Hrvatski Fokus
Društvo

Majčino mlijeko je sada ‘ljudsko mlijeko’, jer se vrijeđaju transrodne osobe

SVIJET JE POLUDIO – U Britaniji više majka ne rađa, nego je to ‘roditelj koji rađa’

 

Iako se britanski nacionalni zdravstveni sistem bori s “pandemijom”, jedan od njegovih bolničkih trustova našao je vremena da uputi osoblje da koriste rodno neutralan jezik kako se transrodne osobe ne bi uvrijedile.

Univerzitetske bolnice u Brightonu i Sussexu NHS Trust rekli su u ponedjeljak radnicima porodilišta da podijele britanske smjernice za prvi jezik „podržavajući trans i nebinarne ljude koji rađaju“. To znači da će se ljekari, medicinske sestre i babice od sada pozivati na „roditelja koji rađa“, a ne na „majku“. I više ne će biti „majčino mlijeko“; nego je prihvaćeni termin sada „ljudsko mlijeko“.

„Prepoznajemo važnost pružanja inkluzivne, poštovane perinatalne njege svim trudnim ženama i ljudima“, navodi se u priopćenju trusta.

„Žena“ bi se sada trebala nazivati „žena ili osoba“. „Otac“ se sada naziva „suroditelj“ ili „drugi biološki roditelj“. Riječi kao što su „materinsko“ ili „materinstvo“ izbjegavaju se na različite načine, kao što je promjena „suglasnosti majke“ u „suglasnost na osnovu informacija“ i „briga o materinstvu“ u „perinatalna njega“. Riječ „dojenje“ (breastfeeding) može se zamijeniti riječju „hranjenje“ (chestfeeding).

„Rodni identitet može biti izvor ugnjetavanja i zdravstvene nejednakosti“, kaže trust. „Svjesno zajedno koristimo riječi „žena“ i „ljudi“ kako bismo jasno stavili do znanja da smo posvećeni radu na rješavanju zdravstvenih nejednakosti za sve one koji koriste naše usluge.

Nova terminologija koristit će se u dokumentima i drugim komunikacijama, poput sastanaka osoblja. U individualnoj interakciji sa pacijentima i drugim pojedincima, jezik treba da odražava rodni identitet pojedinca.

Neki korisnici društvenih medija inicijativu su opisali kao „smiješnu“ i način da vrijeđaju sve kako ne bi vrijeđali transrodne ljude. „Izgleda da je zaključavanje ljude izbezumilo“, rekao je Ghanem Nuseibeh, savjetnik za upravljanje u Londonu i zagovornik anti-ekstremizma.

Drugi kritičari prozvali su bolnicu zbog pogrešnih prioriteta. „Dobro je znati da moja lokalna bolnica troši novac na ove gluposti umjesto da liječi bolesne ljude“, napisao je očigledni pristalica premijera Velike Britanije Boris Johnsona.

Bilo je i onih koji su prihvatili promjenu, hvaleći bolnicu što brani svoj stav. „Nastavite sa fenomenalnim radom – istrajavajući na progresivnoj i inkluzivnoj NHS. Tako važno i vrijedno djelo. Mi prave feministice smo presretne“, tvitovala je samoidentifikovana „ponosna feministica“.

Z. Milić, https://www.logicno.com/zivotni-stil/majcino-mlijeko-je-sada-ljudsko-mlijeko-jer-se-vrijedaju-transrodne-osobe.html

Povezane objave

PROSTO JEDNOSTAVNO – Vožnja u krevetu

HF

MUDROSITNICE – Sve što je dolje – gore ustaje

HF

MALI OGLASI – Na kredit

HF

RJEČNIČARA – Ameba i amfora

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više