Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Samo za odabrane

A u ime svih Hrvata u Srbiji

 

Na portalu HNV-a od 26. travnja 2022. godine, između ostalog, stoji: “Nakon dvogodišnje pauze, učenici osmih razreda cjelovite nastave na hrvatskom jeziku i oni koji pohađaju Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture boravili su, od 19. do 23. travnja, na Malom maturalcu u Republici Hrvatskoj u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji te uz podršku Hrvatskog prosvjetnog društva „Bela Gabrić“. Na petodnevnom putovanju mali maturanti iz Subotice, Tavankuta, Sonte, Vajske i Starčeva posjetili su Split, Trogir, Sinj, Zagreb i Vukovar u pratnji profesora, a uime HNV-a s njima je bila asistentica u obrazovanju pri HNV-u Nataša Stipančević.”

Jako lijepo, ali udruga “Bela Gabrić” iz Subotice ne nalazi se na listi hrvatskih kulturnih udruga Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata pa odatle ne znamo niti tko je predsjednik udruge, koliko udruga ima članova i sl., ali je očito da je to financijski najjača hrvatska udruga u Srbiji jer uz njeno financiranje ili podršku organiziraju se brojne manifestacije. Nažalost, kao i uvijek, uglavnom za učenike nastave na hrvatskom jeziku iz Subotice.

No, na googleu nalazimo bogat portal udruge “Bela Gabrić” (https://hpdbelagabric.weebly.com/ ), gdje, između ostalog, stoji:

HPD “Bela Gabrić” je dobrovoljna, nestranačka, nevladina i neprofitna udruga, osnovana na neodređeno vrijeme, radi brige o obrazovnim i drugim potrebama djece, učenika, roditelja i prosvjetnih djelatnika pripadnika hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Udruga je ponovo aktivna od 1. kolovoza 2020. god.

Jako lijepo, ali iza “pripadnika hrvatske zajednice u Republici Srbiji” krije se uski krug bunjevačke djece, njihovih roditelja, prosvjetnih djelatnika i drugih likova iz donjotavankutskog trokuta (Subotica i okolica), što se da lako provjeriti, primjerice i na Malom maturalcu.

Koliko je djece bilo u Hrvatskoj na Malom maturalcu iz Vajske i Starčeva i zašto nema niti jednog djeteta iz Srijema?

Silna djelatnost i novac “Bele Gabrića” ne dopire niti do djece Beograda, Novog Sada, Niša, o manjim mjestima u Srbiji gdje ima hrvatske djece da ne govorim. Nema šanse da se njima organizira bilo što u vezi onoga čime se bavi bogata udruga “Bela Gabrić” iz Subotice:

  1. organizira, samostalno ili u zajednici s drugim organizacijama, predavanja, sastanke, aktive, stručne skupove, savjetovanja, tribine, seminare, izložbe, kreativne radionice, kulturno-umjetničke projekte i druge oblike aktivnosti i edukacije u području obrazovanja, kulturnog, pametnog, održivog, kreativnog i inkluzivnog razvoja zajednice;
  2. vodi brigu o upisu djece u vrtiće i odjele u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku;
  3. dodjeljuje jednokratne ili periodične pomoći (stipendije) učenicima/studentima/ obiteljima (učenicima osnovnih, srednjih škola i studentima pripadnicima hrvatske zajednice koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, kao i obiteljima pripadnika hrvatske zajednice koje imaju djecu u vrtiću na hrvatskom jeziku);
  4. organizira prijevoz učenika do škole u kojoj se nastava odvija na hrvatskom jeziku;
  5. pomaže poboljšanje uvjeta školovanja na hrvatskom jeziku, naročito nadarene djece i omladine;
  6. organizira stručnu pomoć i pomoć u obrazovanju na hrvatskom jeziku za djecu u potrebi;
  7. organizira različita pedagoška i psihološka testiranja;
  8. surađuje sa sličnim organizacijama, ustanovama obrazovanja (vrtići, škole, fakulteti) i institutima hrvatskog jezika te ustanovama drugih naroda koji brinu za obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina, a koje mogu pomoći boljem razumijevanju i promociji rada Udruge;
  9. objavljuje publikacije, letke, flajere, knjige, brošure, kataloge, edicije, časopise i druge multimedijalne publikacije koje se odnose na obrazovanje, kulturni, pametni, održiv, kreativni i inkluzivni razvoj zajednice;
  10. organizira razne oblike druženja i odmora za djecu, mlade, obitelji i prosvjetne djelatnike;
  11. organizira djelatnike i druge stručnjake za rad na obrazovanju djece, omladine i roditelja iz navedenih područja;
  12. organizira razne edukacije, stručna usavršavanja i skupove za prosvjetne djelatnike iz navedenih područja;
  13. surađuje sa sveučilištima, školama, stručnim udruženjima i drugim organizacijama u zemlji i inozemstvu u području obrazovanja, kulturnog, pametnog, održivog, kreativnog i inkluzivnog razvoja zajednice;
  14. prikuplja i obrađuje znanstvenu i stručnu literaturu u humanističkim i prirodnim znanostima;
  15. organizira volonterske akcije i druge aktivnosti;
  16. prijavljuje se i ostvaruje projekte obrazovnog i istraživačkog karaktera.

Na googleu čitamo i da je održana godišnja skupština udruge HPD “Bela Gabrić”, a cijelokupan tekst o tome glasi: “Održana je godišnja skupština udruge HPD “Bela Gabrić” 9. ožujka 2021. sa početkom u 18.00 sati. Skupštini je prisustvovalo 11 članova od ukupno 16 koliko udruga za sada ima. Na skupštini su razmatrana sljedeća pitanja i dokumenti: Godišnjeg izvješća o radu za 2020. godinu, Završni račun za 2020., Plana rada za 2021. godinu, Obilježavanje 100 godina od rođenja prof. Bele Gabrića i druga pitanja značajna za članstvo.” 

Na googleu je u rubrici “Aktivnosti udruge” prikazano dvadesetak realiziranih manifestacija, ali i više objava tipa:U Hrvatskom nacionalnom vijeću je 26. studenoga 2020. godine Margareta Uršal, predsjednica Udruge HPD “Bela Gabrić” potpisala ugovore o financiranju prijevoza s četiri roditelja iz Male Bosne koji svoju djecu svakodnevno voze u Osnovnu školu “Ivan Milutinović” u Maloj Bosni.” Ili (uz napomenu da je školovanje besplatno):HPD „Bela Gabrić“ je kroz projekat Podrška učenicima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, putem natječaja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i donacije Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji osigurala sredstva (348.000,00 rsd) za isplatu 29 stipendija za učenike koji pohađaju cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku. Tako je 27 stipendija dodijeljeno u Subotici i dvije u Monoštoru. 18 stipendija dodijeljeno je za učenike od 1. do 4. razreda, 8 za učenike od 5. do 8. razreda i tri za srednjoškolce. Iznos stipendije je 12.000,00 rsd i ona je dodijeljena u dva dijela. Prvi dio u iznosu od 6.000,00 rsd isplaćen je u studenome, a drugi dio 1. travnja 2021. baš pred Uskrs.
Roditelji djece koja su dobila materijalnu potporu su veoma zahvalni, sredstva su usmjerena na djecu, hranu, odjeću, obuću. Srednjoškolci su sredstva usmjerili na svoje potrebe poput opreme za snimanje.”(?)

Ovdje se postavlja pitanje koliko djece iz cijele Srbije bi slušalo nastavu na hrvatskom jeziku ako bi za to dobili stipendiju, a njihovi roditelji još i materijalnu potporu?!

U 2021. godini udruga “Bela Gabrić” je putem natječaja pribavila sredstva i realizirala brojne projekte, ali nigdje se ne mogu naći ukupna sredstava dodjeljena udruzi “Bela Gabrić” iako stoji da je rad udruge javan! Akta udruge koja su objavljena na Googlu nisu potpisana od odgovornih lica, a kao jedino ovlašteno lice u toj udruzi navodi se Margareta Uršal! 

Rad udruge “Bela Gabrić” bi bio za svaku pohvalu da silna aktivnost i ogromna sredstva nisu usmjerena na jako mali broj privilegirane uglavnom bunjevačke djece i njihovih roditelja iz Subotice i okolice, a sve se prikazuje  kao uspjeh vezan za školovanje sve hrvatske djece u Republici Srbiji!!!

Naslovnica “Hrvatske riječi” br. 993 od 29. travnja 2022. god. na “playboy” papiru iz koje većinski narod u Srbiji misli da sva hrvatska djeca u Srbiji imaju besplatan prevoz do svojih škola i pita nas što nam ovdje još nije po volji

To je inače manirau svemu kada je u pitanju 57.900 Hrvata u Srbiji jer su sve institucije i udruge, kao i novac koji pripada svim ovdašnjim Hrvatima, koncentrirani u Subotici i u rukama su nekolicine bunjevačkih Hrvata!!!

Tjednik “Hrvatska riječ” iz Subotice, za koji na tzv. Dnevniku na hrvatskom jeziku RTV2 govore da donosi članke “iz života Hrvata u Srbiji”, propagira ovakav rad bunjevačkih Hrvata iz Subatice, dok našu zajednicu svaki broj ovog tjednika košta oko 5.000 eura, a Hrvatska donira njegovu distribuciju 25.000 kuna godišnje!

Na kraju, zašto u Subotici postoji i udruga “Naša djeca” (predsjednica Željka Vukov, 30 članova) ako se navedenim poslovima bavi “Bela Gabrić”?!

Posebno pitanje je što lik u crvenom krugu na prvoj fotografiji traži u autobusu Malog maturalca, kao profesor, kao mali maturalac ili kao jedan od odabranih?

Miroslav Cakić

Povezane objave

Crvena aždaja

HF

Test velikodušnosti i identiteta Njemačke

HF

Farsa u Osijeku

hrvatski-fokus

Čestitka DSHV-a u povodu 20 godina od objave prvoga broja novoga tečaja tjednika ‘Hrvatska riječ’

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više