Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Pokret Konvencije država na pola puta nakon što je Nebraska usvojila rezoluciju

Projekt Konvencije država, izdanak građana za samoupravu, pokret je za ograničavanje ovlasti savezne vlade i vraćanje vlasti državama ustavnim sredstvima.

 

Wisconsin i Nebraska su postali 16. i 17. država koja je pozvala na konvenciju država da predlože amandmane na Ustav SAD-a, stavljajući pokret na lokalnoj razini na pola puta prema svom cilju pokretanja konvencije uz potporu 34 države. Zastupnici u parlamentu Nebraske odobrili su konvenciju o rezoluciji država s 32 prema 10 glasova, tri dana nakon što je Wisconsin usvojio mjeru kojom se poziva na konvenciju o uvođenju fiskalnih ograničenja za saveznu vladu i nametanje ograničenja mandata članovima Kongresa i drugim saveznim dužnosnicima.

“Ovog tjedna naša rezolucija usvojila je i Wisconsin i Nebrasku čime se naš ukupan broj doveo do 17 država. Osim toga, prošli smo kuću Južne Dakote i selimo se u Senat. To nas stavlja preko polovice do potrebnih 34”, izjavio je predsjednik Konvencije država Mark Meckler. “Pitanje više nije hoćemo li sazvati Konvenciju država, već kada. Ljudima u ovoj zemlji dosta je DC-a i znaju da će morati sami vratiti vlast državama”, kazao je.

Projekt Konvencije država, izdanak građana za samoupravu, pokret je za ograničavanje ovlasti savezne vlade i vraćanje vlasti državama ustavnim sredstvima. Pristaše se nadaju da će iskoristiti članak V Ustava SAD-a kako bi pozvali na konvenciju za predlaganje novih amandmana na osnivački dokument nacije. Konvencija će biti sazvana ako dvije trećine (34) državnih zakonodavaca u Sjedinjenim Državama usvoji rezolucije kojima se to zahtijeva.

Steve Halloran (R) sponzorirao je rezoluciju kojom se poziva na konvenciju država. Rekao je Associated Pressu da su njegovi birači zabrinuti zbog rastućeg saveznog duga i da države imaju moć obuzdati Kongres ako si Washington D.C. neće nametati ograničenja.

“Funkcionalno, osnivači su namijenili državama ravnopravno s Kongresom”, kazao je Halloran. “Za mene je to važno. Mislim da je to pitanje državnog suvereniteta”.

Protivnici konvencije pokreta država izrazili su zabrinutost zbog “odbjegle konvencije” u kojoj izaslanici nekoliko država predlažu radikalne izmjene Ustava kojima bi se izbrisale slobode zaštićene Zakonom o pravima.

Pristaše odgovaraju da bi sve predložene amandmane koje nudi konvencija još uvijek morale ratificirati tri četvrtine država, što je herkulovski zadatak koji se dogodio samo 27 puta u povijesti Sjedinjenih Država.

Oni također tvrde da državne rezolucije kojima se poziva na konvenciju mogu nametnuti ograničenja na prijedloge koje takva konvencija može razmotriti. Na primjer, Nebraskina rezolucija poziva na fiskalna ograničenja savezne vlade, ograničenja ovlasti i nadležnosti savezne vlade i razmatranje ograničenja mandata za članove Kongresa. Prijedlog koji nije povezan s tim pitanjima ne bi bio germanski.

Konvencija država rezolucije su usvojene u Alabami, Aljasci, Arizoni, Arkansasu, Floridi, Gruziji, Indiani, Louisiani, Mississippiju, Missouriju, Nebraski, Sjevernoj Dakoti, Oklahomi, Tennesseeju, Teksasu, Utahu i Wisconsinu – na pola puta prema cilju 34 države.

“Čini se da će to učiniti prije nego kasnije”, kazao je Meckler. “Naši ljudi su na maršu i ne mogu se zaustaviti.”

Chris Pandolfo, https://www.theblaze.com/news/convention-of-states-movement-hits-halfway-milestone-after-nebraska-passes-resolution?utm_source=theblaze-dailyPM&utm_medium=email&utm_campaign=Daily-Newsletter__PM%202022-01-28&utm_term=ACTIVE%20LIST%20-%20TheBlaze%20Daily%20PM

Povezane objave

Tursko širenje u regiji

HF

Nasilje je europskim političkim elitama u krvi

HF

Probitci Trumpove turneje

HF

Nije uspio ruski blitzkrieg

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više