Hrvatski Fokus
Religija

Ilustracije Željka Prsteca

U prvom planu su anđeli, koji lebde

 

Oduvijek su se uspješni likovni umjetnici držali jednostavnog pravila, budi svoj i kada radiš na zahtjevnom likovnom opusu i kada radiš ilustraciju za knjigu proze namijenjene mladim čitateljima. Tako i poznati varaždinski slikar, suvremeni hrvatski likovni umjetnik Željko Prstec dio svoga vremena posvećuje izradi naslovnica knjiga i publikacija, ilustracija. Naravno, Prstec realizira likovna rješenja za svaku pojedinu produkciju prepoznatljivim, vrlo specifičnim i osobenim rukopisom. U prvom planu su anđeli, koji lebde, lete iznad krovova ili sviraju u duge trube, djeca, vile, konji, psi, mačke, ptice, insekti, mnoge stare građevine, svirači različitih instrumenata, stari utvrđeni gradovi, zvonici, crkve…

Prisustvo nježnog, odmjerenog kolora, finog crteža, svim djelima iz ovoga opusa Željka Prsteca daje svečani, dostojanstveni karakter, ugodan, opušten, lijep, doživljaj za pamćenje.

Svakako će mnogi primijetiti kako je Prstecov cjelokupni likovni opus prožet anđeoskim prisustvom, anđeli su slikarev najčešći motiv, nepotrošiv doista.

Željko Prstec je u proteklim godinama ostvario izniman opus, ostavio je dubok trag u aktualnoj umjetnosti i svakako bi bilo vrijeme da se predstavi retrospektivom u odgovarajućem izložbenom prostoru, jer njegovo djelo to i zavrjeđuje.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Kardinal Müller: Za vjerne katolike to je ‘vrijeme nevolja i psihološkog terora’

hrvatski-fokus

Dokumentarni film Stepinac–Kardinal

HF

Amfilohije se dodvoravao katolicima

HF

Papin dan

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više