Hrvatski Fokus

Kissinger je trebao kazati da Srba u Bosni i Hercegovini nije bilo prije turskih prodora

 

Henry Kissinger je nastupio kao čuvena zlokobna ptičurina Edgara Alana Poea, a kada vremešni diplomat iskazuje svoje ocjene treba ga shvatiti vrlo ozbiljno jer on je krojio povijest svijeta u ključnom razdoblju Hladnoga rata.

Kissinger je u vrijeme Richarda Nixona otvorio Kinu Zapadu (i time je “najzaslužniji” što je 21. stoljeće stoljeće Kine), kupio mir u kući dopustivši Arapima da dignu cijene nafte u nebo (jasno pod uvjetom da je vežu uz dolar) i time nesretnu sovjetsku ekonomiju prisilio da dugoročno bankrotira. Usput je naravno bankrotirao i Zapad, što je najžalosnije i moralno i demografski, ne samo ekonomski.

Bosna je postojala kao država od 10. stoljeća, očito duže nego Amerika i nijekati njezinu povijest, stećke, banove i bogumile je vrlo nepošteno, gospodine Henry. Bilo bi čestito od Vas da ste kazali da Srba u Bosni i Hercegovini nije bilo prije turskih prodora, osim u istočnoj Hercegovini koja je u 13. stoljeću došla pod vlast Nemanjića.

Ostavimo po strani zlogukog Američanina Schlessingera i pogledajmo moguće scenarije u nama susjednoj i prijateljskoj državi BiH.

  1. Unitarna BiH

Takav scenarij je skoro pa nemoguć jer je baš Zapad predvođen Britanijom amoralno i glupo vis legis poklonio Srbima pola države BiH. Na scenarij unitarne BiH bi trebali pristati Hrvati, EU, Turska, arapske zemlje, SAD i Kina, i opet nije isključeno da bi Rusija bila pasivna. BiH bi u idealnom slučaju bila jabuka razdora između Rusije i Turske, što je premali ulog za Veliku igru dominacije svijetom.

Stipica Mesić nas zabavlja idejom o građanskoj državi BiH. Takva država postoji samo u knjigama i ona bi pretpostavljala građane koji su anđeli. U praksi Hrvat će glasovati za Ivana, Srbin za Jovana, Bošnjak za Hasana bez obzira je li dotični gospodin švercer, kriminalac, ratni profiter, lažni vjernik, udbaš itd. i sl. Pitamo se zašto je Mesić rušio Jugoslaviju, a “spašava” Bosnu?

  1. Decentralizirana BiH

To je lijepa ideja koja bi se svidjela više Hrvatima nego Srbima, ali Srbi se ne žele odreći međunarodno priznatog entiteta Republike srpske, dočim bi najveća bošnjačka stranka SDA i njezin vođa Bakir Izetbegović prihvaćanjem decentralizacije (kao švicarski kantoni npr.) bili doživljeni od strane Bošnjaka kao izdajnici, te bi politički posve potonuli, a moguće i krivično odgovarali za nestaštva i zlorabljenje položaja kakvi su tipični za vlastodršce, posebno tamo gdje su mehanizmi kontrole slabi .

  1. Pripajanje Srba i Hrvata matičnim državama.

Hrvati bi na taj način dobili Srbe u blizini karlovačkih vrata i Zagreba. Ta bi opcija značila rat, jer se Velike sile ne slažu što učiniti sa BiH. Kompenzacija Bošnjacima sa nekim gradovima u Podrinju ili Sandžakom je nešto na što Srbi ne bi nikada pristali. Banja Luka je geopolitički u hrvatskom okruženju i njena sveza teritorijalna sa Srbijom je tanka i nepouzdana.

Rusiji je Bosna sporedna, znači joj tek mogućnost legalnog pritiska na Zapad, prije svega EU. Amerikanci i Englezi imaju tu samo posrednih interesa, dok je Turska sada u nemogućnosti da projicira moć kako je bilo zamišljeno u dokumentu Strategijska dubina autora A. Davutoğlua, kojoj je za cilj obnova moći turske države na prostoru bivšeg Osmanskoga Carstva.

Što je sa Crnom Gorom, je li tu Rusija jače zainteresirana? Može li nered na Balkanu zahvatiti i Makedoniju, Albaniju, Bugarsku i Grčku? Gdje tu sebe vide Mađari? Koliku ulogu igraju u budućnosti gastarbajteri iz JI Europe na radu u Njemačkoj i Austriji? Zar sama BiH ne ostaje bez stanovništva, čak i u većoj mjeri nego okolne zemlje. Može li Kina kupiti socijalni mir na Balkanu radi projekcije vlastite trgovačke i industrijske moći? Ne znam, znam da Mađari imaju Orbána i INA-u, a Hrvati imaju gospodina koji se bavi štapićima i vaticama. Pamuk anemi efendija!

Žao mi je što ne postoji mogućnost instaliranja kakvog prosvjećenog apsolutizma pod vlašću nekog mudrog lukavca kao što je Semir Osmanagić.

Teo Trostmann

Povezane objave

Sramotna nezainteresiranost dubrovačkoga Subnora

HF

Sakib Mahmuljin – ratni zločinac

hrvatski-fokus

Pusta stoljeća

HF

Reis prijeti ratom, Bakir prijeti oružjem

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više