Hrvatski Fokus
Uvodnik

Što je ustvari Viktor Orbán rekao na mađarskom Radio Kossuthu

Islamistima u Sarajevu smeta kada Rialda u Beogradu “farba jaja”, a ne smeta im kada se “Švabo” pomuslimani

 

  • Četvrtoga svibnja mađarski predsjednik vlade Viktor Orbán dao je intervju na mađarskom Radio Kossuthu u kojem je spominjao gubitak Jadranskoga mora nakon raspada Austrougarske 1918. godine. U hrvatskom javnom prostoru, medijskom i političkom sinkronizirano, pojavili su se zaštitnici Hrvatske i Hrvata, i to, prije svega oni, kojima je u opisu posla olajavanje Hrvatske i Hrvata gdje god stignu. Zato sam išao pogledati što su javili mađarski glavni mediji i što je ustvari rekao i u kojem kontekstu slatkorječivi Orbán. Glavni mađarski medij Népszava u naslovu je slavodobitno medijski iskoristio izjavu također slatkorječivoga hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića na tu temu (https://nepszava.hu/3156522_zoran-milanovic-orban-viktor-horvatorszag-tenger-botrany). Naslov i podnaslov u Népszavi (hrv. Narodna riječ) glasi: »Diplomatski skandal: Hrvatski predsjednik samo je mahnuo, kaže da “opsesije dvorišta” Viktora Orbana nisu opasne – To se može dvosmisleno osjetiti, ali Zoran Milanović, hrvatski šef države, stao je u obranu Viktora Orbana u mađarsko-hrvatskom diplomatskom skandalu«, što znači da su Mađari vrlo lukavo iskoristili Milanovićevu blagoglagoljivost. Zato sam išao vidjeti izvorni tekst što je stvarno izrekao Orbán na Radio Kossuthu.
  • A mađarski predsjednik vlade je ovo rekao: »Stvar je stvarno ozbiljna. Europsko vijeće postiglo je konsenzus na skupu u Versaillesu 10.-11. ožujka 2022. u kojem se navodi da svaka država članica EU-a ima različite energetske potrebe i da svaka država članica ima pravo odlučiti u kakvom sastavu pokriva svoje energetske potrebe i uz embargo na naftu. Ursula von der Leyen je razgradila, napala europsko jedinstvo. Za vrijeme rata to ima ozbiljne posljedice. Predsjednica Europske komisije je “zaboravila” da ju čine države članice iz različitih sredina u EU-u. Mađarska nema mora – bilo bi da ga nisu odnijeli – nafta ovdje dolazi naftovodima koji imaju jedan krak u Rusiji. Postoji mogućnost da nafta dolazi s juga, ali za to Hrvatska treba povećati svoje kapacitete, Rafinerija nafte u Százhalombatti može se prerađivati ​​posebno za rusku naftu i morat će se prenamijeniti zbog embarga na naftu, na što će se potrošiti stotine milijardi forinti. Bit će i sirove nafte, benzin bi bio 700 forinti, a dizel 800 HUF. To je neprihvatljivo sa stajališta mađarskih interesa. Ako vidimo kakav je prijedlog koji odgovara Mađarima, razgovarat ćemo. Na kraju će se morati uložiti tisuće milijardi forinti, a za pet godina i godinu dana? Mađarska je energetski ovisna o Rusiji i zato – nikamo ne idemo. I dok nam EU ne da novac, ne ćemo moći početi raditi. O tim aspektima trebaju razgovarati premijeri. Dok se mađarsko pitanje ne riješi, nema mađarskog pristanka. Postoje “države glasa” koje su navikle govoriti unutar Europske unije, ali kada je u pitanju povratak pošiljatelju, često ostajemo sami. Ne ću spominjati riječ veto, ne želimo se konfrontirati s EU-om jer nas zanima konstruktivan dijalog. Već godinama protivimo se sankcijama za aneksiju Krima, jer nas te sankcije više bole i stvaraju više problema europskom gospodarstvu nego Rusiji« (https://nepszava.hu/3155998_orban-viktor-interju-kossuth-radio-2022-05-06; https://www.youtube.com/watch?v=DemVZxx2VyQ).
  • Još je kalvinist Orbán, koji sa ženom Anikóm Levái ima petero djece, govorio o velikim pritiscima od strane “velikih zemalja poput Francuske i Njemačke”, a pecnuo je i “naše poljske prijatelje” koji se sve više priklanjaju Bruxellesu, čije je priklanjanje politici EU-a primoralo Mađarsku da nevoljko prihvati “prvih pet paketa”. Istaknuo je i da, što se tiče rusko-ukrajinskog rata, mađarski stav je mir i prekid vatre što je prije moguće. Ponovio je svoj prethodni predizborni slogan da “moramo ostati izvan ovog rata” jer “nismo na strani jedne ili druge zaraćene strane”. Podsjetio je da u Mađarskoj boravi do 7.000 ukrajinskih izbjeglica, te bocnuo ukrajinske vlasti: »Pomaknulo se cijelo društvo, ostavimo po strani ono što je Ukrajina prije radila s Mađarima, zašto je oduzela korištenje materinskog jezika tamošnjim Mađarima. Mađarska ne će poslati pušku, jer bi se tada maknuli od mira, a kao susjed bismo sebi donijeli nevolje u glavu, Zakarpatje je već pucalo«.
  • Za nas je najvažnije ovo što je u svom intervjuu rekao Orbán: »Mađarska nema mora – bilo bi da ga nisu odnijeli – nafta ovdje dolazi naftovodima koji imaju jedan krak u Rusiji. Postoji mogućnost da nafta dolazi s juga, ali za to Hrvatska treba povećati svoje kapacitete, Rafinerija nafte u Százhalombatti može se prerađivati ​​posebno za rusku naftu i morat će se prenamijeniti zbog embarga na naftu, na što će se potrošiti stotine milijardi forinti«, a rekao je da, kako je spomenuo i Milanović, žali za izgubljenom Rijekom i Jadranskim morem, i da zbog toga što nema mora, a – prema njemu – Hrvatska nema dovoljno  kapaciteta da nesmetano doprema naftu iz Jadrana do Mađarske što znatno poskupljuje cijelu stvar oko embarga na koji on zato i ne pristaje. Viktor Orbán je otprije nekoliko godina također imao nekoliko ispada u kojima je javno izražavao teritorijalna posezanja za hrvatskim teritorijima. Sjećamo se zemljovida koji je obuhvaćao Hrvatsku i Jadransko more. Protiv takvih javnih posezanja s bilo koje strane treba reagirati na državnoj razini. I tu ne bi smjelo biti iznimaka, ali, na žalost, ima ih, jer hrvatska politička elita ne reagira kada posezanja za hrvatskim teritorijem dolaze iz Beograda i Sarajeva, a dolaze. I to često.
  • Do sada smo samo slušali kako mudro i u tajnosti bošnjačka politička elita kroji izbore i preglasava Hrvate, a u zadnje vrijeme su se potpuno raspojasali i javno prijete i govore kako će na sljedećim izborima poniziti Hrvate. Jedan od pokvarenih i militantno unitarnih muslimana-Bošnjaka je Reuf Bajrović, potpredsjednik Američko-evropske alijanse, koji je za Hayat (https://hayat.ba/bajrovic-za-hayat-otkriva-ko-ce-naslijediti-covica-koji-ce-zavrsiti-u-bjekstvu-bih-se-nalazi-pod-agresijom/667329/) izjavio: »Hrvatske stranke pokušat će oživjeti zločinačku tvorevinu HZHB, ali izvan njezinih institucija. Pokušat će to napraviti na terenu uz neku vrstu podrške iz Hrvatske. Naša država to može sasjeći u korijenu. Ono čega se treba bojati, jest to da Čović zadrži šest ruku u Domu naroda nakon izbora. S toga pozivam sve probosanske stranke da se dogovore koji će Hrvati biti na županijskim listama. Tu bi trebalo da probosanske stranke imaju po jednog Hrvata i da se riješimo Čovića i HDZ-a. Nadam se da će oko toga biti postignut konsenzus«. Komentar nije potreban. Sve je jasno i javno obznanjeno. I Christianu Schmidtu.
  • Svakodnevno smo izloženi medijskim manipulacijama. Robovi smo komunikacijskih eufemizama i disfemizama. Saznajemo kako je istina da je ministar obrane Mario Banožić sam sebi dodijelio stan od 92 četvorna metra i da je na njegovo uređivanje potrošio preko 360 tisuća kuna, što je potvrdilo i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa (https://www.24sata.hr/news/banozic-je-nedvojbeno-sam-sebi-dodijelio-stan-na-uredivanje-se-potrosilo-preko-360-tisuca-kuna-833995). Tada uslijedi Banožićev demanti kako to nije istina. Onda se oglasi Radimir Čačić, koalicijski partner Vlade Andreja Plenkovića, i na malim ekranima ustvrdi da je taj isti Banožić “podkapacitiran”. Tada se pak oglasi Plenković pa kaže kako će o tomu razgovarati sa Čačićem. I tako unedogled.
  • Larry Fink, izvršni direktor BlackRocka, koji trenutno upravlja imovinom od ukupno 10 bilijuna dolara diljem svijeta američke multinacionalne korporacije za upravljanje ulaganjima sa sjedištem u New Yorku, napisao je u pismu dioničarima BlackRocka, da ruska agresija na Ukrajinu zapravo znači kraj globalizacije. “Ruska invazija na Ukrajinu okončala je globalizaciju koju smo doživjeli u posljednja tri desetljeća”, rekao je Fink i najavio “veliku preorijentaciju lanaca opskrbe”, rast inflacije, poremećaj na tržištu kriptovaluta, prijelaz s fosilnih goriva na obnovljivu energiju i još mnogo toga. To je znak da smo cijelo vrijeme bili u pravu kada smo upozoravali na opasnosti koje globalizacija predstavlja. Oslanjanje na lance opskrbe koji dopiru do cijelog svijeta dovodi zemlje u opasnost, a to znači da bi jedan jednostavan sukob mogao djelotvorno uzrokovati globalni gospodarski krah, nestašicu hrane i niz drugih problema. Ne vjerujem Finku kada kaže da će to “zapravo ubrzati pomak prema zelenijim izvorima energije”, međutim, važno je prepoznati da tehnologija i infrastruktura obnovljive energije, kako stvari stoje, nisu sposobne proizvesti energiju koja je potrebna ni Sjedinjenim Državama a kamoli ostalome svijetu.
  • U mržnji Hajduka i Dalmacije prema GNK Dinamu nema granica. U Slobodnoj Dalmaciji (https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/ni-u-kraljevini-ni-u-sfrj-ni-u-hrvatskoj-hajduk-nije-smijenio-trenera-dinama-a-onda-je-jucer-u-medugorju-prokljucalo-1186164) objeručke prenesen je članak Damira Dobrinića iz Sportskih novosti (https://sportske.jutarnji.hr/sn/nogomet/hnl/klubovi/hajduk/nikad-u-povijesti-hajduk-nije-smijenio-trenera-dinama-cak-ni-u-bivsoj-drzavi-a-onda-je-dosao-kopic-15186524) u kojem naslov i podnaslov glasi: »Ni u Kraljevini, ni u SFRJ, ni u Hrvatskoj, Hajduk nije smijenio trenera Dinama. A onda je ‘pao‘ Kopić. Odnosi se to čak i na vremena Građanskog te na natjecanja u bivšoj SFRJ«. Ovdje ne ću o orjunaškoj, jugonostalgičarskoj ili jugokomunističko-autonomističkoj mržnji nekih južnih Hrvata iz Hajduka, Splita, Dalmacije, pa i šire prema maksimirskom prvoligašu koji od vremena vladavine Komunističke partije (SDP + HNS) i potomaka jugokomunista iz 2000. godine ponovno nosi boljševičko ime, nego o neistini koja je izrečena od strane izvjesnog Damira Dobrinića, Sportskih novosti i Slobodne Dalmacije koja je u sastavu protuhrvatske Hanza Medije. A neistina je dvojaka, prvo, prema naslovu i podnaslovu mrzitelji Dinama ne priznaju da je on nasljednik Građanskoga, a ovdje, u ovom pamflet-članku punom laži i mržnje, to posredno priznaju, a drugo, nešto su zaboravili, a “zaboravili” su da je NK Građanski, inače najuspješniji hrvatski nogometni klub od nastanka 1911. do nasilnoga gašenja od strane jugopartizana i jugokomunista 1945., bio najbolji i najuspješniji i najtrofejniji hrvatski klub od 1939. do 1940. (Banovina Hrvatska) i od 1941. do 1945. godine (Nezavisna Država Hrvatska). U razdoblju postojanja Građanski je osvojio 5 prvenstava Kraljevine Jugoslavije, 1 prvenstvo Banovine Hrvatske i 2 prvenstva NDH (1941. i 1943.), te još je osvojio: 2 kupa zagrebačkog nogometnog podsaveza, 2 Balokovićeva pokala, 3 Zimska kupa, 1 Hrvatski zlatni pokal (1941.), 9 prvenstava Zagrebačkog nogometnog podsaveza, 1 Nogometno prvenstvo grada Zagreba i 1 Srednjoeuropski kup (1940.). I zato SN, D. Dobrinić i SD nisu smjeli lagati i prešutjeti da je Prvi hrvatski građanski športski klub – PHGŠK “Građanski” bio najbolji i tijekom NDH i tadašnje hrvatske nogometne lige čiji je član bio i splitski Hajduk, unatoč tomu što trenutačno vladajuća Orjuna u gradu ispod Marjana to namjerno prešućuje.
  • Na Trećem programu Hrvatskoga radija svakoga ponedjeljka od 11 do 13 sati je emisija Tražili ste – poslušajte urednika i autora Branka Magdića. Za ovu emisiju na HRT-ovim mrežnim stranicama piše: »Dugogodišnji dvosatni format emisije “u živo”, u prvome je dijelu rezerviran za telefonska javljanja slušatelja i njihove glazbene prijedloge, dok u drogome, u telefonskome razgovoru s autorom, poseban gost koji dolazi izvan područja ozbiljne glazbe, govori o svojoj temeljnoj profesiji, ali i o klasičnim naslovima po vlastitome izboru.« Ovdje nije problem što već jako dugo piše riječ “drogome”, krivo napisana riječ je samo potvrda kako nitko to ne čita, nego se osvrćem na razgovor urednika i autora Magdića sa svojom elokventnom, svestranom i pametnom gošćom Višnjom Babić, ravnateljicom kazališta Trešnja. U razgovoru je Višnja Babić, inače žena Hrvoja Hitreca, govorila prekrasno i poučno. Bilo bi još bolje da ju voditelj neprekidno nije prekidao upravo tamo gdje to novinari ne smiju. Odjednom se govorilo o jeziku i njegovoj važnosti po hrvatski narod. Višnja Babić govorila je i o ugrozi hrvatskoga jezika od neprimjerenih anglizama i nepismenih Hrvata koji ubacuju engleske riječi u govor tamo gdje im nije mjesto. S time se složio i urednik i autor emisije i pohvalio svestranost svoje gošće, posebice i stoga što je i vrsna “karatistica”. Gošća je na trenutak zastala, ali kao uljudna Zagrepčanka nije rekla voditelju da je to srbizam i da je ona “karatašica”, a ne “karatistica”. To što isto ne znaju i na Hrvatskom radiju i na HRT-u voditelji športske rubrike ne amnestira Magdića od nepoznavanja hrvatskoga jezika. To je potvrda tvrdnje Pavla Kalinića kako su na HRT-u na Prisavlju svi, od čistačice do ravnatelja, primljeni po poznanstvima, a ne po sposobnostima i znanju.
  • Prvoga svibnja 2022. godine u Grazu umro je slavni nogometaš Željezničara Ivica Osim “Švabo”, koji je nakon igračke karijere bio poprilično dobar nogometni trener. Prema nekima Ivica Osim (Sarajevo, 6. V. 1941.) bio je Hrvat, a prema drugima potomak doseljenih Poljaka iz južne Poljske koja je do kraja Prvoga svjetskog rata 1918. bila u sastavu Austro-Ugarske Monarkije. Sin je Mihaila i Karoline Osim. Sam za sebe govorio je da je – “nekakav Hrvat”! Sredinom šezdesetih godina XX. stoljeća bio je na vrhuncu igračke karijere. Nekoliko puta je dolazio igrati prijateljske utakmice za Dinamo s Dragom “Mišom” Smajlovićem (Sarajevo, 28. X. 1938.), ali nikada nije htio doći iz Želje u Dinamo. Vjerojatno bojeći se da ga ne proglase – Hrvatom! Za razliku od Drage Miše Smajlovića, koji je 1988. trenirao višestrukog kanadskog prvaka “Toronto Croatiju”, Osim se bojao Hrvata kao vrag tamjana. Oženio je muslimanku Asimu s kojom je imao troje djece: Irmu, Amara i Selimira. Bio je “jugoslaven” u najgorem obliku. Na dužnosti izbornika reprezentacije Jugoslavije bio je od 1986. i ostao sve do 1992. kada je već trećina Hrvatske bila okupirana od srpsko-crnogorskog agresora, kada je hrvatsko Ravno u jesen 1991. bilo sravnjeno sa zemljom. U ratno vrijeme trenirao je i beogradski Partizan (1991.-1992.). Beograd je napustio tek nakon što su Srbi napali njegovo rodno Sarajevo. Nije bio nacionalno svjestan i kao takav je živio i umro. Nogometni trener je bio dosta dobar, ali je puno bolji bio igrač. Šteta što nije igrao za neki veći klub. Športska i životna sudbina Ivice Osima nekako je nedorečena. Ostalo je puno praznina i žala. Da je bio hrabriji i nacionalno i vjerski osvješteniji, ostao bi nam u sjećanju puno bolji. Ovako osjećam prazninu i žal za Hrvatom koji se je sramio i bojao disati punim plućima. Jer za mene je Ivica Osim u nogometu uvijek bio isto što i Željko Komšić u politici. Hrvat “daidža”.
  • Islamski fundamentalisti u BiH napadaju tamo neku pjevačicu Rialdu Karahasanović, koja živi u Beogradu, zašto je za pravoslavni uskrs bojala jaja. »Susrećem se s raznim reakcijama. Nisam farbala jaja za Vaskrs zato što trenutno živim u državi gdje je druga vjeroispovijest. Odgojena sam da sve vjere poštujem. To su me naučili moji roditelji, moje nane i djedovi. To nema veze s tim što se družim s ljudima druge vjeroispovijesti«, pokušala se opravdati muslimanska pjevačica u Sarajevu. Kako je bilo za očekivati, neuspješno. Jer prema islamu pripadnike druge vjere smiješ i moraš preobratiti na islamsku vjeru, ali muslimanima nikada se ne oprašta ako prihvate neku drugu religiju. Sjetimo se gore spomenutoga Ivice Osima.
  • Marie-Janine Čalić, njemačka je povjesničarka hrvatskoga podrijetla. Kći je Eduarda Čalića, istarskoga Hrvata, jugoslavenskoga novinara i publiciste, dopisnika Borbe iz Berlina i autora više knjiga o nacističkoj Njemačkoj koje su izazvale puno otpora u Njemačkoj jer se kasnije saznalo da je E. Čalić u tim knjigama koristio netočne dokumente koje je dobio iz komunističkoga DDR-a. Povjesničarka Marie-Janine Čalić je ljevičarka. Zagovara globalizacijski fašizam i liberale, a napada sve što je hrvatsko. U svojim knjigama i javnim nastupima piše i govori protiv hrvatskih suverenista. U razgovoru za liberalni Deutsche Welle širi dobro nam znanu jugo podjelu krivnje bez ikakvih argumenata. To potvrđuje njezina nedavna izjava za taj protuhrvatski medij: »Rat u BiH svojedobno je mogao tako grozno eskalirati samo zato što su Srbija i jugoslavenska vojska podržavali bosanske Srbe, a Hrvatska bosanske Hrvate. Obje države danas više ne bi intervenirale u susjednoj državi. Hrvatska je već članica EU-a, a Srbija je na putu tamo« (https://www.dw.com/hr/%C4%8Dali%C4%87-mislim-da-opasnost-od-rata-u-bih-nije-akutna/a-61433178).
  • Pravoslavni vladika Jovan Ćulibrk je onaj momak iz Pakraca koji je javno rekao da je “njegovih 300 članova obitelji stradalo u Jasenovcu?” Ne znam ima li ikoga tko ima 300 članova obitelji!? To je moguće samo kod lažljivih Srba koji žive na lažima i od laži.
  • Iz Kine je potekao laboratorijski proizvedeni COVID-19. Nisu Kinezi jedini krivci, podjelu krivnje dijele još između Francuza i Amerikanaca koji su u Wuhanu napravili tvornicu i laboratorij u kojem su pustili duha iz boce koji je zarazio cijeli svijet. Kinezima se Covid vratio u najgorem obliku. Budući je Kina komunistička država bez demokracije, u njoj su se komunističke hanske vlasti obračunale i još uvijek se obračunavaju na jedini način na koji su navikle od 1949. godine – silom, oružjem, policijom, vojskom… Progone ljude, zatvaraju ih i ne daju im izlazak iz kuća i stanova. I ne samo to, iz 25-milijunskoga Shanghaija odvajaju dojenčad od roditelja i silom odvoze zdrave i bolesne ljude u 400 do 500 kilometara udaljene za ove prilike izgrađene koncentracijske logore. To su oni isti Kinezi koji su nam izgradili Pelješki most. Samo da se ne zaboravi!
  • Predsjednik Joe Biden trebao bi iskoristiti Zakon o obrambenoj proizvodnji za promicanje korištenja čiste energije. Zakon o obrambenoj proizvodnji – donesen 1950. pod predsjednikom Harryjem Trumanom – dopušta vrhovnom zapovjedniku da koristi izvanredne ovlasti za promicanje proizvodnje ključnih materijala potrebnih za civilnu obranu. Kao što je znanstvenica sa Sveučilišta Yale June Rhee primijetila, zakon dopušta predsjedniku da “prisili privatni sektor na suradnju s vladom”. Predsjednik Donald Trump, primjerice, koristio je statut za proizvodnju zaštitne opreme kao odgovor na širenje COVID-19. U priopćenju Bijele kuće tvrdi se da je Zakon o obrambenoj proizvodnji potreban za “kritične materijale za jačanje našeg gospodarstva čiste energije smanjenjem oslanjanja na Kinu i druge zemlje za minerale i materijale koji će napajati našu budućnost čiste energije”. “DPA će biti ovlaštena podržati proizvodnju i preradu minerala i materijala koji se koriste za baterije velikog kapaciteta – poput litija, nikla, kobalta, grafita i mangana – a Ministarstvo obrane provest će ovo tijelo koristeći snažne standarde savjetovanja o okolišu, radu, zajednici i plemenu”, nastavlja se u priopćenju. Sektori koje podupiru te baterije velikog kapaciteta su transport i energetski sektor. DPA je ustvari Zakon o obrambenoj proizvodnji iz 1950. To je savezni zakon Sjedinjenih Država donesen 8. rujna 1950. kao odgovor na početak Korejskog rata. Bio je to dio širokog pokušaja civilne obrane i mobilizacije rata u kontekstu tada na vrhuncu ‘Hladnog rata’.
  • Konzervativni odvjetnici oštro su kritizirali pokušaje demokratskih zastupnika da pritisnu suca Clarencea Thomasa da se izuzme iz određenih slučajeva zbog političkog aktivizma njegove žene. “Partizanski križarski rat Ljevice kako bi prisilio suca Thomasa da odustane od slučajeva ne temelji se na stvarnim standardima izuzeća, već na politici”, rekla je Carrie Severino, predsjednica američke Pravosudne krizne mreže, u izjavi za Daily Caller News Foundation (DCNF). Demokrati u Kongresu poslali su pismo Vrhovnom sudu pozivajući Thomasa da se izuzme iz slučajeva koji uključuju 6. siječnja i nastojanja da se ponište izbori 2020. nakon što je The Washington Post objavio tekstove Thomasove žene Virginije “Ginni” Thomas. Navodno je optužila demokrate za pokušaj “pljačke” i rekla “Ne priznajte” u porukama bivšem šefu kabineta Bijele kuće Marku Meadowsu u danima nakon izbora 2020. “Ginni Thomas je privatna građanka koja ima pravo na vlastita mišljenja neovisno o svom mužu”, pojasnila je Harmeet Dhillon, predsjednica Udruge republikanskih nacionalnih odvjetnika, za DCNF. “Prenijeti supružniku privatne razgovore svoje ženee kao čimbenik izuzeća je i bez presedana i grubo seksistički. Gospođa Thomas nije ni pravnica, ni odvjetnica, pa čak ni materijalna svjedokinja, u bilo kojem slučaju koji je trenutačno pred sudom”, rekla je Dhillon.

Marijan Majstorović

Povezane objave

»Velikosrbski norec terorizira celotno Hrvaško«

HF

Velikosrpske protuhrvatske laži pravoslavnoga Roma albanskoga prezimena i srpskoga imena

hrvatski-fokus

Plenković ima priliku formirati treću vladu zaredom

hrvatski-fokus

“Visoki izvor iz Hrvatske vlade” pritišće pravosuđe

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više