Hrvatski Fokus
Religija

Preminuo fra Žarko Ilić, višegodišnji odgovorni urednik časopisa Kršnog zavičaja

Rođen 17. XI. 1934. u Zvirićima, župa Humac, općina Ljubuški, od roditelja Grge i Ive rođ. Jurković

 

Višegodišnji odgovorni urednik Kršnoga zavičaja, informativnog zbornika za vjerska i društvena pitanja, novinar i pisac fra Žarko Ilić preminuo je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru u 88. godini života, izvijestili su u utorak iz Hercegovačke franjevačke provincije.

Fra Žarko Ilić proveo je 68 godina u redovnicima i zabilježio 60 godina svećeništva. Najpoznatiji je kao urednik Kršnog zavičaja, hercegovačkog informativnog zbornika za vjerska i društvena pitanja, kojeg je urednikom od utemeljenja 1970., a od 1983. i odgovornim urednikom sve do danas.

Pokrenuo ga je kao župnik u Drinovcima, zajedno s kapelanom fra Vitomirom Musom i tadašnjim nastavnikom hrvatskog jezika u Osnovnoj školi u Drinovcima Vladom Pandžićem, danas redovitim profesorom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Kršni zavičaj ima značajan utjecaj na cjelokupni katolički narod u Hercegovini, ali i šire.
Ivan fra Žarko Ilić rođen je 17. XI. 1934. u Zvirićima, župa Humac, općina Ljubuški, od roditelja Grge i Ive r. Jurković. Pri oblačenju franjevačkog habita u Kraljevoj Sutjesci 1954. dobio je redovničko ime fra Žarko. Diplomirao je na franjevačkoj teologiji 1963., a za svećenika je zaređen 19. VIII. 1962. na Humcu. Mladu misu je proslavio na seoskom groblju Suletu u Zvirićima. Službovao je kao duhovni pomoćnik u Mostaru, Čapljini, Veljacima i na Humcu. U Drinovcima je bio župnik od 1967. do 1972. Od 1988. do 1993. bio je pročelnik Komisije za pravdu, mir i ekologiju Hercegovačke franjevačke provincije (HFP), te od 1990. do 1993., pročelnik Komisije za pravdu, mir i ekologiju Južnoslavenske konferencije franjevačkih provincijala. Od 1978. Do 1981. vodio je Zajednicu bračnih susreta na Širokom Brijegu i povezivao je duhovnim obnovama u cijeloj Hercegovini. Od 1969. član je Matice Hrvatske u Zagrebu. Bio je član Hrvatskog društva katoličkih novinara u Jugoslaviji do kraja 1990., a od 1991. član je Hrvatskog društva katoličkih novinara. Surađivao je u glasilima: Aksa, Glas Koncila, Hrvatska riječ, Ika, Kana, Ljubuški glasnik, Mali koncil, Motrišta, Naša ognjišta, Slobodna Dalmacija, Sveta baština i Veritas. Objavio je knjige: Hercegovina u Crkvi (1974.), Radosna iskustva vjere (1983.), Hercegovina sa svetim Antom (1996.) i Dvadeset godina s Gospom u Međugorju (1996.). Sa suradnicima je priredio dvije knjige: Mučenici Hercegovačke franjevačke provincije 1941. – 1945. (1997.) i Izabrane pjesme Nikole Kordića (1997.) No fra Žarko Ilić je najpriznatiji i najpoznatiji po Kršnom zavičaju (Hercegovački informativni zbornik za vjerska i društvena pitanja), kojeg je urednikom od utemeljenja 1970., a od 1983. i odgovornim urednikom, sve do danas. Pokrenuo ga je kao župnik u Drinovcima, zajedno s kapelanom fra Vitomirom Musom i tadašnjim nastavnikom hrvatskog jezika u Osnovnoj školi u Drinocvima Vladom Pandžićem (danas je dr. sc. Vlado Pandžić redoviti sveučilišni profesor u trajnom zvanju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu). Taj zbornik je od 1970. do 1989. izdavao Katolički župski ured Drinovci, a poslije toga Franjevački samostan Humac. Kršni zavičaj imao je, a ima i danas značajan utjecaj na cjelokupni katolički narod u Hercegovini, ali i šire. Za svoj dugogodišnji predani i društveno korisni rad fra Žarko je 2010. dobio značajno priznanje, Nagradu za životno djelo i zlatni grb Općine Ljubuški.

Hina, https://kamenjar.com/preminuo-fra-zarko-ilic-visegodisnji-odgovorni-urednik-casopisa-krsnog-zavicaja/

Povezane objave

Josip Ruđer Bošković u Engleskoj

hrvatski-fokus

Car Klaudije

HF

Crkva, svećeništvo, svećenici

HF

Guy Fawkes – borba protiv terorizma

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više