Hrvatski Fokus
Aktualno

Tradicionalni koncert Zagrebačke filharmonije posvećen Milanu Horvatu

“Jupiter” je najduža i posljednja Mozartova simfonija, a mnogi kritičari smatraju je jednom od najvećih simfonija u klasičnoj glazbi

 

Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem dirigenta Ivana Josipa Skendera, održat će u petak 28. siječnja, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u sklopu Plavog ciklusa, svoj tradicionalni koncert In memoriam maestro Milan Horvat. Na programu će biti Simfonija br. 41 u C-duru, KV 551 i “Jupiter” Wolfganga Amadeusa Mozarta, izvijestila je u utorak Zagrebačka filharmonija.

“Jupiter” je najduža i posljednja Mozartova simfonija, a mnogi kritičari smatraju je jednom od najvećih simfonija u klasičnoj glazbi.

Bit će izvedena i skladba Krešimira Seletkovića “Animo”, za orkestar. Trinaestominutna skladba nastajala je od rujna 2002. do veljače 2003. godine na narudžbu Zagrebačke filharmonije, a doživjela je praizvedbu 25. travnja 2003. pod ravnanjem japanskog maestra Chikare Iwamure.

Za kraj koncertne večeri, orkestar izvodi Simfoniju br. 5 u D-duru, op. 107, Reformacijska Felixa Mendelssohna-Bartholdya, skladatelja čiji su rad i aktivnost pridonijeli razvoju glazbenog života u cijelom svijetu.

Zagrebačka filharmonija mjesec posvećuje maestru Milanu Horvatu, dugogodišnjem šefu dirigentu Zagrebačke filharmonije s kojim je orkestar pisao svoju povijest, gradio međunarodni ugled i prepoznatljivost, navodi se u najavi koncerta.

Maestro Skender, koji će ravnati koncertom, upisao je 1997. studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Željka Brkanovića kao najmlađi student kompozicije u povijesti te ustanove. Dvije godine poslije upisao je studij dirigiranja u razredu Vjekoslava Šuteja. Surađivao je s mnogobrojnim hrvatskim i inozemnim orkestrima i zborovima, od 2019. član je programskog odbora Muzičkog biennala Zagreb, a 2020. imenovan je članom Skupštine predstavnika Hrvatskog društva skladatelja.

Anđelka Felja

Povezane objave

Montaža atrakcije NU2

HF

Moderna, Matoš i naša vremena

hrvatski-fokus

Plagijat nobelovca Ive Andrića

HF

Mato Đorđić (Đurđević) – dubrovački “general mora”

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više