Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Proširimo schengenski prostor na svih 47 država članica Vijeća Europe

Poslano medijima u Rusiji, Kini, Sjedinjenim Američkim Državama, diplomatskim službama, obavještajnim službama…  

 

PREDMET: Prijedlog mirovnog plana između Zapada i Istoka

Rješenje trenutnog stanja zategnutih odnosa između Zapada i Istoka vidimo u tome da bi Vijeće Europe trebalo pokrenuti inicijativu među svojim državama članicama za političke, zakonodavne i ustavne reforme za proširenje schengenskog prostora na svih 47 država članica Vijeća Europe.

Slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala unutar schengenskog prostora doprinosi većem suverenitetu i sveobuhvatnom razvoju zemalja, kao i regija, pokrajina i drugih teritorijalnih jedinica.

Schengenski prostor državama članicama pruža unutarnju sigurnost, stabilnost i zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i dijalog između različitih političkih sustava zapadnih i istočnih članica (pojačane kontrole vanjskih granica i ukidanje kontrola na unutarnjim granicama Schengena, jedinstvene schengenske vize, carinska i pravosudna suradnja, zajednički sustav razmjene informacija – Schengenski informacijski sustav (SIS). Prednosti stečene integracijom država članica Vijeća Europe u zajednički schengenski prostor mogle bi smanjiti ili čak eliminirati potrebu odcjepljenja od zemalja čiji su dio sada. Trenutne sukobljene vanjske i sigurnosne politike država članica Vijeća Europe stvaraju neizvjesnu geopolitičku stvarnost.

Jačanje aktivne uloge Vijeća Europe u proširenju i promicanju schengenskog prostora i dijaloga između država članica ujedno bi smanjilo utjecaj NATO-a na području Vijeća Europe.

Odaberimo mudrost i tražimo inovativna i održiva rješenja na globalnoj, nacionalnoj i regionalnoj razini, budući da u konačnici živimo u 21. stoljeću i moramo težiti humanom napretku čovječanstva, dijalogu i očuvanju mira u svijetu. Uvjereni smo da će posebice mlađi naraštaji moći uspješno prevladati prepreke između Zapada i Istoka, koje danas smatramo nerješivim. 

Borut Vojkovič, predstavnik, Nezavisne lista za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj u općini Moravske Toplice, Slovenija, Europska unija, 24. veljače 2022.

Povezane objave

Što je sekuritizacija?

HF

Korištenje bioplina u Hrvatskoj

HF

Economist po prvi puta u Hrvatskoj

HF

Nestašica hrane je neizbježna

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više