Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba ‘Horizonti bliskosti’ Ivane Dražić Selmani u Galeriji umjetnina Split

Horizont je autoričina preokupacija unazad nekoliko godina

 

Ivana Dražić Selmani, akademska slikarica i multimedijalna umjetnica iz Dubrovnika predstavlja se u splitskoj Galeriji umjetnina ambijentalnom instalacijom pod nazivom „Horizonti bliskosti“ koja tematizira pojam „horizonta“, crtu razgraničenja koja je u stvarnosti, kako sama umjetnica kaže, „atopična“ i neodrediva, a pogled na nju neizbježan je i specifičan u dubrovačkom prostoru.

Horizont je autoričina preokupacija unazad nekoliko godina, a predstavljeni je rad varijanta „Horizonta sjećanja“, monumentalne ambijentalne instalacije postavljene 2020. godine u Palači Sponzi, kontinuirane linije širine nekoliko centimetara, ispunjene LED svjetlošću koja fingira liniju horizonta i simbolički funkcionira kao vremeplov – prikaz artističke povijesti. S obzirom na zahtjeve drugačijeg i manjeg prostora autorica provodi krajnju redukciju i arhivu radova zastupljenu u dubrovačkom izlaganju svodi na ishodišni rad „Na Dančama“ iz 2013. godine u kojem istražuje memoriju mjesta i rad „Horizont“ iz 2018. godine u kojem doseže najveći stupanj apstrakcije i sažimanja.

Ciklus „Na Dančama“ apliciran na prozirnu foliju svjetlosne trake pokazuje se u trenutku kada se posjetitelj odlučuje zagledati u svjetlo „horizonta“ te se počinje odvijati meditativni proces novog čitanja starog rada – minijaturnih minucioznih crteža rađenih ugljenom po predlošku starih obiteljskih fotografija, koji prikazuju prizore kupanja na Dančama. Umjetnica bilježi mediteranske rituale, smjehove i puls bivših generacija na jednom od najstarijih dubrovačkih kupališta, a svjetlosna linija kao da rekreira blještavo ljetno sunce prikazano na bjelinama crteža ljudi kojih više nema. Formatom nalik fotografskoj kontakt-kopiji, crteži prašinasto-koprenaste strukture prizivaju mehanizme sjećanja i zaborava, a fragilnost predočenih mikrosvjetova u svjetlosnom okviru dotiče pitanje krhkosti samih vremenskih kategorija.

Integralni dio rada „Na Dančama“ djedovo je pismo bratu iz 1941. godine u kojem se kupanje na Dančama u ratnom vremenu spominje kao svakodnevna i zapravo najvažnija obiteljska aktivnost – univerzalna ljudska priča o radostima koje leže u malim stvarima. Pismo je otipkano na starinskoj mašini, koju umjetnica usvaja kao medij i način umrežavanja radova s obzirom na to da tekst pisan pisaćom mašinom postaje oblik njezine intimne meditacije o horizontu te medij rekreiranja plave crte „Horizonta“ iz 2018. godine kontinuiranim pritiskom na tipku, u svojevrsnom automatizmu pokreta. U radu „Horizont“ umjetnica je izlagački prostor Atelijera Žitnjak opasala linijom izvučenom preko indigo-papira simbolički prenoseći svoje očište i svoj horizont s juga na sjever, s Mediterana na kontinent. Ovoga se puta plava traka horizonta spaja s figuralnim prizorima iz prošlosti i arhetipskim dubrovačkim ambijentom te se unutar svjetlosne trake dodatno relativiziraju prostorno-vremenske kategorije. Rad „Horizont bliskosti“ kontinuira prostorijom i uobličuje simbolični okvir koji uvijek može postati mogućnost – za posjetitelja, pa tako i za samu umjetnicu. U tekstu koji se iščitava u uglu izložbene prostorije, autorica zaključuje da je briga o vlastitom horizontu držanje granice koja razlikuje ono „unutra“ od onog „izvan“ ne puštajući da se ono „s onu stranu“ horizonta „prelije“ u nas i obrnuto. Negdje između pomirljivog tona konstatacije da „to traje samo neko vrijeme“ i vlastitog pozicioniranja naspram obiteljske i artističke povijesti, naspram zadanih, pa tako i konstruiranih okvira, umjetnica radi jedino moguće – poziva posjetitelje na sudjelovanje, emocionalni angažman, bliskost. (kustosica Rozana Vojvoda)

Ivana Dražić Selmani rođena je 1972. u Zagrebu, a osnovnu i srednju školu završila je u Dubrovniku. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine. Bavi se pedagoškim radom i član je HDLU-a Dubrovnik, Art radionice Lazareti i Kinookusa. Izlagala je na šesnaest samostalnih, te na više od trideset skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Dubrovniku.

Izložba ostaje otvorena do 30. travnja 2022.

Nives Matijević

Povezane objave

Slika kao virus

hrvatski-fokus

Pod kestenom

HF

Nagrade XV. Gumbekovih dana

hrvatski-fokus

Izložba ‘Saluti dal mondo’ Marcelle Zanki u Galeriji fotografije Fotokluba Split

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više