Hrvatski Fokus
Religija

Zašto se Kina boji 90-godišnjeg katoličkog biskupa?

Joseph Zen, hongkonški katolički biskup emeritus

 

Mark Simon bivši je direktor grupe Next Digital i bio je zamjenik hongkonškog izdavača i aktivista za demokraciju Jimmyja Laija od 2001. do 2021. godine. Zašto se Kina boji 90-godišnjeg katoličkog biskupa?

Prijavite se za tjedni pregled ideja i rasprava koje potiču na razmišljanje

Peking je u srijedu uputio hongkonški Odjel za nacionalnu sigurnost da uhiti kardinala Josepha Zena, gradskog katoličkog biskupa emeritusa. Izgovor je bio da je prekršio hongkonški zakon o nacionalnoj sigurnosti u dosluhu sa stranim snagama – služeći kao povjerenik fonda za humanitarnu pomoć.

Uhićeni zajedno sa Zenom, koji je u siječnju napunio 90 godina, bili su još četiri povjerenika: popularna pjevačica Denise Ho; Margaret Ng, jedna od glavnih hongkonških odvjetnica i bivša zakonodavka; bivši zakonodavac Cyd Ho, koji je sada u zatvoru zbog odvojenih političkih optužbi; i profesor Hui Po-keung, uhićen u zračnoj luci dok je pokušavao odletjeti u Europu na novo nastavno mjesto. Njih pet bili su povjerenici Fonda za humanitarnu pomoć 612, osnovanog 2019. kako bi se pomoglo u pravnim i financijskim potrebama uhićenih u prodemokratskim prosvjedima. Nakon što je isporučio gotovo 32 milijuna dolara pomoći, fond je u listopadu zatvoren pod pritiskom Ministarstva nacionalne sigurnosti. Bilo kojom racionalnom mjerom prijetnja – ako vlada smatra pomoć u hrani i pravne troškove prijetnjom – završila je zatvaranjem fonda.

Što ukazuje na vrlo jednostavan odgovor zašto je kardinal Zen uhićen: On je prijetnja kineskom komunističkom režimu. Još uvijek moćan kao sila otpora u Katoličkoj Crkvi u Hong Kongu, Zen je bio posljednji inspirativni simbol demokratskog pokreta Hong Konga netaknutog kineskim sigurnosnim aparatom.

Dio onoga što Zen čini tako opasnim za režim je njegova moralna jasnoća, njegova hrabrost i moć njegovog svjedoka. Rođen u Šangaju, Zen nikada nije imao iluzija o Kineskoj komunističkoj partiji. Od zagovaranja uzroka katoličkog svećenstva potlačenog u Kini, preko borbe da vlada Hong Konga ne bude u katoličkim školama, do toga da je dao sve od sebe da se papa Franjo i Vatikan povuku iz svoje neuspjele strategije angažmana u Kini, Zen je uvijek osvjetljavao one koji bi katoličku crkvu i narod Hong Konga pomeli u zaboravljene kutke. Osim Dalaj Lame, ne postoji pojedinac koji je više prezren od strane dužnosnika državne sigurnosti koji nadgledaju vjerska pitanja u Kini od Zena.

Vidio sam tu hrabrost i predanost izbliza – zbog čega znam da ova najnovija prijetnja neće natjerati Zena da klekne. Na svim svojim putovanjima s njim – uključujući pet putovanja u Sjedinjene Države od 2004. – i od bezbroj sati u osobnim raspravama i razgovorima tijekom obroka, svjedočio sam kako reagira na pritisak.

Kardinal je 2007. trebao posjetiti Bijelu kuću kako bi se sastao s predsjednikom Georgeom W. Bushom. Prije posjeta nazvali su nas iz službe apostolskog nuncija u Washingtonu, D.C. Vidjeli smo i sada osramoćenog kardinala Theodorea McCarricka, koji je u više navrata koristio svoj utjecaj kako bi blokirao crkvene kritike Kineske komunističke partije kako se ne bi miješao u diplomatski sporazum koji je očajnički pokušavao postići između Pekinga i Vatikana. I McCarrick i predstavnik nuncija pritisnuli su Zena da otkaže sastanak s predsjednikom, rekavši da će to ostaviti “pogrešan dojam”. Odbio je oba puta, smijući se kad mi je rekao za to.

Još jedna Zenova kvaliteta koja uznemiruje Peking je njegova humanost – njegova velikodušnost i suosjećanje. 2014. godine, kada su me hongkonške vlasti na meti i maltretirale zbog optužbe za političko podmićivanje, Zen me posjetio. Kardinal mi je govorio o mojoj dužnosti kao oca i muža. Podsjetio me da imam odgovornost staviti svoju obitelj na prvo mjesto. Znajući rizike i teškoće s kojima se suočavaju disidenti protiv kineskog režima – rizike kojima se uvijek iznova izlagao – želio je poštedjeti moju ženu i djecu.

Te jeseni, moja obitelj se preselila u Sjedinjene Države, u dom koji je kardinal posjetio nekoliko puta. Pri svakom posjetu najviše su ga privukli naša obitelj i dječja škola. Često smo se šalili da imamo kardinala za našeg župnika. Ali to je normalno za Zena – koji je, čak i tijekom tjedna u kojem je uhićen, provjeravao svoje stado u hongkonškoj zajednici.

Zen je, drugim riječima, sve što grubi kineski režim nije. Ostalih 612 povjerenika Fonda predstavljalo je slične prijetnje snagom vlastitog demokratskog aktivizma. Svećenik, odvjetnik, političar, profesor, pjevač – sve iz različitih sfera života, a opet svi duboko pristojni i motivirani spoznajom da se prava svih temelje na zaštiti svih.

Mi koji želimo demokraciju za Hong Kong često se pitamo hoćemo li se zalagati za druge, jer bi jednog dana režim mogao doći po nas. U Hong Kongu se tisuće ljudi koji su odgovorili na to pitanje suočavaju s uhićenjem i zatvorom. Kardinal Zen nikada nije ustuknuo od zauzimanja za druge. Sada je na nama ostalima da se zauzmemo za njega.

Mark Simon, https://www.washingtonpost.com/opinions/2022/05/11/cardinal-zen-hong-kong-arrest-china/

Povezane objave

SOLUS CATHOLICUS – Izborena vrijednost

HF

Virtualna psihodelija

HF

Korice armenskih Biblija

HF

Nadanje u beznađu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više