Hrvatski Fokus
Kultura

Strauss i Šostakovič u Crvenom ciklusu Zagrebačke filharmonije

I ove godine uživamo u „Crvenom ciklusu“ Zagrebačke filharmonije

 

Za sve ljubitelje klasične glazbe ovog petka pripremaju tonsku poemu „Till Eulenspigel“ Richarda Straussa, kao i „1. Koncert za violinu i orkestar u a-molu“, te „6. simfoniju u h-molu“ velikog Dmitrija Šostakoviča. Prije nastupa, 21. siječnja u 19 sati u predvorju Velike dvorane Lisinski, bit će održan i predkoncertni razgovor u kojem će dirigenti, solisti i članovi orkestra Zagrebačke filharmonije podijeliti svoja glazbena iskustva.

Ulaznice za koncert dostupne su na blagajnama Lisinskog te online putem sustava Ulaznice.hr.

Crveni ciklus Zagrebačke filharmonije nastavlja se i u novoj godini. Svi zaljubljenici u klasičnu glazbu ne smiju propustiti 1.Koncert za violinu i orkestar u a-molu, op.77 i 6.Simfoniju u h-molu, op.54 velikog Dmitrija Šostakoviča.

Solist na violini je član Zagrebačke filharmonije, vođa dionice II. violine Sho Akamatsu. Sho je violinu počeo svirati sa šest godina, a prvu nagradu osvojio je sa deset godina. Sada, ovaj talentirani umjetnik, može se pohvaliti osvajanjem brojnih nagrada na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima te učestalim nastupima kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.

Koncertom će ravnati šef dirigent Zagrebačke filharmonije, Dawid Runtz, međunarodno sve prisutniji umjetnik besprijekorne i elegantne tehnike, sigurnog vladanja mnogim vrlo zahtjevnim partiturama, dirigent izvanrednog osjećaja za glazbu, izražene komunikativnosti i nastupa koji ponuđuju snažne emocije.

Koncert za violinu jedno je od Šostakovičevih najoriginalnijih dijela, orkestracija je zadivljujuće prozračna i lagana. Šostaković je izbjegao teške zvukove limenih puhača te dopustio da solist u svakoj prilici dođe do izražaja. Četiri stavka posložena su po neuobičajenom načelu, a također imaju i karakteristične naslove koji odmah sugeriraju njihov karakter.

  1. simfonija istog autora čisto instrumentalna dovršena je u rujnu 1939. godine.

Šostakovič je to komentirao u tisak: „ Glazbeni karakter Šeste simfonije razlikovat će se od raspoloženja i emocionalnog tona Pete simfonije u kojoj su bili karakteristični trenuci tragedije i napetosti. U mojoj posljednjoj simfoniji prevladava glazba kontemplativnog i lirskog reda. Htio sam u njemu prenijeti raspoloženja proljeća, radosti, mladosti.

Vidimo se u petak, 21. siječnja s početkom u 19:30 sati, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Prije koncerta, s početkom u 19:00 sati u predvorju Velike dvorane ne propustite predkoncertni razgovor. Nitko Vas ne može bolje pripremiti za slušanje vrhunskih glazbenih djela od samih umjetnika. Stoga, dođite i upoznajte dirigente, soliste i članove orkestra Zagrebačke filharmonije i poslušajte što Vam oni imaju reći o svom iskustvu glazbe s kojom i za koju žive.

Anđelka Felja

Povezane objave

Ciklus Krhotine Lukše Peke

hrvatski-fokus

Dobitnica Helena Sablić Tomić

HF

Tajni život skulpture: Meštrovićeva djela na fotografijama Zorana Alajbega

hrvatski-fokus

Pedeset godina Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više