Hrvatski Fokus
Kultura

U kamenu piše povijest

Ciklus Libuše Kirac posvećen glagoljici

 

Akademska slikarica Libuša Kirac, suvremena hrvatska likovna umjetrnica u svome se predanom radu posvećivala mnogim različitim motivima kreirajući vrlo zanimljive cikluse. Jedan od takvih, jest i ciklus posvećen glagoljici, riječ je o crtežima izrađenim u kombiniranoj tehnici kolažirano s pjeskarenim slovima glagoljice,ali tehnički sepija, ističe autorica.

Motivi su Milonjin križ bribirskih knezova, kaštel Drivenik, crkva u Grižanima, kula u Novom Vinodolskom, Bribirska kula, crkva Marije Snježne u Belgradu, Klović, kugina kuća u Ledenicama i slovo P (U kamenu piše povijest), motivi Primorja jednom riječju.

Ciklus je istodobna i posveta glagoljici ali i mnogim događajima koji su ostavili duboki trag na ovim prostorima, izveden u specifičnoj rijetkoj tehnici.

Opus Libuše Kirac s ovim je ciklusom dodatno obogaćen kako sadržajno tako i izvedbeno, tvoreći izvanredno artističko djelo.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Plovidba kao parabola života

HF

U bolnici

HF

Banalno, provokativno i nezrelo

HF

Ciklus crteža posvećen motivu albatrosa

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više