Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Jure Prpić – hrvatski povjesničar u Americi

Imao je sreću da je preživio rat i komunističke pokolje 1945. i našao se u izbjegličkim logorima u Austriji s tisućama drugih Hrvata

 

Putovati dugo i daleko nikad nije lako, posebice kad nas život, kao vihor, mota, baca, lomi i odnese onamo gdje nismo ni sanjali da bismo mogli stići. Juru Prpića (1920. – 2009.), hrvatskog povjesničara u Americi, vihor života pronio je kroz teška vremena i odnio ga daleko od domovine, ali je on uvijek ostao stabilan, čvrst, vjeran sam sebi i svojim idealima, radišan, uspješan i plodonosan. Povrh svega, bio je pun istinske čovječnosti.

Jure Prpić rođen je 16. studenog 1920. u banatskoj Đali, u obitelji podrijetlom iz Like. Gimnaziju je pohađao u Požegi, a 1944. godine diplomirao je pravo u Zagrebu. Imao je sreću da je preživio rat i komunističke pokolje 1945. i našao se u izbjegličkim logorima u Austriji s tisućama drugih Hrvata. Pet godina kasnije došao je u Ameriku. Premda je bio diplomirani pravnik i za vrijeme logorovanja u Austriji studirao povijest u Grazu, po dolasku u Ameriku radio je tvorničke poslove da bi se preživjelo i stvorilo nove temelje života. Uz pomoć supruge Hilde, koju je upoznao u Grazu i oženio u Americi, počeo je izvanredno studirati na katoličkom sveučilištu John Carroll u Clevelandu. Uz posao u tvornici, Jure uspijeva završiti studije povijesti te 1956. godine magistrirati.

Ali tu se nije stalo. Jure i Hilda odselili su se u Washington i dok je Hilda radila i zarađivala za život obitelji, Jure je uspješno završio doktorat na poznatom Georgetown sveučilištu. Njegova doktorska disertacija Hrvati u Americi objavljena je 1971. i postala glavni izvor informacija o američkim Hrvatima. Hrvatski prijevod knjige objelodanjen je 1997. godine u Zagrebu. Osim nekoliko povijesnih knjiga i brošura, Prpić je još od mladih dana objavljivao pjesme, a najpoznatija mu je zbirka pjesama Posljednji svibanj (1973.).

Jure Prpić predavao je povijest na John Carroll sveučilištu od 1958. do 1989. i bio mentor mnogim poslijediplomskim studentima, kojima je bio dobar savjetnik i iskreni prijatelj. On je bio jedan od utemeljitelja Udruge za hrvatske studije u Americi i dugogodišnji tajnik, rizničar i urednik udrugina biltena. Bio je član Hrvatske akademije u Americi i drugih hrvatskih organizacija. Lijep broj desetljeća Jure je bio vidljiv na svim hrvatskim kulturnim događanjima te dao velik obol čuvanju i jačanju hrvatske kulturne i opće prisutnosti Hrvata u Americi.

Dalek je i dug put od Banata do Clevelanda. Put kakav Jure i mnogi drugi nisu planirali, ali krvave ratne i poratne okolnosti bacile su ga u novu sredinu u kojoj je svojim ustrajnim radom i strpljivošću uspio postići visoku diplomu, stvoriti obitelj, biti cijenjen profesor, uspješan povjesničar i pjesnik, pa čak i umjetnik, a povrh svega biti na korist svom hrvatskom narodu i čovječanstvu općenito. Dr. Jure Prpić blago je preminuo, kako je blago i živio, 23. travnja 2009. Na posljednji počinak ispraćen je iz hrvatske katoličke crkve sv. Pavla u Clevelandu.

Dr. Ante Čuvalo

Povezane objave

Izbori u Hrvatskoj bez glasa iz iseljeništva

HF

(E)P(R)ILOG – Priča o Martini je i priča o Novom Sadu

hrvatski-fokus

Švapska kuća

hrvatski-fokus

Nacionalna strategija razvitka protiv naroda

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više