nove definicije ljubavi vidljiva je već na prvi pogled. Isus štiti život od začeća do smrti. No sad se pod krinkom te iste „ljubavi“ stavlja ovakvo COVID  cjepivo. To je sotonsko djelo i njegova vrhunska podvala.

„Ljubav“ koja je okrvavila ruke mučenjem i ubojstvom djece nudi se kao nešto što će sačuvati nekoga od bolesti! Zar će đavo na đavla udariti? Kad bi se to dogodilo onda bi njegovo carstvo u sebi bilo razdijeljeno (usp. Lk 11, 17 – 18: Ali on, znajući njihove misli, reče im: „Svako kraljevstvo u sebi razdijeljeno opustjet će i kuća će na kuću pasti. Ako je dakle Sotona u sebi razdijeljen, kako će opstati kraljevstvo njegovo?“). Zar ovakva cjepiva mogu sačuvati od bolesti kad su sama već „duhovno“ bolesna?

Hereza je dakle stavljati pod plašt Isusove ljubavi ono što svoju stvarnost, djelomično ili u cijelosti, crpi u nebu vapijućem grijehu i k tomu još dodatno pozivati ili ucjenjivati druge da isto čine. Tama Crkve je u tome što na tu sotonsku „ljubav“, taj gnusni čin, pozivaju mnogi današnji pastiri Crkve, biskupi i svećenici. Ali kao što je bilo i u vrijeme arijanske hereze, tako će biti i sad, svi heretični biskupi i svećenici na koncu će otpasti.

Nije potrebno čak niti znanje iz teologije da bi se ovo zaključilo, potreban je zdrav razum i biti kao Marija koja promišlja o Božjoj riječi u svome srcu, a ne u strahu od smrti ili zbog ucijenjenosti novcem, povratom imovine ili rastom ugleda u zemaljskoj državi….

Potres koji je zadesio Zagreb nije odraz Božje kazne, to je sigurno. No ako nije kazna, zašto ga je Bog dopustio? Stradala je majka svih hrvatskih crkava – katedrala!

Toranj koji se desetinama godina obnavlja urušio se kao da je od sapunice. Ogromni križ je onesposobio funkciju životnog prostora i samom kardinalu pa je morao u „izgnanstvo“ na neko vrijeme. Očito je da Bog ni najmanje ne drži do materijalne obnove do koje toliko drže crkveni dužnosnici.

On traži obraćenje srca onih koji su pastiri mjesne Crkve, da bi mogli voditi stado za koje je On umro. Bog nije osvetnik, niti je poslao potres kao kaznu ali ga je dopustio pa je uslijed dopuštenja stradala Katedrala a kardinal morao u izgnanstvo. Ovo puno govori o tome kakvu obnovu Bog želi!“

Vapaj četvorice svećenika braći vjernicima:

Prof. dr. don Josip Mužić: Papa i savjest

Pobornici cijepljenja protiv koronavirusa u Crkvi a i izvan nje najčešće koriste kao krunski argument za uvjeravanje vjernika da se i papa Franjo cijepio i podržao cijepljenje. To nitko ne može niti želi osporiti no to nikako ne znači da su se vjernici zbog toga dužni primiti eksperimentalna protukovid cjepiva od kojih su mnoga, a trenutno dostupna u Hrvatskoj sva, okaljana povezanošću s pobačajem.

Naime on je tu izrazio svoje osobno mišljenje a službeni stav donosi dokument Kongregacije za nauk vjere kojeg je on potpisao gdje izrijekom stoji da „praktični razum čini očitim to da cijepljenje u pravilu nije moralna obveza i da zato mora biti dobrovoljno“. Ovim dokumentom – u povezanosti s prijašnjima koji govore o cjepivima okaljanim pobačajem – Učiteljstvo Crkve upozorava na njihovu problematičnost. Uz to, ne ulazeći u prosudbu o njihovoj sigurnosti i učinkovitosti, navodi važne uvjete koji moraju biti ispunjeni da bi se ona iz moralnog vida, čak i izvanredno i privremeno, mogla uzeti u obzir u borbi protiv bolesti. Bez tih uvjeta moralno okaljana cjepiva ne samo da ne smiju biti obvezna, nego nisu ni dopustiva, o čemu je prethodno već bilo govora. U skladu s tim je činjenica da papa nikada i nigdje nije rekao da cijepljenje mora biti obvezatno. Ne poštuje se stoga papu ako ga se nepotpuno ili iskrivljeno navodi nego zloupotrebljava.

Crkva se podvrgnula državi bez oklijevanja!

Zar nije Crkva odvojena od države?

Ustav RH Članak 41.

Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.

Francuski biskup Marc Aillet je još koncem 2020. upozorio: „U krilu Crkve, primjećuju se u najmanju ruku neočekivane reakcije: oni koji su ranije osuđivali autoritarnost Hijerarhije i sustavno osporavali njeno Učiteljstvo, posebno u pitanjima morala, danas se podvrgavaju državi bez oklijevanja, izgledaju da su izgubili svaku kritičku sposobnost, i postavljaju se kao moralizatori, okrivljujući i osuđujući bez davanja mogućnosti žalbe one koji se usude postavljati pitanja o službenom mišljenju ili braniti temeljne slobode. Strah nije dobar savjetnik: on dovodi do nepromišljenih stavova, postavlja ljude jedni protiv drugih, stvara klimu napetosti, pa čak i nasilja. Možda smo na rubu eksplozije!“

Primjeri iz nedavne prošlosti pokazuju kako nekad, rukovodeći se savješću, treba odolijevati nepravednom združenom pritisku državnih i crkvenih vlasti. Za vrijeme provođenja takozvane Ostpolitik Sveta Stolica je da bi izbjegla još veće progone, zabranjivala svećenička ređenja u nekim komunističkim zemljama. Tadašnji poljski kardinal Wojtyla a sadašnji sveti Ivan Pavao II. je unatoč toga vidjevši da takva politika pogoršava stanje vjernika svjesno ušao u neposluh te potajno, uz privole njihovih poglavara, u Krakovu redio svećeničke kandidate iz Čehoslovačke a kasnije i iz nekih drugih zemalja kao što su Ukrajina, Litva i Bjelorusija. Karol Wojtyla nije imao nakanu prkositi Svetoj Stolici nego se smatrao dužnim pomoći Crkvi u tim zemljama da opstane znajući „da ima obvezu pred Bogom, i dužnost prema trpećoj braći u vjeri“. Ovaj primjer protuzakonitih ređenja u komunizmu je vrlo poučan. On pokazuju da kada je „Crkva pod napadom i u igri je njezino preživljavanje, ili kada je teško ugroženo njeno opće dobro, očita ‘neposlušnost’ zapovijedima ili zakonima pape može biti opravdana – štoviše, ne samo opravdana, nego pravedna, zaslužna“. Vrhovni zakon kojem se podvrgava Crkva i cijelo njezino pravo jest spasenje duša (salus animarum suprema lex).

Problematične odredbe danas imamo u pojedinim biskupijama kod uvjetovanje pristupa sakramentima, kako svećenika tako i vjernika,  COVID- potvrdom odnosno cijepljenjem. Drastičan primjer, koji nadilazi i mjere za ulazak u Vatikan gdje se može boraviti na temelju negativnog PCR testa, je odluka zrenjaninske biskupije u Vojvodini kojom se od prvi studenoga 2021. zabranjuje rad, plaća te čak boravak u crkvenim prostorima i svaka ekonomska pomoć svima svećenicima i pastoralnim djelatnicima koji nisu cijepljeni.

U stanju COVID epidemije, kako je čovjek jedinstveno biće u igri je ne samo sudbina tijela nego i sudbina duša. Sama odluka o cjepljenju može imati ozbiljne posljedice pa čak dovesti i do smrti što onda ima izravni odraz na psihu zainteresiranog. Ako osoba na osnovu svoga iskustva dođe do spoznaje da stradava zbog vlastite pogrešne odluke lako može upasti u očaj i dovesti u pitanje spasenje svoje duše. A u slučaju da je pri odlučivanju prevagu donijela moralna preporuka, ili još gore uvjetovanje, nekog duhovnog autoriteta onda može doći do razočarenja i sablazni radi kojih mnogi mogu otpasti od vjere. Zato je i pastoralno od iznimne važnosti da crkveni pastiri snažno i odvažno zastupaju i brane pravo na samostalno i dobrovoljno cijepljenje.

Stoga se s još više razloga treba oduprijeti bilo kakvom lažnom moraliziranju i nametanju osjećaja krivice te slobodno po savjesti odlučivati po pitanju cijepljenja.

Fr. Nikola Noso dr.med. Moralni vidik lijekova i cjepiva protiv Covida-19

Zadnjih desetak godina, obilježeno je na svjetskoj razini, uza sve ono dobro i plemenito, ponajprije glađu, ratovima, terorističkim napadima, progonom kršćana, migrantskom krizom, previranjima i različitim sablaznima u Crkvi i u društvu.

No, u zadnje dvije godine, sve se to brzo povuklo u drugi plan pred strahom i tjeskobom zbog situacije oko bolesti Covid-19, koji se u takvom obliku ne pamte u povijesti ljudskoga roda.

Tom strahu na poseban način pridonosi sve veća prisila u vezi cijepljenja u svrhu sprečavanja istoimene bolesti. Tom prisilom ugrožavaju se sve više najveći Božji darovi dani čovjeku, a to su savjest i sloboda, uz prijetnju gotovo potpunog oduzimanja.

Radio, TV, novine, političari, liječnici, naši susjedi, kolege na poslu, rodbina, prijatelji – sa svih strana se može čuti ili pročitati: cjepivo, cijepi se, hoćeš li se cijepiti? Ja sam se cijepio, pa zar se ti nisi cijepio?…Pa zašto? Što ti je? Zašto si tako sumnjičav? I, 1. doza, 2. doza, (a planira se i 3. 4 ,5 6 doza!?…).

Europska unija ima potpisane ugovore sa šest farmaceutskih tvrtki za oko 4,4 milijarde doza cjepiva, a u Uniji živi 500 milijuna stanovnika.!? I da se svi cijepe to je 8,8  doza po stanovniku!? Suludo!

Taj poziv na cijepljenje – s vremenom je zapravo prerastao u svojevrsnu prisilu – u psihološki pritisak, i emocionalnu i moralnu ucjenu te je na radnim mjestima mnoge ljude učinio žrtvama mobbinga i zastrašivanja.

Već dugo se poručuje: tko je dobar i odgovoran građanin, tko je dobar i odgovoran kršćanin, on će se cijepiti, (a u zagradi: neće postavljati nikakva pitanja) – traži se, dakle, poslušnost bez pogovora.

Crkva vrlo znakovito, izrijekom predviđa i mogućnost neuzimanja cjepiva, a da pri tome onaj koji ne želi uzeti cjepivo ne ulazi u neposluh (citiram): „No oni koji zbog svoje savjesti odbijaju cjepiva proizvedena sa staničnim linijama iz pobačenih fetusa moraju dati sve od sebe kako bi, uz korištenje drugih zaštitnih sredstava i ispravnoga ponašanja, izbjegli to da postanu prijenosnici uzročnika zaraze.“ Dakle, kod donošenja odluke o necijepljenju presudan je, kao što vidimo, sud savjesti koji se treba slijediti uz, jasno, vođenje brige, koliko je moguće, kako bi se maksimalno smanjila mogućnost zaraze drugih.[

Drugi razlog moralne okaljanosti cjepiva protiv Covid-19 jest da postojeća cjepiva nemaju jamstvo sigurnosti, osobito s obzirom na moguće dugoročne nuspojave i posljedice.

Primanje takvih nedovoljno provjerenih cjepiva za osobe koje nemaju rizik dobivanja teškog oblika Covida-19, a to su mladi i zdravi, oni koji su preboljeli Covid,  nerazborit je čin, a ucjena cijepljenjem, od strane institucija, radi pristupa osnovnim ljudskim pravima, predstavlja tešku povredu dostojanstva ljudske osobe.

Zato svima vama, koji se u čitavoj ovoj situaciji osjećate pritješnjeni, obeshrabreni i napušteni, a također se ne želite cijepiti zbog prigovora svoje savjesti, poručujem: Znajte, da u svemu ovome niste sami!

Ne bojte se, jer niste sami!

Budimo, draga braćo i sestre, ustrajni u miroljubivoj i dostojanstvenoj obrani čiste savjesti i svoje ljudske slobode!

Svoje puno povjerenje darujmo Gospodinu Bogu i Njegovoj Presvetoj Majci Mariji!

Zato vas sve ovom prilikom pozivam na molitvu krunice i post ili prikazivanje neke druge žrtve na sljedeće nakane:

  • da budemo jaki i ustrajni u vjernosti Bogu,
  • da čuvamo nevine, ljudski život o začeća do prirodne smrti,
  • da svi odgovorni u našoj domovini i drugim državama svijeta budu osjetljivi za čovjeka i njegovu savjest,
  • da se svim ljudima osiguraju moralno prihvatljiva i sigurna cjepiva te sigurni, učinkoviti i jeftini lijekovi,
  • da se svakom pojedincu ostavi slobodna odluka: odluka o primanju cjepiva, procjena omjera koristi i rizika, u suradnji sa stručnjakom od povjerenja, ali ponavljam, bez ikakve prisile,
  • da se prestane s neprihvatljivim uvjetovanjima, ucjenama i diskriminacijom ovisno o tome je li se netko cijepio ili nije, te na kraju:
  • da ne produbljujemo međusobne podjele na cijepljene i necijepljene, posljedična optuživanja, nesuglasice, netrpeljivosti i sukobe.

„CDF (Kongregacija za nauk vjere) ima udjela u papinskom magisteriju: njezin Dignitas Personae iz 2008. kao i njezinu Bilješku o cjepivima protiv COVID-19 iz 2020. godine ispitao je sadašnji papa koji je i sam naredio njihovo objavljivanje. Od ovo dvoje, Dignitas Personae je mjerodavniji, utoliko što je uputa i kao takva važnija. PAV (Papinske akademija za život) je, nasuprot tome, savjetodavno tijelo. Njihove izjave nisu dio magisterija, niti je njihova zadaća strogo govoreći zadaća podučavanja. Ipak, činjenica je da prosječni katolik obično nije svjestan te razlike, a mediji obično ne ističu tu razliku: PAV se tako predstavlja kao„Vatikan“ ni više ni manje nego i CDF.“ Usp. Fr. Leon Pereira, https://kyrios.hr/2021/05/21/razmisljanje-svecenika-moralnost-primanja-c

Podrobno predstavljanje navedenih uvjeta i izlaganje stanja njihove (ne)ispunjenosti može se pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.vjeraidjela.com/uvjeti-crkve-za-primanje-moralno-okaljanih-c

Dražen Marija Vargašević  katolički  redovnik i svećenik u Karmelu Božjeg Milosrđa.

Idolopoklonstvo i zdravstvena kriza

Ono se „sastoji u tom da se učini bogom i časti ono što nije Bog. Idolopoklonstvo je kad čovjek časti i štuje neko stvorenje namjesto Boga: dakle krivog boga ili zloduha ili moć, užitak, novac itd.”

Ono je „početak, uzrok i kraj svakog zla”

Razmotrimo ga u Sv. Pismu u tri paradigmatske okolnosti:

Prvo: nepovoljna situacija neizvjesnosti pri odsutnosti Boga i Mojsija kod izlaska iz Egipta:

Narod više ne može izdržati i pokušava se svojim silama osigurati: od svojih dragocjenosti proizvodi si lažnog boga – zlatno tele. Bulji u njega i biva zasljepljen te završava klanjajući se idolu lažne sigurnosti!

Drugo: povoljna situacija upravitelja iz Isusove prispodobe

Daje mu se uprava nad zalihama hrane i pića i zadatak da hrani sluge gospodarove No on, zasljepljen vlašću, hrani i opija samo sebe, a one kojima treba služiti maltretira  i tako upada u idolopoklonstvo vlasti, manipulacije i terora.

Treće: situacija velike pomutnje: povezanost očaranosti, prisile i ponuđenih povlastica.

Antikrist, lažni Krist koji dobiva vlast od Sotone, opčinjuje svojom moći, plaši strahovladom i zavodi privremenim povlasticama.  Zaveden i uplašen, čovjek mu se poklanja. Klanjanje idolu Zvijeri-Antikrista na vrhuncu borbe između dobra i zla predstavlja dovršetak idolopoklonstva u izopačenoj fascinaciji konstruiranim spektaklom, strahovladom i vremenitom lažnom sigurnošću.

U sva tri slučaja na djelu je zasljepljenost koja se rađa iz ograničenog utiska stvarnosti pod vidom osobnog interesa. Od svega vidim samo svoj interes i pokušavam ga zgrabiti. Time se blokira stvarni događaj i veliki potencijal koji on skriva.

Eto to su nagrade za cijepljenje, to su COVID-potvrde!

Može li Sinoda na koju nas poziva papa Franjo biti prilika za obnovljeno jedinstvo kroz zajedničko obraćenje? – u neprevarljivom „osjećaju vjere” danom nam svima u zajedništvu: „od biskupa sve do posljednjih vjernika laika”

Sveto Pismo Novoga Zavjeta počinje sljedećim riječima: „U početku bijaše Riječ-Logos, po njoj sve postade i svemu što postade u njoj bijaše život”. Ta božanska Riječ-Logos – tijelom postala je Isus Krist, temelj razumnosti i logičnosti.  Stati na stranu logičnosti znači stati na strani Krista-Logosa, a pristati na nelogičnost znači ući u zonu Antikrista.

Pozvani smo na ispravno klanjanje – logikèn latreían.  To je poklonstvo Kristovoj logičnosti, Kristu Istini. Jedino Istina može nas osloboditi! Istina je zahtjev ljubavi i u njoj je sloboda neotuđiva!

Stoga, dragi brate i sestro, smiješ i trebaš tražiti istinu, promišljati i propitivati i imaš neotuđivo pravo slobodno i odgovorno izabirati po svojoj savjesti. Nisi sam u toj borbi!

Ako ti se sloboda i život izvana suzbijaju – iznutra i za vječnost nitko ti ih bez tvoga pristanka ne može oduzeti. Kako veli E. Hemingway kroz lik starca: Možeš me uništiti, ali ne možeš pobijediti!

Svako svjesno prepuštanje neistini krade slobodu. Ne daj zlu ni mali prst, jer moglo bi te cijelog progutati!

Kristova logika je darivanje, a ne oduzimanje života!

Uđimo u Njegovu logiku! – za trajno i cjelovito dobro čovjeka

Pred prijetnjom idolopoklonstva, u dubini duše, u svetištu savjesti – Bog nas jača, tješi i obećava čvrstu i vječnu sigurnost pozivajući nas da mu se predamo. On nam govori:

“Ja sam Gospodin, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.

Nemoj imati drugih bogova uz mene.

Ne pravi sebi idole […] Ne klanjaj im se niti im služi.”

fra Mario Knezović: Medijska manipulacija i sijanje straha

Piše Sveti Pavao u poslanici Timoteju: „Propovijedaj Riječ, uporan budi – bilo to zgodno ili nezgodno. (2 Tim 4,2).

Govorimo jer, kaže Isus: „…ako ovi ušute, kamenje će vikati!“ (Lk 19,40) Govorimo upravo zato što se od nas očekuje da zašutimo kad su u pitanju savjest, moralni nauk, ljudska prava i sloboda. U eri medijske manipulacije teško se izboriti za prostor u kojem bi se čulo drugo i drugačije mišljenje. Vremena za argumentaciju kao da nema, a vremena za manipulaciju je na pretek! Drugačije promišljati postalo je preopasno. Zato se zapitati u što su se mediji pretvorili?

Papinski dokument „Etika na internetu“ još davno opominje na nedopustivu situaciji u kojoj postoje informacije za bogate i informacije za siromašne. To se zove digitalni jaz – digital divide. S pravom su ljudi zbunjeni. Objektivno i istinito informiranje ustupilo je mjesto dezinformaciji, manipulaciji i sijanju straha. Možemo li zamisliti što bi se dogodilo da su mediji tijekom domovinskoga rata sijali strah i na početcima informativnih emisija izvještavali samo o broju poginulih, ranjenih, protjeranih, granatiranih itd.? Ne. U tom vremenu to mediji nisu činili jer su znali da je sijanje straha put poraza i ulaz u kolektivnu depresiju. A što imao danas? Sve vijesti počinju s brojkama oboljelih, umrlih, hospitaliziranih itd. Samo na tom primjeru možemo iščitati što je plan. Plan je posijati paniku i strah.

Zakonik kanonskoga prava Katoličke crkve je jasan pa u svome kanonu 747 kaže kako Crkva ima dužnost i prirođeno pravo, neovisno o bilo kojoj ljudskoj vlasti, propovijedati evanđelje svim narodima. No, budimo iskreni taj proces i zadaća se koči. Stječe se dojam kako se biskupi, svećenici i vjernici koji brane slobodu savjesti – Božjega glasa u nama, te zastupaju slobodu izbora cjepiva, abortiraju iz javnoga prostora. Neistomišljenike se etiketira kao su čudaci koji ne misle na druge!

Eto, dotle smo došli u našim uzmicanjima.

Zato više nema uzmaka. Istina i savjest su jedini izbor i izvor naših odluka.

Ne boj te se.

Uz vas smo mi braća svećenici u molitvi, podršci, promišljanjima, dijelimo vaše muke i patnje.

Vaše pravo na slobodan izbor i slobodu savjesti ćemo braniti. Tako nam Bog pomogao! Ovo je poruka u ime brojnih svećenika koji nisu u ovom videu i tekstu, a velika su nam podrška. Hvala im!

A da nisu hrvatski svećenici usamljeni citiram i talijanske izvore:

Il blog di Sabino Paciolla.

https://www.sabinopaciolla.com/dichiarazione-di-betlemme-sfidare-la-liceita-morale-delle-iniezioni-sperimentali-contaminate-dallaborto-per-covid-19-e-chiedere-lopposizione-universale-ai-mandati-sui-vaccini/

Dichiarazione di Betlemme: sfidare la liceità morale delle iniezioni sperimentali contaminate dall’aborto per COVID-19 e chiedere l’opposizione universale ai “mandati sui vaccini”

Skupina katoličkih prelata, znanstvenika, aktivista i novinara pokrenula je peticiju kojom apelira na crkvenu hijerarhiju, vjernike laike i “sve ljude dobre volje” da se “žesto suprotstave” “eksperimentalnim injekcijama za COVID-19 kontaminiran pobačajem” , zajedno s nalozima za njihov prijem, definirajući injekcije “moralno nedopuštenim”.

“Betlehemsku deklaraciju” (Deklaraciju), koju je sponzorirao engleski đakon Nick Donnelly, odobrili su biskupi Marian Eleganti, Rene Henry Gracida, Athanasius Schneider, te nadbiskup Carlo Maria Viganò, zajedno s deset svećenika i drugih znanstvenika kao npr. liječnici Peter Kwasniewski iz Sjedinjenih Država, Berthold Wald iz Njemačke i Caroline Farey iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Deklaraciju je ponovno pokrenuo Lifesitenews.

https://www.lifesitenews.com/news/bishops-priests-and-lay-people-endorse-declaration-calling-covid-shots-morally-illicit/

Original u pdf formatu

https://www.lifesitenews.com/wp-content/uploads/2021/12/Bethlehem-Declaration-challenging-vax-reception-2021_12_14-FINAL.pdf

Može se potpisati na ovoj poveznici-linku. U tjedan dana sakupljeno je  9 244 potpisa

https://lifepetitions.com/petition/petition-catholic-leaders-must-reject-the-abortion-tainted-covid-vaccine-and-mandates

BETLEHEMSKA DEKLARACIJA. https://hrvatskepraviceblog.com/2021/12/28/betlehemska-deklaracija/

Lili Benčik

Povezane objave

Emina Bužinkić – muslimanka koja napada kršćane

HF

Policija progoni Hrvate na Neretvi

HF

Bosna je bila sastavnim dijelom Bijele Hrvatske

HF

Opisi svirepih ubojstava na Bleiburgu…

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više