Hrvatski Fokus
Aktualno

Tradicionalni koncert Zagrebačke filharmonije posvećen Milanu Horvatu

“Jupiter” je najduža i posljednja Mozartova simfonija, a mnogi kritičari smatraju je jednom od najvećih simfonija u klasičnoj glazbi

 

Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem dirigenta Ivana Josipa Skendera, održat će u petak 28. siječnja, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u sklopu Plavog ciklusa, svoj tradicionalni koncert In memoriam maestro Milan Horvat. Na programu će biti Simfonija br. 41 u C-duru, KV 551 i “Jupiter” Wolfganga Amadeusa Mozarta, izvijestila je u utorak Zagrebačka filharmonija.

“Jupiter” je najduža i posljednja Mozartova simfonija, a mnogi kritičari smatraju je jednom od najvećih simfonija u klasičnoj glazbi.

Bit će izvedena i skladba Krešimira Seletkovića “Animo”, za orkestar. Trinaestominutna skladba nastajala je od rujna 2002. do veljače 2003. godine na narudžbu Zagrebačke filharmonije, a doživjela je praizvedbu 25. travnja 2003. pod ravnanjem japanskog maestra Chikare Iwamure.

Za kraj koncertne večeri, orkestar izvodi Simfoniju br. 5 u D-duru, op. 107, Reformacijska Felixa Mendelssohna-Bartholdya, skladatelja čiji su rad i aktivnost pridonijeli razvoju glazbenog života u cijelom svijetu.

Zagrebačka filharmonija mjesec posvećuje maestru Milanu Horvatu, dugogodišnjem šefu dirigentu Zagrebačke filharmonije s kojim je orkestar pisao svoju povijest, gradio međunarodni ugled i prepoznatljivost, navodi se u najavi koncerta.

Maestro Skender, koji će ravnati koncertom, upisao je 1997. studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Željka Brkanovića kao najmlađi student kompozicije u povijesti te ustanove. Dvije godine poslije upisao je studij dirigiranja u razredu Vjekoslava Šuteja. Surađivao je s mnogobrojnim hrvatskim i inozemnim orkestrima i zborovima, od 2019. član je programskog odbora Muzičkog biennala Zagreb, a 2020. imenovan je članom Skupštine predstavnika Hrvatskog društva skladatelja.

Anđelka Felja

Povezane objave

Škoro nas je pozvao, pa nas nije pustio unutra…

HF

Imao je Vlado vremena za transferiranje…

HF

Protuhrvatski ustanak u srpnju 1941.

HF

Australski sindrom podjela i u Hrvatskoj

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više