Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Arizona AG zahtijeva da okrug Maricopa preda datoteke s potpisom poštanskih listića nakon prijave

Izgleda da Maricopa BOS ne želi udovoljiti zahtjevu AG-a za dokumentima. Što sada skrivaju?

 

Zabrinjavajuće izvješće Instituta za integritet izbornih sustava objavilo je izvješće u kojem se navodi da je postupak provjere potpisa glasačkih listića poštom za okrug Maricopa u Arizoni na općim izborima 2020. bio duboko manjkav.

Studiju je vodio inženjer sustava Shiva Ayyadurai i rekao da je proslijeđeno oko 200.000 glasačkih omotnica s neusklađenim potpisima kako bi se prebrojalo sans bilo kakav pregled, izvijestio je The Western Journal.

Ayyadurai, koji ima više diploma s Massachusetts Institute of Technology, svjedočio je prošle jeseni pred Senatom Arizone u vezi s nalazima revizije općih izbora okruga Maricopa 2020.

Na temelju nalaza nedavno objavljene studije ESII-ja, Državno odvjetništvo u Arizoni poslalo je pismo snimaču okruga Maricopa i Nadzornom odboru okruga Maricopa tražeći datoteke s potpisom birača zajedno s drugim informacijama.

“U studiji se navodi da se čini da preko 250 tih uzorkovanih glasačkih izjava na omotnicama nije odgovaralo potpisima birača”, rekla je pomoćnica državnog odvjetnika Jennifer Wright o nalazima.

“Došli smo do nekih izvanrednih i uvjerljivih rezultata, koji su rekli da je prebrojano gotovo minimalno preko 200.000 glasačkih listića u Maricopi, ali oni nisu prošli kroz proces koji se naziva izlječenje. Danas ću to pokriti. U redu, tako da smo danas, u to vrijeme, napravili tu studiju, napravili smo uzorak veličine oko 500, što u statističkom smislu predstavlja 95% povjerenja”, rekao je Ayyadurai. Ključne točke izvješća navedene su na web mjestu.

“U najmanju ruku, 215.856 prijevremenih glasačkih listića poštom (EVB) trebalo je biti izliječeno u Maricopi u odnosu na ~25.000 koje je Županija izliječila na općim izborima 2020.

“Ova ažurirana proširena studija (“Studija”) zajedno s Pilot studijom prva je koja izračunava stope neusklađenosti potpisa EVB-ova za stručnjake – ispitivače forenzičkih dokumenata (FDE), obučene početnike (ne-FDE) i u postupku pregleda u dva koraka pomoću ne-FDE-a i FDE-a.

“Jedno ograničenje ove Studije u tome što nemamo pristup potpisnim datotekama iz Županije”, navodi se u studiji.

“S obzirom na gotovo 10x razliku u EVB-ima koja će se izliječiti između ove Studije i stvarnog broja izliječenih Županije, ako bi Županija dostavila svoje potpisne datoteke, može se provesti ažuriranje ove Studije.

“Izborni odjel okruga Maricopa navodi da ima ‘rigorozan proces provjere potpisa'”, navodi se u izvješću.

“Od 1.911.918 potvrđenih potpisa EVB-a, Županija je izvijestila da ih je samo 25.000 označeno kao neusklađenost potpisa koja zahtijeva preispitivanje – ‘stvrdnjavanje;’ i nakon izlječenja, Županija je zaključila da je samo 587 od 25.000 (2,3%) ‘Loš potpisi’.

“Ova proširena studija potvrđuje nalaze ranije Pilot studije i zaključuje da je proces koji se koristi za provjeru potpisa u Maricopi manjkav proces provjere potpisa”, navodi se u izvješću.

Kako bi se pozabavila pitanjima iznesenim u izvješću, državno odvjetništvo zatražilo je “kopije svih primjera potpisa u registracijskom spisu birača”.

Wright je također zatražio informacije u vezi s procedurom županije o utvrđivanju podudara li se potpis na omotnici s onim koji je bio u evidenciji sa županijom.

Predsjednica republikanskog Senata Arizone Karen Fann koja je naručila reviziju poslala je kopiju Wrightovog pisma u tvitu i pitala što skrivaju.

“Izgleda da Maricopa BOS ne želi udovoljiti zahtjevu AG-a za dokumentima. Što sada skrivaju?”, rekla je.

Prošlog mjeseca, Ayyadurai je intervjuiran od strane The Western Journala i rekao je da okrug nikada nije predao dosjee s potpisima Senatu, pa je studija provedena podudaranjem 2.700 potpisa glasačke omotnice s onima koji su bili u dosjeu s snimačem deedsa okruga Maricopa.

“Potpisi birača i glasačke omotnice nisu javni podaci. Nismo objavili ove zaštićene podatke o biračima bilo kojoj organizaciji osim Senata Arizone prema potrebi”, rekla je Megan Gilbertson, direktorica komunikacija županijskog Odjela za izbore, za The Journal.

“Bilo mi je fascinantno što nam nisu dali točan broj. Upravo su rekli do 25.000”, rekao je Ayyadurai za The Journal, rekavši da je okrug to nazvao “rigoroznim procesom provjere potpisa”.

“Dakle, zaključak je sljedeći, da ako se bavite izlječenjem, to znači za svaku izliječenu omotnicu, trebala bi postojati provjerena i odobrena [jedna]. To je ono što oni govore”, rekao je Ayyadurai.

“Što znači da biste trebali točno znati koliko ih je izliječeno. Zašto si rekao, ‘Više od 25.000’? Budući da smo saznali da je točno 17.126 dupliciranih slika, to znači da definitivno znamo koliko ih je izliječeno. Zašto županija ne govori koliko ih je točno izliječeno?”, rekao je.

Carmine Sabia, https://conservativebrief.com/arizona-ag-61379/?utm_medium=email&utm_source=getresponse&utm_content=STUNNER%3A%20Durham%20Delivers%20Major%20Curveball&utm_campaign=

Povezane objave

Kritičko ispitivanje propusta američke politike u suočavanju s Rusijom

hrvatski-fokus

John Durham optužio još jednu osobu u ruskoj prijevari u dosluhu

hrvatski-fokus

Nakon skandala s prisluškivanjem Bundeswehra: Isporučite Bika odmah! Rat kod kuće i Ukrajine

hrvatski-fokus

Erdoğan se pokazao inteligentnim, ali…

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više